Suzana sostanovalko dušila z vzglavnikom

V zavodu Hrastovec nov poskus uboja. Osumljenko premestili v drugo sobo.
Fotografija: Napadla jo je z vzglavnikom. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Napadla jo je z vzglavnikom. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Iz Socialnovarstvenega zavoda Hrastovec so policiste obvestili, da je njihova 52-letna varovanka Suzana P. v sredo med pol četrto in pol peto uro popoldne v sobi napadla enajst let starejšo sostanovalko Zdenko M. in jo z vzglavnikom poskušala zadušiti.
Napad v zavodu Hrastovec preiskujejo mariborski policisti. FOTO: Oste Bakal
Napad v zavodu Hrastovec preiskujejo mariborski policisti. FOTO: Oste Bakal

Napadena jo je pravočasno odrinila, osumljenka pa je nato sobo zapustila. Vodstvo zavoda jo je premestilo v drugo sobo, mariborski policisti pa dogodek preiskujejo v smeri kaznivega dejanja poskusa uboja. Obe udeleženki imata sicer po naših neuradnih informacijah opravilno sposobnost.
 

Vse za cigarete


To pa ni prvi poskus uboja, s katerim so imeli opraviti v tej ustanovi. Duševno manj razvito varovanko Haidi M. D. so lansko pomlad posadili na zatožno klop mariborskega okrožnega sodišča. Obtožena je bila, da je julija 2018 v prostorih zavoda v sobi, ki si jo je delila z drugo žensko, vzela vzglavnik in ga položila na obraz sostanovalki. »Želela jo je zadušiti, a se je oškodovanki nekako uspelo izmakniti, da je lahko pobegnila iz sobe. Le temu gre pripisati, da ni bilo hujših posledic,« je tožilstvo pojasnjevalo v obtožbi.

Ko je sodnik Danilo Obersnel Ptujčanko vprašal, ali krivdo priznava, je dejala: »Ne. Spomnim se, da sem jo dušila.« Za sodišče je to pomenilo, da krivdo priznava, čeprav je njena odvetnica Maja Praviček posvarila, da je klientka, ki je mentalno na ravni otroka, to storila le zato, ker upa, da bo v zaporu lahko delala in bo tako prišla do denarja za cigarete. Zaradi kaznivega dejanja se namreč Ptujčanka ni mogla več vrniti v Hrastovec, hkrati je izgubila socialno denarno pomoč. Na prostost pa si tudi ni želela, saj tam nima nikogar.

Sodišče ji je odmerilo kazen leto in pol zapora, sodba pa ni postala pravnomočna, zato je morala ​Haidi lani še enkrat sesti na zatožno klop. V drugo ji je sodišče prisodilo kazen treh let zapora in ji izreklo varnostni ukrep obveznega zdravljenja v enoti forenzične psihiatrije.


Prav želja, da bi odšla za rešetke, kjer bi lahko delala in zaslužila za cigarete, naj bi bila znova razlog za to, da je pred nekaj meseci tudi na mariborski psihiatriji zagrešila novo kaznivo dejanje zoper življenje in telo. Osmega novembra lani so namreč policisti PU Maribor tam obravnavali kaznivo dejanje poskusa uboja, ki naj bi ga zagrešila ravno Haidi. Poročali so, da je 25-letna varovanka enote za forenzično psihiatrijo poskušala zadušiti 30-letno žrtev.

Dejanje je ostalo pri poskusu, saj so pravočasno posredovali pravosodni policisti in medicinsko osebje ter osumljeni preprečili, da bi 30-letnici vzela življenje. Sklenili so: »Kaznivo dejanje je storila z namenom, da bi izrečeno kazen zaradi drugega kaznivega dejanja prestajala v zaporu in ne v enoti za forenzično psihiatrijo.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije