ZABODEN

Tablete predpisoval, ker so ga nekoč zaklali

V zadevi Grošelj en grešnik še vedno na varnem v Bosni. Zagorski zdravnik živi pod vtisom dneva, ko je bil 25-krat zaboden.
Fotografija: Dr. Grošelj meni, da »taki« pacienti potrebujejo večje odmerke. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Dr. Grošelj meni, da »taki« pacienti potrebujejo večje odmerke. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Ni znano, kdaj se bo začel proces proti upokojenemu zagorskemu zdravniku Francu Grošlju, čeprav je star že 76 let, sojenje pa ne bo ravno kratkotrajno. Že pred tremi meseci je zavrnil očitek zaradi preveč razsipnega predpisovanja pomirjeval in uspaval zasavskim odvisnežem. Je pa resnici na ljubo namignil, da je imel zaradi neke slabe izkušnje kar malce boječ odnos do pacientov ter jim je morda tudi zaradi tega predpisoval, kar so pač hoteli.
V zdravstvenem domu ga je namreč leta 1978 psihiatrični bolnik napadel z nožem. Zbežal mu je na ulico, a ga je pacient ulovil in znova zabodel. »Bil sem 'zaklan', imel sem 25 vbodov v telo. To je zagotovo vplivalo na moje ravnanje s pacienti in predpisovanje tablet.«

Samo zdravil je ljudi

Nacionalni inštitut za javno zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije so preiskovalci zločinov zaprosili za analizo izdaje belih receptov na državni ravni. Izkazalo se je, da jih je Grošelj napisal precej več, kot je povprečje v državi. Tako so leta 2013 na zdravnika prišli štirje beli recepti, Grošelj pa jih je izdal kar 993. Samo enemu pacientu je med letoma 2012 in 2014 predpisal več kot 34.000 tablet oziroma kar 40 na dan. Povprečje pri drugih pacientih je bilo od 20 do 25 na dan.
A vendar je zagorski zdravnik na predobravnavnem naroku vztrajal, da je vse počel prav in da je bila količina predpisanih zdravil primerna stanju pacientov. »Taki pa potrebujejo veliko višje odmerke od običajnih, tudi desetkratne. Prepričan sem, da nisem kriv, kot zdravnik sem delal le pošteno, zdravil sem ljudi.«
Obtožba ga bremeni omogočanja uživanja prepovedanih drog, soobtožene Mersada Smajlovića, Rosano Cukjati Medija in Jerneja Cukjatija, šlo naj bi za odvisnike in njegove paciente, pa prometa s temi prepovedanimi drogami, zdravil torej naj ne bi uporabljali le zase, ampak jih tudi preprodajali.

Po pomoč Interpola

Poleg zdravnika sta krivdo na novembrskem predobravnavnem naroku zanikala njegova pacienta Rosana ter njen sin Jernej. Tretji obtoženec Smajlović pa je postal nedosegljiv slovenski roki pravice, saj se je preselil v Bosno, pojavljalo pa se je tudi vprašanje, kako sploh bo s postopkom proti njemu, saj je njegova mati zanj predlagala odvzem poslovne sposobnosti. Iz tega postopka naposled ni bilo ničesar, saj mati ni imela denarja, da bi ga založila za postavitev sodnega izvedenca za psihiatrijo.
V zadevi Grošelj so včeraj za Smajlovića znova razpisali predobravnavni narok, a jim ga znova ni uspelo zvabiti na sodišče. Njegov odvetnik Matevž Jarc ima še vedno podatek, da naj bi živel na njemu neznanem naslovu v Bosni.
Sodnica Ana Testen, ki je narok preložila na 29. marec, je sicer Interpol zaprosila, naj poskuša prek bosanskih kolegov izbrskati Smajlovićev naslov v Bosni, od zdaj pa je zanj v veljavi tudi trajna odredba za prisilno privedbo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije