Slina razkrila, da je pobijal volk

Strokovnjaki se sprašujejo, od kod se je vzela zverina. Te ne pomnijo niti najstarejši prebivalci Slovenskih goric.
Fotografija: V Slovenskih goricah je drobnico pomoril volk. FOTO: Blažž Samec
Odpri galerijo
V Slovenskih goricah je drobnico pomoril volk. FOTO: Blažž Samec

Iz Lovske zveze (LZ) Maribor, ki združuje 45 lovskih družin (LD) na Štajerskem, so sporočili nenavadno novico. Med 1. in 2. februarjem je na območju naselja Kušernik v LD Pernica v ograjenem pašniku za drobnico »neznana žival« pokončala 10 ovac, dve odrasli živali in osem jagnjet. Oškodovanec je primer takoj prijavil Zavodu za gozdove Slovenije in v prijavi zatrjeval, da so mu ovce pokončali šakali, ki so se sicer že pred časom pojavili tudi v Slovenskih goricah.

Po ogledu kraja dogodka, ki so ga opravili strokovnjaki zavoda za gozdove z univ. dipl. ing. Izidorjem Cojzerjem kot pooblaščeno osebo na čelu, so takoj podvomili, da je pobijal šakal. Znaki davljenja, predvsem pa posledice ugrizov so govorili o veliko večji živali. Vratovi odraslih ovac so bili zlomljeni, jagnjeta pa z ugrizi dobesedno zdrobljena. Ker so na vsak način želeli ugotoviti dejanskega povročitelja pomora drobnice, so se odločili za odvzem vzorca sline na ranah jagnjeti. Vatirance – vzorce – so poslali na Biotehniško fakulteto UL, Oddelek za biologijo, da so opravili genetsko analizo vzorcev. Analiza je pokazala, da je bil povzročitelj škode volk, je v posebnem obvestilu območni LZ Maribor zapisal Izidor Cojzer iz Zavoda za gozdove Slovenije. Dodal je, da bodo strokovnjaki poskušali ugotoviti, od kod izvira volk, ki se je znašel v Slovenskih goricah. Menijo, da gre po vsej verjetnosti za dispergerja, torej volka, ki še išče teritorij in je brez tropa.


Strokovnjaki ZGS in vodstvo LZ Maribor vsem rejcem drobnice svetujejo, naj živali primerno zaščitijo in jih ponoči zapirajo v hleve. Neverjetno in nenavadno je, da so se po dolgih desetletjih volkovi pojavili v Slovenskih goricah, zmajuje z glavo in ocenjuje mnogo lovskih strokovnjakov. Vsi po vrsti se čudijo, kako je sploh mogoče, da je tja zašel volk, saj se ga niti najstarejši prebivalci ne spomnijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije