Z GOLIMI ROKAMI

Strojan noče na sodišče

Ker ga včeraj ni bilo, so šteli, da krivde ne prizna. Sojenje osmerici zaradi upora v Rojah se bo začelo čez dva tedna.
Fotografija: Ni hotel v zapor. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Ni hotel v zapor. FOTO: Marko Feist

Zaradi upora v romskem naselju Roje pri Ljubljani pred osmimi meseci je tožilstvo vložilo obtožbo zoper osem ljudi. In vsi, razen Mihe Strojana, zaradi katerega se je vse skupaj tudi začelo, so pred ljubljansko okrožno sodnico Katarino Gabrijel-Muhič že zanikali krivdo zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi oziroma sodelovanja pri tem. Včeraj bi se moral o krivdi izjasniti tudi Miha, ki je v začetku decembra prišel na sodišče brez zagovornika, nato pa se po pojasnilu sodnice, da ga lahko dobi brezplačno, premislil.

Po odločbi o brezplačni pravni pomoči ga zdaj zagovarja odvetnik Damjan Merhar, ki pa s klientom še ni govoril. Od izdaje odločbe so namreč minili le štirje delovni dnevi, v tem času pa mu z Miho, ki na Dobu prestaja 16 let enotne zaporne kazni za različna kazniva dejanja, ni uspelo vzpostaviti stika. Tudi pred včerajšnjim predobravnavnim narokom nista govorila, saj ga na sodišče sploh ni bilo. V zaporu so ga 28. decembra seznanili, da se lahko udeleži tega naroka, a je odvrnil, da na sodišče noče. In čeprav je odvetnik opozoril, da v teh okoliščinah ne more podati dokaznih predlogov, je sodnica dejala, da obtoženega ne more več čakati. Ker ni hotel priti in ker je že prej podal ugovor na obtožnico, je štela, da krivde ne prizna. Odvetnik pa se je zavezal, da bo morebitne dokazne predloge sodišču podal v 15 dneh.

V Rojah je bilo pred osmimi meseci vroče. FOTO: Jože Suhadolnik
V Rojah je bilo pred osmimi meseci vroče. FOTO: Jože Suhadolnik
Čez dva tedna naj bi se začelo sojenje za incident. Tistega dne se je osem policistov pripeljalo v Roje, da bi Miho Strojana odpeljali v zapor, ker se mu je izogibal. A se je zaklenil v svojo prikolico, kričal, na ga pustijo pri miru, in na pomoč poklical sokrajane. Kmalu je postalo zelo vroče, saj je Adrijan Strojan pograbil leseno desko in jo vrgel v policiste ter enega zadel v levo stegno. Z golimi rokami je nato izruval okno s prikolice, tako da je Mihi naredil prosto pot za beg proti Savi. Temu je pomagal tudi eden od zetov pri Strojanovih, Roman Brajdič, ki je v hrbet enega od policistov silovito zagnal večji kamen, menda bi ga lahko celo ubil. Miha pa je nekaj trenutkov pozneje celo proti enemu od policistov, ki mu ga je med begom uspelo ujeti, začel zamahovati z nožem. A ko so ga ti končno spravili na tla in ga hoteli vkleniti ter odpeljati, je Sandi Strojan s citroënom xsaro z veliko hitrostjo zapeljal proti njim, da so morali odskočiti, drugi pa so nato Mihi pomagali, da je sedel za volan in pobegnil. Pri takratnem uporu so po prepričanju tožilstva sodelovali še Violeta Strojan, Nena Brezar, Zdenko Strojan in Jasna Strojan.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas