PODHLADITEV

Šel po drva, padel in zmrznil

54-letniku v okolici Maribora je spodrsnilo na poti do drvarnice. Za življenje prav tako podhlajenega Ormožana se še borijo.
Fotografija: Življenje 79-letnika je še ogroženo.
Odpri galerijo
Življenje 79-letnika je še ogroženo.

MARIBOR – Čeprav v mestu pod Pohorjem in okolici niso beležili rekordno nizkih temperatur (živo srebro se je spustilo na »vsega« 15 stopinj pod ničlo), pa prihaja iz okolice štajerske prestolnice prva smrtna žrtev sibirskega mraza, ki je v preteklih dneh zajel Slovenijo. Sicer nam na Policijski upravi Maribor informacije zaradi stavke niso potrdili, smo pa iz dobro obveščenih virov izvedeli, da je za posledicami podhladitve umrl 54-letnik iz okolice Maribora.

Premalo oblečen

Nesrečni možakar naj bi v hiši na obrobju Maribora živel sam. Ko se je v ponedeljek odpravil na dvorišče, je bil le lahkotno oblečen. Prav zaradi tega poznavalci razmer menijo, da se je odpravil zgolj po drva, ki jih je imel spravljena v bližnji drvarnici. Na zasneženi poti mu je najverjetneje spodrsnilo in je padel po tleh. Zaradi padca – kakšne poškodbe natančno je utrpel, bo pokazala odrejena sanitarna obdukcija – je najverjetneje pri polni zavesti obležal na tleh in se ni mogel pobrati. »Moški je živel sam, z vednostjo sosedov in svojcev. Bil je brez večjih bolezenskih znakov. Zgodila se je nesreča in pozneje je ta hud mraz povzročil smrt. Nedvomno pa je, da je v mrazu ležal več ur,« je dejal Gregor Prosen, zdravnik v nujni medicinski pomoči mariborskega Zdravstvenega doma Adolfa Drolca.


Moškega so reševalci našli šele dan po nesrečnem padcu, v torek okoli poldneva, ko jih je na pomoč poklical eden od sosedov. Gregor Prosen opozarja, da so tovrstni padci lahko hitro usodni: »Predvsem starejši ljudje se po padcu, ki ima za posledico še kakšen zlom, ne morejo dovolj hitro pobrati in se zateči na toplo. Nastane, kot temu strokovno rečemo, akutna hipotermija in razmeroma hitro lahko nastopi tudi smrt.« Več o smrti nesrečnega moškega bo znano iz izsledkov sanitarne obdukcije, ki jo je naročil mrtvoglednik.

79-letnik v smrtni nevarnosti

Primeri podhladitve pa na štajerskem koncu niso osamljeni. Tako so od 9. februarja pa do včerajšnjega dne v Univerzitetni klinični center Maribor sprejeli tri močno podhlajene paciente. Najbolj kritičen je primer 79-letnega Ormožana. Kot smo izvedeli, so ga v mariborsko bolnišnico pripeljali, ker na oddelku za intenzivno terapijo ptujske bolnišnice zanj niso imeli več proste postelje. Neuradno naj bi se možakar, podkrepljen z nekaj promili, predsinoči vračal domov. Le nekaj metrov od praga hiše naj bi omahnil v sneg. Našli naj bi ga šele včeraj zjutraj. Reševalci, ki so ga prvi oskrbeli, naj bi mu bili izmerili telesno temperaturo in bili šokirani: vsega 21 stopinj Celzija.

Izvedeli smo, da naj bi bilo življenje 79-letnika v veliki nevarnosti. Trenutno je v globoki nezavesti, zdravniki pa ga poskušajo s postopki ogrevanja in podpore vsem sistemom za preživetje ohraniti pri življenju. »Je v kritičnem stanju,« je o stanju pacienta dejal Jože Ferk, organizacijski vodja Klinike za kirurgijo UKC Maribor.

Da znižanje telesne temperature na 21 stopinj Celzija avtomatično ne pomeni smrti, pa kaže primer pacienta, ki so ga z identično telesno temperaturo v mariborsko bolnišnico pripeljali v začetku februarja. Zdravniki so mu rešili življenje in je trenutno zunaj smrtne nevarnosti. Zato pa Ferk razlaga o posledicah podhladitve: »Če nezavest ni bila zelo dolga in ni bilo prevelikega pomanjkanja kisika v možganih, se podhladitev pozdravi brez posledic. Če pa nastane okvara na možganih zaradi nedelovanja srca, so lahko posledice zelo različne, med temi je tudi nezavedanje okolice.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije