GOLJUFA

Slovenca sta ga s prodajo barke spravila ob 168 tisočakov

Objavljeno 04. februar 2020 14.35 | Posodobljeno 04. februar 2020 14.21 | Piše: T. V.

Južnoafričanu sta prodajala barko, čeprav sta vedela, da prodajalec ni edini lastnik plovila.

Plačal jima je barko, ki je ne bi smela prodajati. FOTO: Leon Vidic, Delo
Koprski kriminalisti so zaključili preiskavo goljufije pri prodaji barke na Hrvaškem in zoper osumljenca podali kazensko ovadbo. Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Koper so kaznivega dejanja osumili državljana Slovenije, stara 33 in 74 let, doma z območja Obale.

Moška sta 58-letnega državljana Južnoafriške republike z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravila v zmoto, da je ta 74-letniku plačal 156.500 evrov kupnine za barko, 33-letniku pa 11.500 evrov za posredovanje pri prodaji. Kupcu sta trdila, da je edini lastnik barke 74-letnik, čeprav sta oba vedela, da sta lastnika barke še njegova žena in sin.

Dosegel začasno prepoved uporabe barke

Sin 74-letnika se s prodajo barke ni strinjal, prav tako pa ni dobil poplačanega svojega deleža od prodaje barke. Na sodišču na Reki na Hrvaškem je tako dosegel izdajo začasne odredbe, da se do razjasnitve okoliščin prodaje barka ne sme uporabljati in premikati. 

Koprski kriminalisti so zoper oba osumljena na ODT v Kopru podali kazensko ovadbo zaradi suma goljufije (po III. odstavku 211. člena KZ-1). Za opisano kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od enega do osmih let.

Svetujemo, da se pred nakupom premičnin in nepremičnin, še posebej ko gre za večje vsote denarja, dobro prepričate in preverite dejansko lastništvo premičnine oziroma nepremičnine iz dostopnih uradnih evidenc.
Deli s prijatelji