Švercali so jih v prtljažnikih

Obsojena trojica, ki je prevažala Afganistance. Glavni organizator še čaka na sojenje.
Fotografija: Mularić je vozil avto z novomeškimi registrskimi tablicami, v prtljažniku je prevažal dva ilegalca. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Mularić je vozil avto z novomeškimi registrskimi tablicami, v prtljažniku je prevažal dva ilegalca. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Ko sta se 21. oktobra lani nekaj čez polnoč na mejni prehod na Obrežju pripeljala državljana Bosne in Hercegovine ter ju je policist pozval, naj odpreta prtljažnik, je postalo napeto. Policist je stopil do prtljažnika, da bi ga odprl, takrat pa je voznik, ki je sedel za volanom osebnega avtomobila, sunkovito speljal in pobegnil.


Ustavil je na Čatežu ter tam tri Afganistance, ki jih je očitno vse od Bosne prevažal v prtljažniku, spustil. Obljubil jim je, da jih pride iskat in jih bo, kot je bilo dogovorjeno, odpeljal naprej v Italijo, a njihova pot se je predčasno končala, čeprav so ilegalci v upanju na lepšo prihodnost organizatorjem prevoza plačali celo po pet tisoč evrov.
 

Obljubljena dežela


Klavrno se je končala tudi vožnja migrantov 3. novembra lani, prav tako na mejnem prehodu Obrežje. Voznik v osebnem avtu škoda superb novomeških registrskih oznak je v prtljažniku prevažal dva ilegalca. Kot kaže, so se tako peljali vse od Bosne, voznik pa naj bi za to vožnjo prejel tisočaka. A ta tihotapec na poti ni bil sam. V drugem vozilu sta ga kot izvidnica spremljala pomočnika, šlo je za Bosanca iz prvega primera.
Ko so policisti ugotavljali, kdo stoji za organizirano združbo tihotapcev, so prišli do podatka, da je glavni Zuhdija Odobašić.


On je bil tisti, ki je v Bosni zbiral ilegalce, da jih bo, seveda po mastnem plačilu, spravil v obljubljeno deželo, hkrati pa je poiskal voznike za to tvegano pot in jim priskrbel vozila. Vozniki so potem ilegalce naložili že v Bosni ter jih prek Hrvaške in Slovenije poskušali spraviti v obljubljeno Italijo. V prvem primeru sta vožnjo prevzela Sabahudin Hadžić in Rasim Čuturić, oba sta iz Bosne in Hercegovine, v drugem primeru je bil za volanom Almir Mularić, prva dva pa sta bila izvidnica v avtu pred voznikom z ilegalci.
 

Izgon iz države


Njihov vodja je bil torej Odobašić. Kazenski postopek zanj je bil na sodišču izločen in se bo končal posebej, pred roko pravice pa so skupaj stopili vsi trije vozniki, obtoženi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje. Očitke iz obtožbe so priznali in s tožilstvom sklenili sporazum o priznanju krivde. Mularić je bil obsojen na osem mesecev zapora, Hadžić in Čuturić pa na 15 mesecev.


Vsi trije morajo plačati še 2000 evrov denarne kazni ter stroške postopka in sodno takso, vsem je bil izrečen ukrep izgona tujca iz države za štiri leta. Vsekakor je oteževalna okoliščina dejstvo, da so ilegalce prevažali sila nehumano, stisnjene v prtljažniku, v temnem, majhnem in zadušljivem prostoru. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije