17 LET ISKANJA

Slovenija končno ujela pedofila, a ga zaprla le za 11 dni

Objavljeno 01. julij 2019 16.15 | Posodobljeno 01. julij 2019 16.06 | Piše: Boštjan Celec

Po Gorenjca Jožo Šmita so morali slovenski policisti v daljni Sydney. Za spolno zlorabo je dobil pogojno kazen, izpustili so ga tudi iz pripora.

Izvlekel se je s pogojko.
KRANJ – Natanko 17 let in sedem mesecev je Slovenija s pomočjo rdeče Interpolove tiralice poskušala izbrskati Jožo Šmita iz Vrbe na Gorenjskem. Ko pa ga je končno dobila v roke, ga je po nekaj dnevih, ki jih je preživel v priporu na Povšetovi, izpustila na prostost. Za očitani mu greh so namreč na kranjski okrožni sodniji v sredo izrekli kazen pogojnega zapora. S tem je zgodba o najstarejši slovenski tiralici dobila precej bizaren zaključek.

Z letališča naravnost v pripor

Skoraj dve desetletji se je torej zdaj 58-letnemu Šmitu uspelo izogibati domovini, od leta 2000 naj bi nelegalno živel v Avstraliji. Čeprav je bila mednarodna tiralica zanj v veljavi od daljnega 15. novembra 2001, so avstralske oblasti šele predlani zagnale vik
image
Obvestilo avstralske policije o iskanju nevarnega Slovenca, ki je obtožen spolne zlorabe otroka.
in krik: »Joze Smit ali Joza Smit ali Joseph Smit morda živi in dela v zahodni Avstraliji, Slovenija pa ga išče zaradi zlorabe otrok. Ljudem svetujemo, naj se mu ne približujejo, saj velja za nevarno osebo,« so javnost posvarili na zvezni policiji.
Kot rudar naj bi delal v zvezni državi Queensland ali v Novem Južnem Walesu, živel pa naj bi na območju Melbourna. Nekaj časa naj bi se preživljal tudi z deli v gostinsko-turistični industriji in ravno njegov nekdanji sodelavec v tej branži je dal avstralski policiji ključne podatke o njem. Svetoval jim je namreč, naj obiščejo katero od stavnic ali igralnic, saj naj bi bil Slovenec obseden s športnimi stavami in igralnimi avtomati. To so tudi storili, za kar je očitno izvedel tudi Šmit, in naj bi se jim 9. februarja predal.
Strinjal se je z izročitvijo Sloveniji, po birokratskih opravilih pa je ta mesec napočil čas, da nam ga Avstralci pošljejo na zatožno klop. Pravzaprav so morali naši policisti ponj kar sami, sodimo po pojasnilu uradnega govorca slovenske policije Draga Menegalije: »Iskana oseba je bila 14. junija izročena slovenskim varnostnim organom na letališču v Sydneyju in je bila 15. junija pripeljana na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer je bila predana delavcem ZPKZ Ljubljana.« Uslužbencem pripora torej.

Pogojka po hitrem postopku

Zaradi kaznivih dejanj spolne zlorabe otroka in spolnega nasilja nad osebo, starejšo od 15 let, so ga torej na kranjskem sodišču iskali že od leta 2001. V obeh primerih naj bi šlo za isto oškodovanko. Ena obtožba je medtem že zastarala, druga pa bi po neuradnih informacijah septembra prihodnje leto.
image
Kar 17 let in sedem mesecev je bil iskana oseba.

Podpredsednica okrožnega sodišča v Kranju mag. Marjeta Dvornik nam je potrdila, da se je Šmit 15. junija po privedbi v Slovenijo znašel v priporu – potem pa poskrbela za presenečenje: v njem je ostal le 11 dni, saj je bila v njegovem primeru v sredo že izrečena pravnomočna sodba. »Predobravnavni narok, na katerem je navedeni priznal krivdo za očitano kaznivo dejanje, je bil opravljen 26. junija. Stranke so se sporazumele, da se še istega dne opravi tudi narok za izrek kazenske sankcije. Po tem naroku je sodišče izdalo sodbo, s katero je obtoženega spoznalo za krivega kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Izrečena mu je bila pogojna obsodba, po kateri se mu je določila kazen eno leto in šest mesecev zapora s preizkusno dobo štiri leta.«
Kriv je kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let.

Ker je bila Joži Šmitu izrečena kazen pogojnega zapora, mu je sodišče kajpak ukrep pripora takoj odpravilo, in Gorenjec, ki je nekaj mesecev preživel v avstralskem izročitvenem priporu, je postal tudi v Sloveniji svobodna oseba. »Po zakonski določbi je namreč ob izreku navedene kazenske sankcije odprava pripora obvezna. Sodba je postala pravnomočna, saj so se ji upravičenci do pritožbe na zapisnik odpovedali,« je dodala podpredsednica sodišča. 
1 leto in 6 mesecev pogojnega zapora ga je doletelo.
Deli s prijatelji