KAZNI VSE DO 50.000 EVROV

Sramota v Sloveniji: prodali so jih celo devetletniku (FOTO)

Policija je dobila informacije, da je več otrok v Sežani kupilo petarde.
Fotografija: Otrokom, mlajšim od 14 let, je prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1 prepovedana (simbolična fotografija). FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Otrokom, mlajšim od 14 let, je prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1 prepovedana (simbolična fotografija). FOTO: Shutterstock

Primorski policisti so s tržnim inšpektoratom in z zdravniki predstavili problematiko na področju uporabe pirotehničnih sredstev.
Preberite tudi:

Gorenjski policisti na šoli, poglejte, kaj so zasegli otrokuV zadnjih dneh so tudi na območju PU Koper zasegli več kosov pirotehničnih sredstev, obravnavali pa so tudi nekaj poškodovanj stvari. Prejeli so več klicev zaradi pokanja, a policistom ni uspelo ugotoviti kršitelja. Konec prejšnjega tedna so skupaj s tržno inšpekcijo izvajali poostrene nadzore in pri tem odkrili nepravilnosti pri prodaji pirotehnike v različnih prodajalnah.

V četrtek, 12. decembra, so policisti postaje Sežana pridobili informacij, da je več otrok kupilo petarde v trgovini v Sežani. Z dodatnim zbiranjem obvestil so ugotovili, v kateri trgovini so petarde kupili. O tem smo obvestili Tržni inšpektorat RS, Območna enota Koper-Postojna, inšpektor pa je v trgovini opravil inšpekcijski pregled. Zasegel je 1.000 kosov »pop pop«
pirotehničnih izdelkov (petard), ki spadajo v razred F1, in 880 kosov petard »mini cicole«, ki sodijo v razred F2. Postopek zaradi prodaje pirotehničnih izdelkov brez ustreznega dovoljenja bo izvedel TIRS, policisti pa zbirajo dodatna obvestila in bodo za prodajalca izvedli tudi prekrškovni postopek zaradi prodaje pirotehničnih izdelkov, ki niso ustrezno označeni (vsak pirotehnični izdelek mora biti označen v slovenskem jeziku s podatki, ki so določeni v pravilniku). Prav tako je prodajalec storil prekršek, ker je pirotehnične izdelke prodajal v času, ko prodaja ni dovoljena (dovoljena prodaja le od 19. do 31. decembra).

V Sežani zasežene petarde. FOTO: Policija
V Sežani zasežene petarde. FOTO: Policija
Policisti so nato z zbiranjem obvestil prišli do informacije, da se v podobni trgovini v Postojni prav tako prodaja pirotehnične izdelke brez dovoljenja. Tudi v Postojni je inšpektor TIRS isti dan opravil pregled in zasegel dodatnih 400 kosov pirotehničnih izdelkov.

Prodaja dovoljena le starejšim od 14 let

Naslednji dan so policisti postaje Izola z zbiranjem obvestil ugotovili, da je devetletni otrok v eni od trgovin kupil pirotehnične izdelke kategorije F1 (petarde »pop pop«), ki jih je dovoljeno prodajati zgolj osebam starejšim od 14 let. 46 petard so policisti tudi zasegli. V trgovini z živili so nato zasegli še 2.100 petard. Ugotovljeno je bilo, da prodajalec nima dovoljenja za prodajo pirotehničnih izdelkov, da je prodajal pirotehnične izdelke zunaj dovoljenega časa in osebam mlajšim od 14 let. Policisti bodo podali predlog za uvedbo postopka o prekrških.

Policisti PP Izola so v začetku decembra pri opravljanju hišne preiskave zasegli tudi pet večjih petard z vžigalno vrvico. Zaradi posesti teh petard bo za lastnika izveden prekrškovni postopek.Policisti ob tem opozarjajo, da je po zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI) prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je po zakonu dovoljena zgolj od 26. decembra do vključno 1. januarja.

V to I. kategorijo sodijo vsi pirotehnični izdelki, katerih glavni učinek je pok. Gre za izdelke, kot so npr. razne pokajoče žabice, metuljčki, vžigalice, t. i. pasje bombice in podobno, torej pirotehnika, ki je med fizičnimi osebami najbolj razširjena in hkrati tudi najbolj moteča za okolico. Vsa ostala pirotehnična sredstva, ki so uvrščena v višje kategorije, so za fizične osebe prepovedana, kazniva pa je ne samo njihova uporaba, ampak že sama posest.

Uporaba ognjemetnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati zgolj ognjemetne izdelke 1. kategorije, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

Strogo prepovedano

Petarde, ki so jih zasegli v Izoli. FOTO: Policija
Petarde, ki so jih zasegli v Izoli. FOTO: Policija
Glede na vsakoletne izkušnje in nevarnosti, ki jih pirotehnični izdelki prinašajo s seboj, možje postave poudarjajo, da je fizičnim osebam prepovedana vsakršna:
– predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka in posest takih izdelkov;
– uporaba pirotehničnih izdelkov v ali na drugih predmetih;
– lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ali zmesi in posest takih izdelkov;
– preprodaja pirotehničnih izdelkov.

Če pirotehnična sredstva že uporabljate, naj bodo zagotovljeno varna. Če se uporabi pirotehnike ne morete izogniti, nakup tovrstnih izdelkov opravite v specializiranih trgovinah in ne od uličnih preprodajalcev na črnem trgu, izdelke pa vedno uporabljajte zgolj v skladu z navodili proizvajalca. Vsa pirotehnična sredstva v specializiranih trgovinah morajo biti ustrezno označena, opremljena z deklaracijami, izdelku pa morajo biti obvezno priložena navodila za uporabo v slovenskem jeziku. Zakonodaja sicer predvideva, da pirotehničnih izdelkov posamezne kategorije ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam, ki so mlajše od 14 let za kategorijo F1 in 16 let za kategorijo F2.

Denarna kazen in odvzem

Pirotehnične izdelke kategorij F3, F4, T2 in P2 lahko kupujejo, posedujejo ali uporabljajo zgolj pravne osebe, ki imajo dovoljenje za promet s pirotehničnimi izdelki, razen določenih v zakonu predvidenih izjem, ki dovoljujejo uporabo tudi fizičnim osebam. Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, so prepovedane.

Predvidena globa za fizične osebe, ki jo predvideva ZEPI, je od 400 do 1.200 evrov, za pravne osebe pa vse do 50.000 evrov. Pri tem se izreče tudi stranska sankcija odvzema pirotehničnega izdelka tudi, če ti niso storilčeva last.

Pirotehnična sredstva s pokajočimi učinki pa ne motijo in vznemirjajo zgolj ljudi, ampak tudi živali, ki se pred pokanjem ne morejo skriti. Zakon o zaščiti živali izrecno prepoveduje obmetavanje živali s petardami ali z drugimi pirotehničnimi sredstvi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije