DOLGA KRIMINALISTIČNA PREISKAVA

Težki grehi 44-letnega Slovenca: nakopal si je kriminaliste

Objavljeno 24. september 2020 16.00 | Posodobljeno 24. september 2020 15.34 | Piše: STA, N. Č.

Mariborski kriminalisti razkrinkali več povezanih pridelovalcev konoplje.

Beltinci. FOTO: PU Maribor
Mariborski kriminalisti so v zadnjih mesecih razkrinkali več pridelovalcev konoplje, ki so bili medsebojno povezani. Klopčič se je začel odvijati po opravljeni preiskavi požara marca v stanovanjski hiši v Mariboru. Takrat so ugotovili, da je za dogodek kriv 44-letnik, ki je nezakonito napeljal elektriko mimo merilne omarice.

image
Beltinci. FOTO: PU Maribor


Policijska uprava Maribor poroča, da je zagorelo 20. marca na Klemenčičevi ulici, 44-letnik pa je utemeljeno osumljen povzročitve splošne nevarnosti. Ko požara sam ni več mogel pogasiti, se je ta razširil po kletnih prostorih hiše, ogenj pa so pravočasno pogasili gasilci.

image
Beltinci. FOTO: PU Maribor


Na srečo so tako preprečili, da bi se ogenj razširil na celotno stanovanjsko hišo in morda celo na sosednje, saj se objekt nahaja v strnjenem naselju, pri čemer bi nedvomno nastala velika materialna škoda, ogrožena bi bila tudi varnost ljudi.

image
Maribor. FOTO: PU Maribor


Kriminalisti pa so v nadaljnji preiskavi moškega in neznanega sostorilca utemeljeno osumili še neupravičene proizvodnje prepovedanih drog in prometa z njimi. Dvojica naj bi namreč v omenjeni hiši v sedmih različnih prirejenih prostorih vzgojila 722 sadik oziroma skoraj 13,5 kilograma konoplje in tam hranila še poldrugi kilogram posušene konoplje.

image
Šmartno ob Paki. FOTO: PU Maribor


Pri tem je 44-letni državljan Slovenije osumljen še tatvine električne energije, saj se je priključil na električno omrežje mimo merilne omarice in tako nezakonito pridobil elektriko v vrednosti skoraj 8.500 evrov.

Policisti so osumljenca že 18. junija privedli na zaslišanje k mariborskemu dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor.

image
Šmartno ob Paki. FOTO: PU Maribor


To pa še niso bili vsi njegovi grehi, saj so kriminalisti z dodatnim zbiranjem obvestil ugotovili, da je skupaj s 26-letnikom konopljo gojil tudi na območju Lendavskih Goric. Tam je bilo v posebej prirejenem prostoru 107 sadik oziroma nekaj manj kot štiri kilograme droge ter še dobrih 40 gramov posušene prepovedane droge.

Ob tem 26-letnega slovenskega državljana utemeljeno sumijo še, da je do nedavnega konopljo gojil še na območju Beltincev, kjer so našli 95 sadik in nekaj več kot 20 gramov konoplje pa tudi nekaj malega konopljine smole ter amfetamina.

image
Beltinci. FOTO: PU Maribor


Pri preiskavi so kriminalisti zasegli tudi večjo količino sestavin za izdelavo eksploziva, smodnika, več kosov orožja in streliva. Moškega sumijo tako nedovoljene proizvodnje mamil kot tudi orožja ali eksploziva, saj je nezakonito pridobil in hranil večjo količino strelnega orožja in streliva.

Tudi njega so kriminalisti 9. septembra privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je tudi njemu odredil pripor.

Preiskave pa še niso zaključili, saj so ugotovili, da je osumljenec iz Beltincev sodeloval še s 26-letnim državljanom Slovenije iz Šmartnega ob Paki. Ta mu je namreč v nakup ponujal večjo količino kalijevega perklorata, potrebnega za izdelavo eksploziva.

V torek so kriminalisti v hišni preiskavi pri osumljenem na območju Šmartnega ob Paki zasegli večjo količino omenjene snovi in predelano puško, zdaj pa tudi njega čaka ovadba zaradi nedovoljene proizvodnje orožja ali eksploziva in prometa z njim.
Deli s prijatelji