OPEHARJEN

Španka oskubla košarkaškega reprezentanta

Objavljeno 26. september 2019 16.00 | Posodobljeno 26. september 2019 16.06 | Piše: Drago Perko

Košarkar Mirza Begić tarča kriminalne združbe. Dacarka zlorabila položaj in kradla denar športnikom. 

Preizkusil se je tudi v baskovskem ponosu iz Vitorie. FOTO: Drago Perko
LJUBLJANA – Številni slovenski športniki si služijo denar na tujem. V Sloveniji je svoj dom našel tudi v Bosni in Hercegovini rojeni košarkar. Danes 34-letni Mirza Begić se je takoj zaljubil v Ljubljano, sprejel slovensko državljanstvo in zaigral za našo reprezentanco, tu si je ustvaril družino. V litovskem klubu Žalgiris, Realu iz Španije in Olympiaokosu iz Grčije so ga za njegove dobre igre tudi dobro plačali, žal pa je v tujini postal tudi tarča zlikovcev.
Zablestel v Realu
Begić je prišel v Real januarja 2011. V predstavitvi je dejal, da je vedno občudoval nekdanjega asa Reala Arvidasa Sabonisa. Ni pa pozabil povedati, da pa je ime dobil po Mirzi Delibašiću, ki je med letoma 1980 in 1983 nosil dres Reala.

Zavoljo igranja v Španiji se je Begić v minulih dneh znašel v črni kroniki. Med letoma 2011 in 2013 je bil član kraljevega kluba
image
DELO.SI Mirza Begić je leta 2011 prišel v Španijo.
Reala, na Pirenejskem polotoku pa je bil tudi med letoma 2014 in 2016, najprej član Laboral Kutxe iz Vitorije, potem še Bilbaa. Špansko državno odvetništvo je pod drobnogled vzelo nezakonito vračanje davka v višini 6,2 milijona evrov 38 športnikom. Med temi, ki so ta davek zahtevali nazaj, je bil Mirza Begić. »Da sem med temi imeni, sem izvedel iz medijev. Prijatelj mi je poslal SMS, da španski časopisi poročajo o tem,« je za Slovenske novice povedal Begić, ki smo ga ujeli v Črni gori, kjer bo v novi sezoni igral za Mornar iz Bara.

Španci so razkrili, da je uradnica tamkajšnje davčne uprave Leonor Sánchez-Caballero izkoristila osebne podatke številnih športnikov. Ponaredila je podpise, tudi Begićevega, vložila zahtevek za vračilo davka in si cekine nakazala na svoj račun. Pri prevari je sodelovalo več finančnih hudodelcev. Pokvarjeni davčni uslužbenki ni bilo težko dobiti podatkov, pri izvedbi sta ji pomagala še odvetnika Julio Lapausa Verdial in Manuel Val Jimenez. Prek podjetij Assesores Deportivos Lapver in Star Athletes Society so družno vložili zahtevek za vračanje davka, potem pa si vse delili. Ko smo malce brskali po spletu, smo naleteli na opis dejavnosti podjetja Assesores Deportivos Lapver: ponujajo svetovalne storitve v pravnih, delovnih, ekonomskih, davčnih, poslovnih, upravnih in računovodskih zadevah za športne strokovnjake, je zapisano. Kot poročajo španski viri, je bila Begićeva vloga za vračilo davka vložena 28. novembra 2016, vmes so se polastili tudi denarja nogometaša Emirja Spahića in ameriškega košarkarja s hrvaškim potnim listom Dontaya Draperja. »To je kriminal in tukaj ni nič dodati,« je bil kratek in jasen naš davčni strokovnjak, mag. Ivan Simič.
image
JOžE SUHADOLNIK Ni vedel, da je upravičen do denarja, zdaj bo še profitiral. FOTO: Jože Suhadolnik

»V vsaki stvari je nekaj dobrega,« je dejal Begić. »Nihče od nas športnikov ni vedel, da lahko dobimo del plačanega davka nazaj! Gospa je to vedela in verjetno upala, da nihče tega ne ve in da ne bo nihče terjal tega denarja. Zdaj mi vemo, pa še do denarja smo upravičeni,« je pojasnil Begić, ki je že pooblastil svojega zastopnika v Španiji, da ukrepa. Drago Perko
Deli s prijatelji