ZAŠČITIL SINA

Smrt Žana na Ptuju: Janko ni videl, kam strelja?

Janko Tomić uporabil pištolo za zaščito sina. Za zapahi je že 15 mesecev.
Fotografija: Janku Tomiću grozi dolgoletna kazen zaradi uboja in trikratnega poskusa uboja.
Odpri galerijo
Janku Tomiću grozi dolgoletna kazen zaradi uboja in trikratnega poskusa uboja.

PTUJ – Petnajst mesecev že ždi za rešetkami 52-letni Janko Tomić, a njegovemu priporu še ni videti konca. Včerajšnja obravnava na ptujskem okrožnem sodišču je bila hitro končana, sodnik Marjan Strelec pa je v tem času prebral nekaj listin.

Ko je beseda obrambe nanesla na postavitev izvedenca klinične psihologije, se je vnel besedni spor med tožilstvom in obrambo, ki se je končal neodločeno, sodnik pa je obravnavo prekinil in se bo nadaljevala konec septembra. Pričakovati je, da kot izvedenec ne bo postavljen le klinični psiholog, ki naj bi ocenil, kakšen stres je Janko Tomić doživljal tistega jutra, ko je s pištolo streljal na napadalce svojega sina, ampak bo v postopku sodeloval tudi izvedenec psihiatrične stroke.

Mesto, na katerem so napadalci pustili ranjenega pajdaša. FOTOGRAFIJI: Aleš Andlovič
Mesto, na katerem so napadalci pustili ranjenega pajdaša. FOTOGRAFIJI: Aleš Andlovič

Nekatere podrobnosti strelskega napada 26. maja lani v Krčevini pri Vurberku še vedno ostajajo neznanka. Nesporno je, da je obtoženi Janko Tomić streljal na četverico, ki je prišla obračunat z njegovim 20-letnim sinom Žanom. Dva od štirih je zadel, 29-letnega Žana Kreslina smrtno.

Ena izmed izstreljenih krogel iz pištole glock je zadela tudi 25-letnega Kristijana Pfajferja, ko je bežal od hiše Tomićevih. Druga dva, 28-letni Sašo Vidovič in leto dni starejši Eno Mlakar, sta jo odnesla brez prask.

Med sojenjem so priče razkrile, da je bil napad na Žana Tomića naročen. Tako naj bi Mariborčan plačal po 200 evrov vsakemu od omenjenih štirih, da so pripeljali do hiše Tomićevih in čakali v zasedi. Okrog treh zjutraj se je Žan Tomić pripeljal domov in svojega citroëna C5 parkiral pred hišo. Ko je šel v hišo, sta iz teme do njegovega jeklenega konjička prišla Pfajfer in Vidovič; eden je z nožem prerezal pnevmatike, drugi je s teleskopsko palico razbil steklo na zadnjih vratih.

Zatem sta se zapodila proti Tomiću, ki je prišel pogledat, kaj ropota na dvorišču. Napadeni je komaj pobegnil v hišo, vhodnih vrat pa mu ni uspelo zakleniti. S telesom je zadrževal napade Vidoviča, ki je brcal v vrata, Pfajfer pa je medtem tolkel po bližnjem oknu. Ko se je to snelo s tečajev, je z nožem v roki zamahoval proti Tomiću in vpil, da ga bo ubil. Medtem sta pajdaša Mlakar in Kreslin dogajanje le opazovala z varne razdalje. Takrat so odjeknili streli, saj je ropot prebudil Žanovega očeta Janka, ki je s partnerico stanoval v zgornjem nadstropju hiše.


Ker je ostalo še veliko nerazčiščenega, je bilo pričakovati, da bo sodišče odredilo rekonstrukcijo dogodka, na katerega obramba stavi veliko. A kot smo izvedeli, sodišče o predlogu obrambe o rekonstrukciji sploh še ni odločalo, čeprav se čas za izvedbo rekonstrukcije izteka – kmalu na drevesih ne bo več listja. Za obrambo pa je zelo velikega pomena prav to, kajti sodišču želi dokazati, da Janko Tomić ni mogel videti napadalcev, ko so bežali od hiše, saj naj bi mu pogled zakrivalo prav listje na drevesih.

A ker sodišče o tem še ni odločalo, najbrž rekonstrukcija ni mogoča pred sredino oktobra, tedaj pa bo listje z dreves že začelo odpadati in bo rekonstrukcija dogodka, ki se je zgodil 26. maja, brezpredmetna. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije