HIŠNE PREISKAVE

Škandal brez primere: po slovenskih cestah vozili tovornjaki brez delujočih zavor

S podkupninami so lahko zaslužili še eno plačo.
Fotografija: V zameno za denar so pustili, da po slovenskih cestah vozijo tehnično pomanjkljiva vozila (simbolična fotografija). FOTO: Policija
Odpri galerijo
V zameno za denar so pustili, da po slovenskih cestah vozijo tehnično pomanjkljiva vozila (simbolična fotografija). FOTO: Policija

Policija je predstavila nekatere podrobnosti hišnih in osebnih preiskav glede suma korupcijskih kaznivih dejanj, ki so se izvajala v tem tednu pri tehničnih pregledih vozil na območju Ljubljane. Petintrideset hišnih in osebnih preiskav je izvajalo več kot 100 kriminalistov in policistov, štiri ljudi so priprli. Ugotovili so, da je vseh osem preglednikov pri enem podjetju redno prejemalo podkupnino.

Martin Rupnik, vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto pri PU Ljubljana, je pojasnil, da je eden izmed priprtih specialni povratnik, saj je že izvajal podobna dejanja.

Preiskava se je pričela na podlagi informacij, da je mogoče v Ljubljani opraviti tehnični pregled vozila, čeprav vozilo ni tehnično brezhibno. Predkazenske postopke je policija izvajala že leta 2016, pri nadaljnjem preverjanju pa so ugotovili, da se tovrstna praksa redno dogaja pri enem ponudniku, zato je stekla obsežnejša preiskava.

Med preiskavo so ugotovili, da obstaja utemeljen sum, da vseh osem tehničnih preglednikov pri enem od ponudnikov tehničnih pregledov prejema podkupnino v zameno za potrditev tehnične brezhibnosti vozilom, ki v resnici niso tehnično brezhibna. To so izvajali tako, da:
- so vozilom potrjevali brezhibnost zgolj na podlagi papirjev in vozil sploh niso videli,
- so namesto okvarjenega vozila so na stezo zapeljali drugo, tehnično brezhibno vozilo,
- so tam, kjer se ne beležijo elektronski podatki, ročno vpisovali lažne podatke.

V nevarnost spravljal zaposlene in udeležence v prometu

Podkupnine so segale vse do 1200 evrov, odvisne pa so bile od števila pomanjkljivosti in njihove vrste. Če je vozilo imelo več napak, je bil znesek podkupnine sorazmerno večji. Na dan so potrdili tudi do 20 tehnično pomanjkljivih vozil. Preglednik je lahko na mesec zaslužil še vsaj eno svojo plačo. »Medsebojno je sodelovalo vseh osem preglednikov in trije zunanji posredniki, osumljeni pa so tudi tisti, ki so dajali podkupnino. V enem primeru je to lastnik transportnega podjetja, ki ima v lasti več tovornjakov in je s svojimi dejanji v nevarnost spravljal tako svoje zaposlene kot tudi druge udeležence v prometu,« je povedal Rupnik.

Stranke so tudi same potrdile, da vozilo ne bi naredilo tehničnega pregleda, zato so se namesto popravila vozila zatekle k podkupovanju preglednika, da so lahko registrirale in nato v prometu uporabljale tehnično pomanjkljivo vozilo, je povedala policija.

Tovornjak zaviral samo z motorjem

Grozljiva je ugotovitev policije, da so potrjevali celo tako hude pomanjkljivosti, kot so nedelovanje zavor, okvarjeni krmilni mehanizmi, mehanske poškodbe in poškodbe na podvozju. Med drugim so potrdili tovorno vozilo za prevoz betona, ki je po ljubljanskih cestah vozilo s povsem okvarjenimi zavorami in je zaviralo samo z motorjem, dokler ga niso ustavili policisti in izločili iz prometa.

Policisti so zasegli preko 40 tovornih in osebnih vozil, za katera potekajo izredni tehnični pregledi. Trenutno je 29 fizičnih oseb osumljenih 107 različnih kaznivih dejanj, predvsem jemanja in dajanja podkupnine, sprejemanja koristi in dajanja daril za nezakonito posredovanje ter ponareditve ali uničenja uradne listine. Za navedena kazniva dejanja so predvidene kazni zapora od enega do osmih let.

Letos so policisti obravnavali za 20 odstotkov več korupcijskih dejanj. FOTO: Policija
Letos so policisti obravnavali za 20 odstotkov več korupcijskih dejanj. FOTO: Policija


Po podatkih iz prvih 10 mesecev letošnjega leta, je policija obravnavala 104 korupcijska kazniva dejanja, kar je za 20 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta, ko jih je bilo 87. V letošnjem letu je bilo v prvih 10 mesecih kazensko ovadenih 147 oseb zaradi korupcijskih kaznivih dejanj, višina danih, ponujenih ali zahtevanih podkupnin pa je bila skupno preko 500.000 evrov.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas