10-LETNIK UTONIL

Kopiju ni uspelo zgrabiti desetletnega Ljubljančana: Skočil sem v vodo, a zaman, ni mi uspelo

Objavljeno 30. julij 2020 19.00 | Posodobljeno 30. julij 2020 19.07 | Piše: Jaroslav Jankovič

Ljubljančana je odnesel tok, potem ko so dvignili zapornice.

Skala pri številki 59 je izginila v vodi, tako visok vodostaj je bil, ko je odneslo dečka. FOTO: Jaroslav Jankovič
V torek 15 minut pred peto uro popoldne so v Novi Gorici zatulile sirene. Prebivalci tega našega obmejnega mesta se niso posebno vznemirjali, saj njihova poklicna gasilska brigada, ki šteje 32 članov, posreduje tudi dvakrat na dan. Toda tokrat je bilo drugače. Na bregu ene najlepših naravnih kajakaških prog na svetu, nekaj sto metrov pod znamenitim solkanskim mostom, je zavladala panika. Obiskovalci, ki so lovili prijetne popoldanske sončne žarke, so bili vsi na nogah.
image
V torek se je tukaj pripetila tragedija.

Veslači Kajak kluba Soške elektrarne so tekli proti reki in poskakali v deročo vodo, ki je še naraščala. Kričanje in groza prisotnih na obrazih ... V gornjem, mirnem delu reke je pred par minutami zaplaval desetletni deček iz Ljubljane, ki je bil tam skupaj z družino – ta, petčlanska, s tremi otroki, naj bi v Solkanu preživljala počitnice pri starih starših. Kot so povedali obiskovalci, se je deček veselil reke, malo metal kamne, malo brodil po vodi in se igral z drugimi otroki.
Ogled kraja tragedije
Z novogoriške policijske uprave so še sporočili, da so opravili ogled kraja nesreče: "Pri tem se je ugotavljalo tudi, ali so vstopna mesta v reko Sočo označena z opozorilnimi tablami oziroma je tam uradno kopališče. Pri ogledu je bilo ugotovljeno, da je na območju kajakaškega centra Kopalno območje Soča pri Solkanu. V tem delu območja je plaval otrok, ko ga je odnesel rečni tok. Na celotnem kopalnem območju je postavljenih več opozorilnih tabel z napisi: Nevarnost utopitve; Nevarnost nenadnega dviga gladine vode; Kopanje na lastno odgovornost in Kopalno območje brez reševalca iz vode; Na kopalnem območju se lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev."

Našli so ga po več kot eni uri

Kot pravijo, naj bi nameraval zaplavati čez reko. Pri tem ga je, kot poroča Policijska uprava Nova Gorica, spremljala odrasla oseba. Toda nenadoma je voda narasla, saj so na elektrarni Solkan dvignili zapornice. »Včasih se nam to zgodi tudi štirikrat na dan,« nam je povedal trener mladincev in mlajših članov kluba Uroš Kodelja in dodal, da so tega vajeni in vedo, kako ravnati v teh primerih. A vse se je odvijalo z vrtoglavo hitrostjo. Dečka je začelo odnašati proti rečnim brzicam oziroma kajakaški progi. Odrasli iz družine – po enih podatkih oče, po drugih dedek – je zaplaval za njim, vendar ga ni mogel dohiteti. Fantka je po progi odnašalo proti Italiji. Klicem na pomoč sta se odzvala še dva mlada kopalca, mladinski tekmovalec, kajakaš Kopi, nam je povedal: »Skočil sem v vodo in ga poskušal prijeti, ko ga je premetavalo, a zaman, ni mi uspelo ...« Voda je bila preveč deroča, preveč razburkana. »Bil je pravi šus,« je pristavil drugi mladinec. »Včasih naraste za meter ali dva. Vidite tisto skalo pri vratcih številka 59? No, tiste skale ni bilo, voda jo je prelivala,« je še dodal Kopi.

Vodja gasilske preventive pri Gasilski enoti Nova Gorica Andraž Pavlin nam je povedal, da je po klicu na pomoč ob 16.44 proti Solkanu odhitelo osem reševalcev, natančneje štirje gasilci in štirje člani Podvodne reševalne službe Slovenije – PRS Nova Gorica, na Sočo so zaveslali tudi člani kajakaškega kluba. Toda vse je bilo zaman, dečka je še naprej premetavalo, po izjavah nekaterih očividcev naj bi bil že v zgornjem delu proge nezavesten, spet drugi pravijo, kako so videli, da je poskušal zajeti dih na valovih. Oče oziroma dedek naj bi tekel ob reki za njim.
image
Trener mladincev Uroš Kodelja nam je povedal, da včasih voda nenapovedano zelo hitro naraste.

Nekaj sto metrov niže je ob 18.10 dečka pod gladino našel potapljač PRS Nova Gorica, deset minut pozneje so ga potegnili iz vode. Na vse pretege so ga hiteli oživljati. A diha ni in ni hotelo biti. Reševalci so po eni uri intenzivnega oživljanja žal morali odnehati. Ko smo se včeraj oglasili v kajakaškem centru v Solkanu, so vsi tiho opravljali svoje delo. Prijazna natakarica je rekla: »Joj, pustite me, ne bi o tem,« in se v solzah naslonila na vrata kavarne, ki s terase ponuja čudovit pogled na progo, kjer se je pripetila tragedija. 
Še ena smrt v soboški gramoznici
Potem ko se je v soboto, 11. julija, v soboški gramoznici oziroma kamenšnici na neurejenem kopališču utopil 45-letnik iz okolice Pernice, je včeraj dopoldne tam utonil domačin. Štajerec naj bi doživel srčni napad, o tem, kaj se je dogajalo, pa še ni uradnih informacij. Moškega, po naših podatkih gre za 48-letnega S. B. iz Murske Sobote, naj bi nekaj po 11. uri iz vode potegnili očividci in ga zaman oživljali. »Tuja krivda ni bila ugotovljena,« so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota. Na novi tragični dogodek v Soboškem jezeru se je odzvala tudi Mestna občina Murska Sobota. »V Mestni občini Murska Sobota iskreno obžalujemo dogodek na Soboškem jezeru, v katerem je življenje izgubil naš občan. Ponovno izpostavljamo, da Soboško jezero nima statusa kopalnih voda in je zato kopanje v njem na lastno odgovornost. Po do zdaj znanih podatkih se je dogodek zgodil na neurejenem delu Soboškega jezera v smeri proti Rakičanu. Ostale okoliščine preiskuje policija,« je zapisala Vida Lukač, vodja kabineta župana MO Murska Sobota. O. B.

image
Pogled na kajakaško progo v Solkanu s strehe Kajak kluba Soške elektrarne
Deli s prijatelji