POKOL

Tatovi na pašniku odrli 700-kilskega bika

Rejca Miloša Mikliča je dva kilometra od njegove kmetije pričakal žalosten prizor. Sledovi, ki jih je našla policija, kažejo, da je govedo morda razkosal celo mesar.
Fotografija: Miloševa žena Anja in otroka niso mogli verjeti, da je kaj takšnega mogoče. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Miloševa žena Anja in otroka niso mogli verjeti, da je kaj takšnega mogoče. FOTO: Osebni arhiv

KOČEVJE – Peščica Kočevarjev je po letu 1991 bolj načrtno ugriznila v kislo jabolko kmetovanja na opuščenih in poraščenih zemljiščih v nekdaj polnih vaseh staroselcev, ki so to območje prostovoljno zapustili na začetku druge svetovne vojne. V to vrsto se je pred 17 leti postavil tudi Miloš Miklič iz Štalcerjev pri Kočevski Reki, ko je od paradržavnega sklada kmetijskih zemljišč in gozdov lučaj od hiše, čez cesto in v bližnjem Rogatem Hribu vzel v najem okrog 60 hektarjev zaraščenih zemljišč.
Miloš Miklič: »Meso je ostrgano s kože.« FOTO: Milan Glavonjić
Miloš Miklič: »Meso je ostrgano s kože.« FOTO: Milan Glavonjić

Že od takrat se nenehno bojuje s podrastjo in od leta 2007 redi visokogorsko škotsko govedo, ki je na prosti paši vse leto in ne potrebuje hleva. Poleg tega, da je največji rejec te pasme v Sloveniji, je svojo priložnost našel v predelavi tega goveda. A ne gre vse tako lahko. Miloš je bil že dostikrat tarča nepridipravov. Orodje, oprema, napeljave, kmetijski pripomočki, tudi živina (mlade telice), so šli večkrat rakom žvižgat. Tatov možje postave niso izsledili, ne dvomi pa, da jim bodo tokrat le stopili na prste. Krvave sledi okrutnega pokončanja okoli 700 kilogramov težkega in pet let starega škotskega bika so se zažrle pod kolesa težkega vozila in po travniku zapuščenega naselja Muha vas.
Miloševa žena Anja in otroka niso mogli verjeti, da je kaj takšnega mogoče. FOTO: Osebni arhiv
Miloševa žena Anja in otroka niso mogli verjeti, da je kaj takšnega mogoče. FOTO: Osebni arhiv

»Pred dnevi, zjutraj in zvečer, sem spremljal gibanje bika, ki se je deset dni zadrževal v omenjeni, dva kilometra oddaljeni vasi. Večkrat je namreč zašel iz matične črede, in čeprav sem ga vsakič prignal nazaj do svoje kmetije, se je v Muho vas, kjer še ni bilo pašne živine, vedno vračal. Najbrž se je upiral ograjenemu pašniku v Rogatem Hribu oziroma starejšim bikom, ki so ga od tod stalno preganjali. Hierarhija med živalmi, pač,« razlaga Miloš. Bika je nameraval kmalu odpeljati v klavnico. Pa so za klanje, tako vse kaže, poskrbeli drugi.


Na dan, ko so na pašo h kmetu v Muho vas pripeljali selekcijske telice, last kmetije Kocijančič iz Gotenice, se je Miloš namenil za bikom, da bi, če bo treba, krotil njegovo igrivost, a ga ni našel. Tistega večera se ni vrnil domov. Naslednji dan je Miloš ugibal: Tam so popravljali žično ograjo in ga niso napodili, drugače bi po cesti zagotovo prišel. »To ne bo v redu, me je prešinilo, ko sem zjutraj znova rinil proti Muhi vasi. Ob prihodu na travnik, nad makadamsko cesto, kjer se je bik prejšnje dni vedno zadrževal, ga tam ni bilo. Kocijančičeva čreda telic se je pod cesto mirno pasla. Ga je pogoltnila noč?« se je vprašal.

Nad travnikom je bila goščava, kjer bi se lahko zadrževal, je domneval. Stopil je višje. Kmalu so ga v oči zbodle sledi širokih gum in več krvavih madežev po travi. V čakanju na policijo, ki jo je nemudoma poklical, je sprva posumil, da je bik padel pod strelnim orožjem in bil odpeljan. O dogodku je obvestil še revirnega lovca Iva Šercerja.


»Nedaleč je razvlečena ležala drobovina, ki je sicer nisem takoj videl. S policisti smo šli po krvavi sledi sto metrov naprej in na hribčku med grmovjem našli razkosanega bika, brez desne polovice, glave, srca, pljuč in nog. Vbodne rane na živali so kazale, da naj bi bil prej hudo poškodovan, morda s čelnim nakladalnikom, nato pa, kot da bi bil na delu mesar, z nožem razrezan na kose. Ostanek kadavra sem v nakladalcu pripeljal do hleva v Štalcerje,« pokaže fotografijo. Storilcem je očitno šlo za meso, po lastnikovem mnenju pa so se objestno izživljali s početjem, ki je zanj strahopetno dejanje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije