KAJ SE DOGAJA?

Sarina smrt še ni pojasnjena

Objavljeno 15. avgust 2020 08.33 | Posodobljeno 15. avgust 2020 08.34 | Piše: Gordana Stojiljković

Celjsko sodišče je po letu dni končalo sodno preiskavo smrti Vebrove. Toda tožilstvo je zdaj zahtevalo njeno dopolnitev, zato še ni znano, česa, če sploh, bo obtožen Sebastien Abramov.

Sara Veber. FOTO: Osebni arhiv
Sodna preiskava v zvezi s tragično smrtjo 24-letne Sare Veber s Pernovega pri Žalcu, ki je 15. marca 2015 umrla zaradi strela iz polavtomatskega dolgocevnega orožja izpod rok njenega fanta Sebastiena Abramova, se je po letu dni sredi julija končala, sodni spis pa je romal v roke celjskemu okrožnemu tožilstvu. Primer je bil dodeljen tožilcu Gorazdu Kocijančiču, ta pa mora presoditi, ali bo Abramova obtožil umora, za kar so ga približno mesec po aretaciji v primeru odrezana roka ovadili celjski kriminalisti, ali pa morda zaradi katerega drugega kaznivega dejanja, denimo povzročitve smrti iz malomarnosti oziroma povzročitve splošne nevarnosti, ki je imela za posledico smrt mladega dekleta.

Iz spisa leteli pomembni dokazi

Kot je znano, Abramov že vse od tragedije vztraja, da se je nesreča zgodila, ko je čistil puško. A glede na to, da je orožje posedoval zakonito – še več, doma ga je imel kar več kosov –, saj je imel dovoljenje tudi za varnostno orožje, bi pričakovali, da se zaveda, da se z njim ne ukvarja, ko je nabito. Tudi kriminalisti so dogodek sprva obravnavali kot tragično nesrečo, a je preiskava po skoraj štirih letih od dogodka stekla v povsem drugo smer. Pokazala naj bi namreč, da bi lahko šlo za umor iz nizkotnih nagibov in na zahrbten način. A ker je med sodno preiskavo Mitji Pavčiču, zagovorniku Abramova, uspelo izločiti pomembne dokaze iz sodnega spisa – predvsem zvočne posnetke pogovorov med Vebrovo in Abramovim, ki jih je policija našla na njenem računalniku in naj bi dokazovali, da se je ta ukvarjal s prepovedanimi posli –, obtožnica za umor ni povsem samoumevna. Pokojno dekle naj bi mu postavilo ultimat, da ga bo zapustila in prijavila policiji. V sodni preiskavi so sicer zaslišali približno 30 prič, svoja izvedenska mnenja pa so podali balistik, psihiater in psiholog.

Tožilstvo vezano na 15-dnevni instrukcijski rok

Kot so nam pojasnili na celjskem okrožnem tožilstvu, »je tožilstvo po sodni preiskavi pri vložitvi obtožnice vezano na 15-dnevni instrukcijski rok«. Zanimalo nas je namreč, ali je tožilec Kocijančič že sprejel državnotožilsko odločitev, torej katerega kaznivega dejanja bo obtožil Abramova, a se to še ni zgodilo. Kot nam je pojasnila vodja celjskega orožnega tožilstva Simona Kuzman Razgoršek, »je bil na celjsko okrožno sodišče podan predlog za dopolnitev preiskave«.

2 kazenska postopka zoper Abramova že potekata, dva sta še v preiskavi, eden pa je že pravnomočno končan.


Medtem na ljubljanskem okrožnem sodišču intenzivno poteka sojenje v zadevi odrezana roka, v kateri so se na zatožni klopi poleg Abramova znašli tudi njegovi starši Tinka Huskić in Gorazd Colarič ter zunajzakonska partnerica Abramova​ Julija Adlešič. Tožilec Sedin Kičin jim očita poskus petih goljufij slovenskih zavarovalnic, ko si je, kot ves čas trdi, Julija sama s krožno žago odrezala levo roko v zapestju, na ta račun in na račun svoje tašče pa bi prejela več kot milijon evrov zavarovalnine.
A Abramov se pred očitki goljufije brani tudi na okrajnem žalskem tožilstvu, zadeva pa je že v zaključni fazi, ko mora sodišče zaslišati le še njegovo stečajno upraviteljico. Zadnja obravnava je bila razpisana sredi julija, a je bil zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov, ki bi ga iz pripora na Povšetovi morali prepeljati v Žalec, narok preklican. Kot je znano, se je na zatožni klopi znašel zaradi očitkov Sarine mame Nade Veber, ki je septembra 2014 zanj vzela 17.000 evrov kredita, domnevno za nakup avtomobila. Abramov avtomobila ni kupil, denarja pa tudi ne vrnil. Zdaj se zagovarja, da si denarja ni sposodil zase, temveč za Saro, ki bi morala vrniti štipendijo. Narok je razpisan za 20. avgusta.

Še ena obtožba?

In medtem ko torej celjsko tožilstvo še ni sprejelo tožilske odločitve in je zahtevalo dopolnitev preiskave, se tudi ljubljansko tožilstvo še ni odločilo, kaj storiti v primeru domnevne nove goljufije, ki smo jo razkrili v Slovenskih novicah. »Na tožilstvu vodimo predkazenski postopek za sum kaznivega dejanja oškodovanja tujih pravic, obtožnega predloga pa še nismo vložili,« nam je pojasnila namestnica vodje okrožnega državnega tožilstva Katarina Bergant. Ker je zagrožena kazen za to kaznivo dejanje do tri leta zapora, bo o obtožnem predlogu, ko bo vložen, presojalo ljubljansko okrajno sodišče. In kaj naj bi Abramov storil?
»Zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega je osumljen Sebastien Abramov, smo pri zbiranju obvestil ugotovili, da je v času osebnega stečaja posloval prek elektronske denarnice mBills in ta denarna sredstva prikril upnikom v osebnem stečaju,« so med drugim februarja letos v pozivu enemu od oškodovancev zapisali kriminalisti. Kaznivo dejanje oškodovanje upnikov se namreč preganja le na predlog oškodovanca.

Oškodovanec je sicer Abramova ovadil zaradi goljufije, ko mu je posodil štiri tisočake, ta pa mu jih nikoli ni vrnil. To je tudi edini primer, ki se je na sodišču pravnomočno končal 21. maja letos. Abramova so namreč obsodili na šest mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let in posebnim pogojem, da oškodovancu v letu in osmih mesecih povrne sposojeni denar. Abramov se je na sodbo pritožil, a jo je višje sodišče potrdilo. Nato je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, to pa je njegovo zahtevo maja v celoti zavrnilo.
Deli s prijatelji