PRITISKI V ZADEVI NOVIČ

Sodnik je vrgel tožilko iz dvorane

Objavljeno 18. april 2019 16.30 | Posodobljeno 18. april 2019 16.35 | Piše: Boštjan Celec

Zvjezdan Radonjić o pritiskih v zadevi Novič Sodnico Špelo Koleta, ki je sodila v prvo, obkladali s psovkami.

Nasmejani Novič z oprostilko v žepu FOTO: BLAŽ SAMEC
LJUBLJANA – Zadnji dan ponovljenega okrožnega sojenja Milku Noviču se je začelo zapletati po zaslišanju nemškega izvedenca Oliverja Peschla. Stranke v postopku so mu smele zastavljati vprašanja, a jih kaj dosti ni zanimalo. Ljubljanski okrožni kazenski sodnik Zvjezdan Radonjić se je obrnil k pooblaščencu žene umorjenega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, odvetniku Mihu Kuniču: »Tudi vi imate pravico do štirih vprašanj, kolikor jih je bilo vseh skupaj.« Kunič je zagodrnjal, začel spraševati, po četrtem vprašanju pa je sodnik zaukazal: »Sedite, nimate več vprašanj.«

4 vprašanja je dovolil pooblaščencu, petega pa ne.

Nadaljevalo se je po zaslišanju drugega nemškega izvedenca Axla Mantheija. Sodnik Kuniču: »Imate 14 vprašanj,« toliko so jih Nemcu skupno zastavili sam, tožilstvo in obramba. Kunič je protestiral, sodnik pa: »Sedite, ne dovolim vam vprašanj.«

Ni zahteval Kuničeve odstranitve

Končan je neobičajen sodni proces, v katerem so se v osrednje figure spremenili specializirana tožilka Blanka Žgajnar, odvetnik
image
Radonjić in Novič med rekonstrukcijo dogajanja na večer umora Jamnika, ki se je zgodil 16. decembra 2014 nekaj po pol osmi zvečer. FOTO: MARKO FEIST
Kunič ter sodnik Radonjić. In to na način, ki nikakor ne spada v hram pravice.

Na eni od obravnav je denimo tožilka ugovarjala sodnikovim besedam, ta pa ji je pokazal vrata dvorane. Ker sta tožilka in pooblaščenec Kunič menila, da Radonjić postopka ne vodi nepristransko, sta predlagala njegovo izločitev iz primera. Pooblaščenčev predlog je zavrgel sam Radonjić – iz razloga, da lahko izločajo le stranke v postopku, kar pooblaščenec po njegovem ni. Tožilkin predlog pa je zavrgel predsednik sodišča.

Nadaljevalo se je med rekonstrukcijo dogodka, ki je Kunič ni smel spremljati od blizu, saj mu sodnik tega ni dovolil. Proti Radonjiću je vložil ovadbo zaradi kaznivega dejanja protizakonitega, pristranskega in krivičnega sojenja. Pri tem je omenjal stališče ustavnega sodišča, da mora imeti pooblaščenec oškodovanca v kazenskem postopku možnost vplivati na izid sodne odločbe (torej tudi aktivnega sodelovanja pri rekonstrukciji in postavljanja vprašanj pričam), Radonjićevo ravnanje pa je to po njegovem onemogočalo.

Žaljivke sodnici
Če smo že pri pritiskih na sodnike v zadevi Novič; na prvem sojenju je okrožna sodnica Špela Koleta Noviča obsodila na 25 let zapora. Ko ga je spoznala za krivega, so njegovi številni podporniki v sodni dvorani ponoreli, in to ne prvič. Odmevale so žaljivke: "Svinja. Prasica. Sram naj vas bo. Še prej ko boste umrli, vas bodo pojedli črvi. Sodba je bila napisana že prej. Bilo naj bi brez sence dvoma." Izpraznila je sodno dvorano in dejala: "Načelo javnosti brez dvoma ne vsebuje nikakršnih pooblastil javnosti, da na sodnika vpliva, pritiska ali ga pri obravnavanju zadeve, ki je po vsebini težka in zahtevna, vznemirja. Načelo javnosti je bilo s strani posameznikov, ki so hodili na glavno obravnavo v tej zadevi, nedvomno zlorabljeno za nedovoljeno in neodgovorno vsiljevanje mnenja o tem, kakšna bi morala biti odločitev sodišča. In to je nedopustno."

Na zadnji dan sojenja pa je Radonjić sporočil, da je predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik zaradi neprimernega vedenja odvetnika Kuniča obvestil odvetniško zbornico in zahteval, da se ga odstrani iz odvetniških vrst. Take zahteve »predsednik sodišča ni podal. Je pa prejel pisanje sodnika Zvjezdana Radonjića za ustrezno ukrepanje na odvetniško zbornico zoper pooblaščenca odvetnika Miho Kuniča zaradi pritiska, ki naj bi ga s svojim ravnanjem izvajal na sodnika, vendar odločitve o tem še ni sprejel, saj ocenjuje, da gre za pisanje, ki ne terja takojšnjega ukrepanja,« smo izvedeli na sodniji.

»Sodil sem pošteno«

Sojenje Noviču je končano, oproščen je umora iz maščevanja. »Ne samo da ni dokazov, da je kriv, ampak je popolnoma dokazano, da ni storilec,« je razsodil Radonjić. Obramba je bila z novim sodnikom v tej zadevi kajpak več kot zadovoljna. »Prvič imamo občutek, da smo deležni poštenega sojenja,« je po eni od obravnav izjavil Novičev zagovornik odvetnik Jože Hribernik.
Radonjić je v obrazložitvi sodbe kar nenavadno veliko besed namenil sebi, govoril je o tem, da naj bi doživljal hude pritiske;
image
Tožilka Žgajnarjeva in pooblaščenec Kunič sta izločala Radonjića. FOTO: MARKO FEIST
soočal naj bi se z zahtevami, da se ga izloči iz postopka in disciplinira, pretili naj bi mu z disciplinskimi in kazenskimi postopki, a naj bi kljub temu »preživel golgoto«.

»Sodil sem pošteno, kljub hudim pritiskom, da je treba obtoženega obsoditi. Ker sem sodil pošteno, ne bom nikoli napredoval, čez mesec bom verjetno v suspenzu.« Omenjal je, da naj bi bil pritiskov deležen tudi predsednik sodišča, in sicer s specializiranega državnega tožilstva.

Tožilka je dejala, da je šokirana in da na take sodnikove besede sploh nima komentarja, zaradi oprostilne sodbe pa napoveduje pritožbo. Odvetnik Kunič je povedal, da je preveril, ali je resnična informacija o predlogu, da se ga izloči iz odvetniških vrst, vendar naj bi izvedel, da ni. »Ko sodnik izreče neko neresnico, taka izjava meče dvom na celoten postopek. Sodnik si tega ne sme privoščiti.«

Na to temo se je sicer včeraj oglasil predsednik okrožnega sodišča Pogačnik. Pričakovano ni komentiral sodbe petčlanskega senata. O Radonjićevih izjavah, tudi o njegovem omenjanju Michela Stephana v zvezi z umorom Jamnika, pa naj bi izvedel iz občil, zato je sodnika zaprosil, naj se do konca današnjega dne pisno opredeli do medijskega poročanja o svojih domnevnih izjavah.
image
Umor na Viču se je preselil v svet nerešenih zločinov. FOTO: TOMI LOMBAR

»Občila ste poročala tudi, da naj bi sodnik Radonjić rekel, da si je zato, ker je sodil pošteno, verjetno uničil poklicno kariero, da naj bi ga čakali disciplinski postopki in suspenz. Želim povedati sledeče: pošteno sojenje je eden od osnovnih postulatov delovanja vsakega sodnika. Zaradi takšnega ravnanja ne more biti podvržen nikakršnim negativnim ukrepom. Zaradi odločitve v posamezni zadevi si sodnik pač ne more uničiti kariere,« je med drugim povedal Pogačnik in dodal, da sam v zvezi z zadevo Novič ni občutil nobenega pritiska. 
Zaradi odločitve v posamezni zadevi si sodnik pač ne more uničiti kariere.
Deli s prijatelji