NE RAZUME NIČESAR?

Slovenec v BiH umoril očeta treh otrok

Sojenje Jaki Ulčniku, ki naj bi v Bosni umoril Milenka Penavo, so preložili. Dve izvedenski mnenji o njegovi procesni sposobnosti sta nasprotujoči si.
Fotografija: Jaka Ulčnik je na obravnavah izrazito pasiven. FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Jaka Ulčnik je na obravnavah izrazito pasiven. FOTO: Mojca Marot

CELJE – Jaka Ulčnik, ki v zaporih na Dobu že prestaja 30-letno zaporno kazen zaradi umora brata Jožeta Ulčnika ter poskusa umora bratovega dekleta v Bistrici ob Sotli pred 14 leti, se na celjskem okrožnem sodišču zagovarja za še en umor, ki naj bi ga istega leta, a tri mesece prej, zakrivil v Bosni in Hercegovini. Takrat naj bi na območju policijske uprave Ljubuški ustrelil 38-letnega Milenka Penavo, očeta treh otrok.


Ulčnik zagovora na sodišču še ni podal, so pa zaslišali številne priče, med drugim svojce pokojnega. Včeraj so na zahtevo tako zagovornika obtoženega Ulčnika Aleša Novaka kot okrožne državne tožilke Simone Kuzman Razgoršek soočili izvedenca psihiatrične stroke Martino Bredo Žmuc Tomori in Petra Preglja, ker sta bili njuni mnenji diametralno nasprotni. Sodni senat je sicer zaradi občutljivosti osebnih podatkov v tem delu sojenje zaprl za javnost, a se je v nadaljevanju dalo razbrati, da naj bi storil očitano kaznivo dejanje v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Nista pa se strokovnjaka strinjala v tem, ali je obtoženi procesno sposoben spremljati obravnave in razumeti vse, kar se v sodni dvorani dogaja. Tožilka se je strinjala z mnenjem dr. Pregla, da je procesno sposoben spremljati obravnave ob določenih omejitvah, zagovornik pa je spomnil, da je njegov klient januarja letos na obravnavi sam dejal, da ne razume ničesar, na vseh drugih obravnavah pa je bil in je še izrazito pasiven. Zato je predlagal, da sodišče zoper Ulčnika postopek ustavi, saj se mu stanje kljub terapijam ne izboljšuje. Predlagal je tudi, da sodišče angažira še tretjega izvedenca s področja klinične psihologije in psihiatrije, hkrati pa še izvedenca cestnoprometne stroke, ki bo izračunal, v kolikšnem času je Ulčnik pred 14 leti prevozil razdaljo od Vitine do Bistrice ob Sotli, saj so se razmere na cestah in gostota prometa do danes zelo spremenile. Senat je sprejel sklep, da angažira še enega izvedenca, ki bo izdelal kombinirano mnenje in odgovoril na vprašanje, ali je Ulčnik sposoben razumeti sojenje in komunicirati z zagovornikom. Sojenje se bo nadaljevalo julija. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije