VELIKI POŽAR

Širil se je močan vonj po plastiki, pristojni sporočajo, kaj je gorelo

Posredovalo je 115 gasilcev.
Fotografija: Požar v industrijski coni Laze. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Požar v industrijski coni Laze. FOTO: Špela Ankele

Po požaru, ki je v ponedeljek ob 18.30 izbruhnil v industrijski coni Laze pri Kranju na območju podjetja Ekol, je uprava za zaščito in reševanje sporočila, da je ekološki mobilni laboratorij Elme na kraju izvedel meritve prisotnosti nevarnih snovi, ki so pokazale, da so goreli odpadne krpe, tekstil in zračni filtri. »V požaru niso gorele nevarne snovi. Voda, katero so pogasili požar, je vsebovala penilo, ki pa ni nevarno za okolje,« so pojasnili.
 
Preberite tudi:

Velik požar v industrijski coni Laze, zaposlene evakuirali (FOTO)Zagorelo je pod nastreškom, kjer so se nahajali zabojniki, plastični zbiralniki in tovorno vozilo. Ko je začelo goreti, se je po zraku širil močan vonj po plastiki. Nadstrešek je pogorel.

Posredovalo je 115 gasilcev. Aktivirani so bili gasilci Gars Kranj, PGD Stražišče, Bitnje, Breg ob Savi, Britof, Mavčiče, Kokrica, Kranj Primskovo, Jošt, ki so ogenj pogasili, preprečili širjenje požara, v bližnjem potoku Trenča namestili lovilne pregrade in pivnike za preprečitev onesnaženja, razkopali pogorišče in poiskali posamezna žarišča.

Evakuirali zaposlene

Aktiviran je bil ekološki mobilni laboratorij Elme, ki je na kraju izvedel meritve prisotnosti nevarnih snovi v pogorelem materialu in po prvih ugotovitvah poročal, da so goreli odpadne krpe, tekstil, zračni filtri. V požaru niso gorele nevarne snovi, ker so bile skladiščene drugje in požar tega skladišča ni zajel. Preverili bodo tudi vzorce s tal pogorišča. Voda, s katero so gasilci gasili požar in v kateri je bilo penilo, je odtekla po kanalizacijskih jaških. Penilo v vodi ni nevarno okolju.

Del gasilske vode, približno 20 kubičnih metrov, so iz jaškov prečrpali delavci Komunalnega podjetja Kranj, del pa jo je odteklo v bližnji potok, kjer so bili vidni ostanki penila.

Evakuiranih je bilo 30 zaposlenih oziroma celoten kompleks industrijske cone. Poškodovan ni bil nihče.

Ne zadržujte se na prostem

Stanovalcem na širšem območju je bilo svetovano, naj imajo do nadaljnjega zaprta okna in naj se ne zadržujejo na prostem. Območje intervencije je zaprto, prav tako cesta. Dostop za stanovalce je omogočen.

Na kraju je tudi pristojna inšpektorica za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Na kraju bo ostala požarna straža. Izvaja se premik pogorelega materiala v varno cono.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije