Slovenski ekstazi na Tajskem, za tihotapce tudi smrtna kazen (FOTO)

Od oktobra prestregli že tri naše pakete.
Fotografija: S testerji policija potrdi svoje sume – v paketu je ekstazi.
Odpri galerijo
S testerji policija potrdi svoje sume – v paketu je ekstazi.

Poročila o navadah Slovenk in Slovencev nam povedo, da je ekstazi (ob kokainu) najbolj razširjena stimulativna prepovedana droga, ki jo do 17. leta poskusi slabih pet odstotkov mladih. Manj pa je znano, da velja Slovenija tudi za eno od tistih držav, ki dostavljajo svoja nelegalna mamila po vsej zemeljski obli.
Tajska policija preišče tudi prejemnike paketov na njihovem domu.
Tajska policija preišče tudi prejemnike paketov na njihovem domu.

Vsake toliko nas v tujini omenjajo v povezavi z mamili, ki prispejo izpod Alp – pretežno v soseščini, včasih v ZDA, izjemoma pa celo na Tajskem, kamor smo še nedavno precej hodili turistično.
 

Mamilarski turizem


In prav turizem oziroma spremljevalne dejavnosti naj bi bili razlogi za dotok drog z zahoda po mnenju tamkajšnjega vodje oddelka za boj proti drogam, podpolkovnika Sarasina Chinnaphata: »Veliko povpraševanje po ekstaziju po klubih v velikih mestih je ključno za velike količine te droge, ki jo k nam pritihotapijo iz Evrope.« Tujci in bogati domači najstniki uživajo, dokler ne škrtnejo policijske lisice: takrat pridejo kazni celo za uživalce, kaj šele za tihotapce mamil, ki jim tam grozi tudi smrtna kazen. A Tajci razkrivajo, da so samo od oktobra lani prestregli 105.382 tablet ekstazija iz Evrope, in to samo v sklopu odkrivanja drog na letališčih, torej v pošti in pri potnikih!


V petnajstih zasegih so se med nemškimi, nizozemskimi in portugalskimi tabletkami znašli tudi trije paketi prepovedane droge, ki so bili na Tajsko poslani iz Slovenije. Tajci še trdijo, da večina zaseženih tabletk prihaja od glavnih nizozemskih mamilarskih sindikatov, ki pošiljajo pakete na naslove po vsej Tajski oziroma po večjih turističnih središčih. Vsebujejo vsaj po nekaj tisoč tablet ekstazija, a zadnje čase namesto zaslužka prinesejo policijsko preiskavo in zapor.


Glede na dejstvo, da med seboj ne sodelujejo zgolj kriminalci, ampak tudi policije po svetu, so Tajci v sodelovanju z nemškimi in nizozemskimi kolegi že pomagali prekiniti celo evropske tihotapske verige. A vendarle so evropski postopki in kazni nekaj povsem drugega kot tajski, in podpolkovnik Chinnaphata ni zamudil priložnosti, da je vse opozoril, da je ekstazi na Tajskem uvrščen med najbolj nevarne droge (razred A), za tihotapljenje oziroma preprodajo katerih izrekajo tudi smrtno kazen. Tudi tujci niso izjeme. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije