RAZVELJAVLJENA SODBA

Še enkrat pred sodnike

Razveljavljena sodba direktorju soboške bolnišnice.
Fotografija: Zaradi sanacije se je primer znašel na sodišču. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Zaradi sanacije se je primer znašel na sodišču. FOTO: Oste Bakal

Kmalu bo minilo leto dni, odkar je sodnik okrajnega sodišča v Murski Soboti Stanislav Žižek na pogojno zaporno kazen obsodil direktorja Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS) Bojana Korošca ter nadzornika pri energetski obnovi bolnišnice Ivana Hercoga in Draga Štrafelo, in sicer zaradi kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije.

Bojanu Korošcu bodo znova sodili. FOTO: Oste Bakal
Bojanu Korošcu bodo znova sodili. FOTO: Oste Bakal
Četrti obdolženec Boris Goldinski, nekoč prvi mož murskosoboške družbe Blisk, ki je dobila posel za izvedbo energetske sanacije bolnišnice, je bil takrat oproščen, prvoobtoženi Korošec je bil obsojen na pet mesecev pogojne zaporne kazni s preskusno dobo dveh let, Hercog in Štrafela pa sta si prislužila po štiri mesece pogojne zaporne kazni z enako preskusno dobo. Tožilstvo je sicer zahtevalo višje kazni in daljši preizkusni rok.

A prvostopenjska kazen ni zdržala presoje, kajti mariborsko višje sodišče je sodbo razveljavilo in primer vrnilo v ponovno odločanje na prvo stopnjo. Na okrajnem sodišču v Murski Soboti bodo morali torej znova razsojati, ali so akterji, ki so sodelovali pri energetski obnovi bolnišnice, morda prestopili črko zakona. Kdaj se bo to zgodilo, še ni določeno.

Spomnimo: SBMS je leta 2010 dobila dobrih 4,8 milijona evrov nepovratnih sredstev iz evropskega in slovenskega proračuna za sofinanciranje energetske sanacije javnih stavb. Zaradi domnev, da pri obnovi ni bilo vse zakonito, je stvar pod lupo vzelo tudi tožilstvo ter ugotovilo, da so med energetsko obnovo v kotlovnico bolnišnice vgradili pet cenejših turbin za kogeneracijo (sočasno pretvarjanje zemeljskega plina v električno in toplotno energijo) brez kompresorjev, v zahtevkih ministrstvu za zdravje za poplačilo iz nepovratnih sredstev pa je bilo prikazano, da so bile vgrajene dražje in s kompresorji, takšne so bile naposled tudi plačane.


Škode je bilo po oceni tožilstva za najmanj 14.000 evrov, a za SBMS je bil končni račun precej višji, saj je morala vrniti 2,2 milijona evrov nepovratnih sredstev, njen direktor in nadzornika pa se bodo morali, kot rečeno, znova zagovarjati pred roko pravice. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije