RAVS MLADOLETNIC

Mlade Primorke davile in s čikom žgale sošolko

Objavljeno 04. februar 2020 07.07 | Posodobljeno 04. februar 2020 15.05 | Piše: Moni Černe

Tolpa osnovnošolk naj bi sejala strah po Kopru. Povod za brutalni napad naj bi bilo ljubosumje.

Štiri najstnice so obračunale z osnovnošolko. FOTOGRAFIJE: osebni arhiv
Pred dnevi naj bi bila ob garažah v eni od koprskih četrti brutalno napadena 14-letna osnovnošolka. Povod pa, tako so potrdili vpleteni, ljubosumje ene od napadalk. Medtem ko naj bi se najstnica pogovarjala s 16-letnim fantom in njegovim prijateljem, je do nje stopila skupina štirih deklet, vse imajo prav tako 14 let. Dve sta sošolki napadene. Ni šlo za nedolžno dejanje, ampak hud fizični obračun.
 

Ravs petih mladoletnic


Bivše dekle 16-letnika je žrtev napadla besedno, češ, kaj se pogovarja z njenim nekdanjim fantom, in ji menda začela groziti, kaj se bo zgodilo, če bo druženje nadaljevala. Sledil je besedni konflikt med petimi osnovnošolkami, takoj za tem so začeli padati udarci. Žrtev jih je dobila s pestmi v glavo, po nosu, po telesu, dodobra naj bi bila premlatena in oklofutana, vpleteni so povedali, da sta najmanj dve oziroma tri skočile na eno, žrtev se je branila. Menda naj bi ji ves čas grozile, kako lepo bodo goreli njeni lasje in podobno.

No, to očitno ni zadostovalo, kot smo neuradno izvedeli, je ena od vpletenih dvojčic poklicala starejšo sestro, naj pride na pomoč. Iskat pa da jo je šel prav fant, zaradi katerega se je spor začel. Na naša vprašanja, kako sta se odzvala fanta, vpleteni povedo, da sta stala in opazovala. Pekel je očitno sledil, ko je prišla starejša sestra dvojčic, 15-letnica, a se je tudi napadena borila, udarce je poskušala vračati, brcala je in se jih poskušala otresti. Kar pa ji ni pomagalo. Vse se je dogajalo sredi belega dne v blokovskem naselju in so nam nekateri stanovalci, ki so bili takrat doma, potrdili, da sta dekleti prijeli eno, tretja, ta naj bi bila sestra, ki so jo poklicali na kraj dogodka, so potrdili tisti, ki vse učenke poznajo, pa jo je boksala po obrazu, udrihala po glavi.

Preden je napad izvedla, je prisotne, tam je bilo kar več očividcev iz šole, baje vprašala, kdo ima pri sebi nož ali bokser. Kot da stvar ne bi bila dovolj grozljiva, ji je ena od deklet pod vratom ugasnila cigareto, davile so jo, kar je razvidno tudi s fotografij. Zlomile so ji nos, dobila je pretres možganov, zaradi tega so ji zdravniki svetovali tri tedne počitka. Takoj je bila hospitalizirana, na opazovanju v izolski splošni bolnišnici je ostala en dan. No, strah, podoživljanje dogodka so se v naslednjih dneh nadaljevali, imela je panični napad, kajti poleg vsega bo morala z dvema od deklet spet sesti v šolske klopi.
 

Dekleta sejejo strah in trepet


Pred dnevi je bila na domu dekleta, ki je zagrešila to, da se je pogovarjala z napačnim fantom, nujna medicinska pomoč, poleg terapije, pomirjeval in protibolečinske terapije je tokrat prejela injekcijo apaurina, morala bo obiskati pedopsihologa, so svetovali zdravniki. Po naših informacijah sta bili v pretepu poškodovani dve dekleti, ena da je imelo popraskano koleno, praske na obrazu, poškodovana dva zoba in prst. Na kraj dogodka je prišla policija, a izjav zaradi interesa preiskave ne daje. Izvedeli smo, da so starši deklice podali kazensko ovadbo in da so se zaradi vrstniškega nasilja zganili nekateri lokalni politiki, o napadu je bil obveščen pristojni minister.
image
Sledi napada so očitne.

Kar nam je potrdil ravnatelj osnovne šole, kamor hodijo vsa dekleta, je, da je ena od sester isti dan tepla neko drugo dekle, dogodek pa s popoldanskim ni povezan. Po neuradnih informacijah je sestra od šole dobila opomin. Priče navajajo, da gre za družbo približno sedmih deklet, ki da so pri pouku redno prisotne, a so menda slabše učenke, ki so strah in trepet šole, najmanj eno od njih naj bi koprska policija zaradi nasilja že obravnavala.

Ravnatelj OŠ Antona Ukmarja iz Kopra Andrej Mlinar je za Slovenske novice povedal: »Z obema dogodkoma je šola seznanjena, do nasilja imamo ničelno toleranco. Zato bomo izvedli vse vzgojno-izobraževalne ukrepe, da se nasilje v šoli ali zunaj nje ne ponovi. To pomeni, da bom naredili, kar je v naši pristojnosti in je skladno z vzgojnim načrtom šole.
Hčerka je napad preživela, lahko pa bi jo zadušili, zato je bilo davljenje po našem mnenju poskus umora.


Prav tako bomo sodelovali z vsemi vpletenimi, starši, policijo, centrom za socialno delo, ministrstvom, ker šola mora biti varna ustanova.« Povedal nam je tudi, da ne gre za prvo tovrstno dejanje med osnovnošolci, da se proti temu in drogam med najstniki aktivno borijo in ozaveščajo tako učence kot starše: »Globalizacija na področju družabnih omrežij pomeni, da je nasilje med otroki, ki drug z drugim tako prihajajo v stik, lahko prisotno kjer koli. Pozivamo starše in skrbnike, naj šolo o tem obveščajo,« je na aktualno problematiko opozoril ravnatelj. Na naše vprašanje, kako naj bi dekle, ki je zaradi dogodka v popolnem šoku, znova sedlo v isti razred z dekleti, je odgovoril: »Če bo treba, bomo izvedli organizacijske spremembe in učenke prerazporedili v druge oddelke. Ne morem zagotoviti, da se dogodek ne bo ponovil, a bomo naredili prav vse, da vsako obliko nasilja preprečimo, da se bodo otroci v šoli dobro počutili, straši pa bodo pomirjeni.«
 

Danes davljenje, jutri nož, pojutrišnjem keha?


Poklicali smo tudi starše vpletenih deklet in mater fanta, ki naj bi bil povod za spor in priča dogodka, pa so se razen slednje na vprašanja odzvali zelo napadalno. Slednja je o dogodku vedela le to, kar ji je povedal sin, »da so se dekleta stepla in da je bila tam tudi policija«. Starši ene od deklet, tiste, ki ji ni bilo prav, da se vrstnica pogovarja z njenim nekdanjim, o nasilju niso rekli nič, so pa domnevni žrtvi očitali, da »dekle tisti dan sploh ni prišlo v šolo«.
Preden jo je napadla, je baje vprašala, kdo ima pri sebi nož ali bokser.


Oče pa je v srbskem uličnem jeziku izrekel tako kletvico, da ne spada v noben časopis. Mama treh sester, ki je bila med vikendom v tujini, nam je dejala, da o dogodku ne bo govorila, večkrat nam je zagrozila s tožbo, če bomo o dogodku pisali, objavo je prepovedala, češ, kako si jo upamo iskati in spraševati. Poklicali smo tudi starše napadenega dekleta, ti so dogodek potrdili in tudi vse poškodbe, ki jih je utrpela: »Hčerka ni dobro, prav tako smo šokirani mi, ker tako grozljivega fizičnega napada nismo pričakovali. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da se to nikoli več ne zgodi. Bo čez nekaj časa na vrsti orožje, denimo nož, ki ga je iskala napadalka, s katerim bodo dekleta med seboj obračunala? Hčerka je napad preživela, lahko pa bi jo zadušili, zato je bilo davljenje po našem mnenju poskus umora.« 
Deli s prijatelji