PATRIA

SDS: Politična škoda je bila velika

SDS toži državo za skoraj 900 tisočakov; na prvi stopnji je tožbo izgubil. Njegovo pritožbo so z ljubljanskega višjega sodišča predodelili mariborskemu.
Fotografija: Ivan Črnkovič, Tone Krkovič in Janez Janša so bili udeleženi v postopku Patria. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Ivan Črnkovič, Tone Krkovič in Janez Janša so bili udeleženi v postopku Patria. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Čeprav bi morali o pritožbi SDS proti sodbi, s katero je ljubljansko okrožno sodišče aprila lani zavrnilo tožbeni zahtevek SDS za 886.257 evrov odškodnine zaradi vpliva sojenja v aferi Patria na državnozborske volitve 2014, odločati ljubljanski višji sodniki, spis pretresa mariborsko višje sodišče. Razlog za to je ljubljanski višji sodnik Milan Štrukelj.

Štrukelj je bil predsednik senata višjega sodišča, ki je potrdil obsodilno sodbo v zadevi Patria in zaporno kazen za Janeza Janšo, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča. V SDS namreč vztrajajo, da je stranki z obsodilnimi sodbami, ki jih je ustavno sodišče razveljavilo, in zaporom njihovega predsednika Janše narejena velika politična in posledično premoženjska škoda, in to namerno.
Ivan Črnkovič, Tone Krkovič in Janez Janša so bili udeleženi v postopku Patria. FOTO: Leon Vidic
Ivan Črnkovič, Tone Krkovič in Janez Janša so bili udeleženi v postopku Patria. FOTO: Leon Vidic

A je ljubljansko okrožno sodišče tožbeni zahtevek SDS zavrnilo, SDS pa se je zoper takšno odločitev pritožil. Višje sodišče v Ljubljani je spis prejelo 14. septembra lani, sodniku je bil v delo dodeljen 8. novembra, 7. januarja pa so ga zaradi predloga za določitev drugega stvarnega pristojnega sodišča poslali na vrhovno sodišče. To je na seji 7. februarja kot pristojno določilo mariborsko višje sodišče.

Razlog za to je dvom o objektivni nepristranskosti sodišča, ki bi se lahko pojavil že zaradi tega, ker SDS trdi, da mu je bila škoda povzročena namerno, kar naj bi potrjevale ravno Štrukljeve besede. Štrukelj naj bi namreč po trditvah SDS svojemu avtomehaniku rekel, češ da je bila obsodba v zadevi Patria po »komandi z vrha«, poleg tega je bil v pravdi predlagan kot priča, čeprav ga na prostor za priče potem niso povabili.


Ker bi tako isto sodišče, ki je odločalo o pritožbi v kazenski zadevi Patria, moralo odločiti o pritožbi v pravdi zaradi domnevnega protipravnega ravnanja tega istega sodišča, je zaradi videza nepristranskosti in neodvisnosti vrhovno sodišče spis predodelilo mariborskemu višjemu sodišču. To je zadevo že obravnavalo na seji 24. aprila, tako da bo pisna odločitev bržkone znana kmalu. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije