NA SODIŠČU

Sarino smrt še kar preiskujejo

Objavljeno 08. april 2020 07.17 | Posodobljeno 08. april 2020 07.17 | Piše: Gordana Stojiljković

Minilo je pet let, odkar je pod strelom iz puške Abramova umrlo njegovo takratno dekle. Celjsko sodišče čaka mnenje izvedenca.

Sara je ravno dokončala šolanje za fizioterapijo in začela delati v Soči, ko je umrla. FOTO: Družinski arhiv
»Preiskava v tej zadevi še ni zaključena, čakamo izvedensko mnenje,« se je odzvala predsednica okrožnega sodišča Petra Giacomelli, ko smo jo povprašali, ali je sodna preiskava v primeru nasilne smrti 24-letne Sare Veber s Pernovega pri Žalcu, ki je umrla pod strelom iz dolgocevnega orožja, s katerim je ravnal njen takratni fant, danes Sebastien Abramov, že končana.

Izločitev dokazov

Minilo je že pet let, odkar se je v dnevni sobi družinske hiše zgodila tragedija, v kateri sta zakonca Veber ostala brez svojega edinega otroka. Kar štiri leta je trajalo, da so celjski kriminalisti končali preiskavo dogodka; to so po tistem, ko se je Abramov znašel v priporu zaradi afere odrezana roka, tako rekoč v mesecu dni zaključili z ovadbo, ki 30-letniku očita umor na zahrbten način. Abramov je sicer v priporu že od 7. marca lani (enako njegova partnerica Julija Adlešič), obema so ga podaljšali do 27. maja. Zunajobravnavni senat je namreč presodil, da še vedno obstaja ponovitvena nevarnost.

24 let je bila ob smrti stara Sara Veber.

Sodna preiskava torej še vedno poteka, medtem pa je Abramovemu zagovorniku s pritožbami uspelo iz spisa izločiti po mnenju obrambe nezakonite dokaze. Tako je po ukazu višjega sodišča prvostopenjsko sodišče iz spisa izločilo vse zvočne posnetke, ki jih je posnela pokojna Sara, prav tako vse priloge in sklicevanje na vsebino zvočnih posnetkov. Kot je znano, je Abramov v pisnem zagovoru pred preiskovalnim sodnikom celjskega okrožnega sodišča vztrajal, da je bil dogodek nesreča. Ti zvočni posnetki naj bi dokazovali, da se je takrat še Sebastijan Colarič ukvarjal s kriminalom in da je Vebrova želela, da to preneha. V nasprotnem primeru naj bi mu rekla, da ga bo zapustila in naznanila policiji, posnetke pa naj bi hranila zaradi svoje varnosti, saj naj bi ji Abramov grozil, da ji bo storil kaj hudega, če ga bo prijavila policiji. Omenjene sporne posnetke je policija našla na računalniku Sare Veber po njeni tragični smrti.

Kot predmet in ne živo bitje

»Naju kot starše sodišče prav o ničemer ne obvešča, kakor da je bila najina Sara neki predmet, ne pa živo bitje. Nič ne veva, kako je z nadaljevanjem sojenja, sem pa mnenja, da bi midva kot oče in mama umrle hčerke morala biti obveščena o vsem, tako pa sva ostala nekje kot opazovalca iz ozadja,« je razočarana mama pokojne Nada Veber, ki je Abramova zaradi domnevne goljufije, ko je zanj dvignila 17.000 evrov kredita, od česar ji je vrnil tisočaka, preostalega pa ne, ovadila, sojenje že poteka na okrajnem sodišču v Žalcu. Kot pojasnjuje predsednica celjskega okrožnega sodišča, je med razlogi tudi dejstvo, da »je postopek preiskave tajen, zato niti iz tega razloga ne moremo pojasnjevati podrobnosti«. Lahko bi napisala cel roman o Abramovu, pravi Vebrova, »pa je itak vsaka beseda, ki jo midva izgovoriva o njem, ki naju je pokopal s Saro vred, resnično odveč. Želim samo pravično kazen zanj, ki je življenje vzel nezakonito, tako kot je Sara te posnetke naredila 'nezakonito'.«

15. marec zarezal v družino Vebrovih

15. marca 2015 se je pri Vebrovih na Pernovem pri Žalcu povsem običajen dan sprevrgel v tragedijo, ki je za vselej spremenila življenje Nadi in Rudiju Vebru. Celjski policisti so bili tega dne okoli 20. ure obveščeni, da se je zgodil tragični dogodek med ukvarjanjem z orožjem. Kot so zapisali v policijsko poročilo, naj bi se usodni strel zgodil po nesreči. Sebastijanu Colariču iz Ljubljane, Sarinemu leto dni starejšemu fantu, naj bi se dolgocevno orožje sprožilo med čiščenjem, strel pa je bil zanjo usoden. Colarič je imel dovoljenje za orožje, imel ga je več kosov, udeleževal se je športnih strelskih tekmovanj. Celjski kriminalisti ga zaradi šoka kar dolgo niso mogli zaslišati, pozneje pa so proti njemu spisali ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti. A preiskave še vedno niso zaključili, vse do dogodka z odrezano roko, ko so spisali ovadbo za umor. Starši so bili vse do anonimnega pisma, ki so ga prejeli kakšno leto po tragični smrti njune hčerke, prepričani, da je šlo res za nesrečo.

Ogorčena je namreč nad odločitvijo sodišča glede izločitve dokazov, ki jo je predlagala obramba. »Glede na to, da se njegov odvetnik močno trudi z izločanjem raznoraznih dokazov, bi rekla, da bi morala tudi višje sodišče in tožilstvo drugače odreagirati, če je oseba umrla in je bil posnetek, ki ga je naredila, dovolj velik dokaz proti njemu in njegovemu raznoraznemu delovanju. Da pa ga sedaj ta odvetnik v vsem podpira in govori, da sva si midva z možem izmislila določene stvari, pa res nimam besed,« pravi Vebrova in dodaja, da ju z možem s takšnim ravnanjem »blati in vedno znova reže sveže rane na najinih že tako strtih srcih in ob tem skruni ime in grob najine Sare«. 

image
Strel je odjeknil v dnevni sobi. FOTO: Mojca Marot
Deli s prijatelji