ODŠKODNINA

S koncerta s prerezano ahilovo tetivo, višje sodišče odškodnino zvišalo na dobrih 26 tisočakov

Obiskovalka se je urezala na črepinjah razbite steklenice.
Fotografija: S koncerta je prišla poškodovana. Simbolični fotografiji. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
S koncerta je prišla poškodovana. Simbolični fotografiji. FOTO: Roman Šipić

Koncert, ki se ga je kot obiskovalka pred osmimi leti udeležila takrat 17-letnica s prijateljicama, se ni iztekel po pričakovanjih. Dekle se je namreč porezalo na črepinjah razbite steklenice in si poškodovalo ahilovo tetivo, za dogodek pa je po odločitvi sodišča odgovoren gostinec. Prvotno dosojeno odškodnino 17.080 evrov, ki ji ga je morala izplačati zavarovalnica toženega, je višje sodišče zvišalo na dobrih 26 tisočakov.

Kot je obrazložilo že sodišče prve stopnje, priče niso potrdile, da bi bilo na tleh prireditvenega prostora veliko steklovine, dekle pa je trdilo, da je neki obiskovalec vrgel steklenico piva, ta pa jo je zadela v nogo in ji povzročila popolno prerezanje desne ahilove tetive. Sodišče je sicer sklenilo, da je prispevala k poškodbi, češ da je vedela, da med prireditvijo lahko kdo vrže steklenico, kar za povprečnega človeka pomeni nevarnost in možnost poškodovanja.

Njen soprispevek je opredelilo na 30 odstotkov. Konec koncev so dekle in njeni prijateljici ob vstopu na prireditveni prostor videle nekoga vreči steklenico, a so se umaknile od tam in šle v bližino odra, kjer so bili varnostniki, da bi bile na varnem, kot so povedale.

Sodišče prve stopnje ji je prisodilo 17.080 evrov odškodnine z zakonskimi zamudnimi obrestmi, kar je zahtevala več, pa je zavrnilo. A je višje sodišče na dekletovo pritožbo denarni obliž zvišalo na 26.400 evrov z obrestmi. Strinjalo se je, da je poškodbo povzročila vržena in razbita steklenica, ki pa je ne dekle ne njeni prijateljici, ki sta stali ob njej, niso videle, zaradi glasne glasbe pa tudi ne slišale. Kot je pojasnila tožnica, je plesala, na eni strani je bila ena prijateljica, na drugi druga, »ko me je naenkrat zapeklo v nogi«.

Poškodovala se je torej, kot pojasnjuje sodišče, ker je gostinec na prireditvi omogočal točenje oziroma prodajo alkoholnih pijač v steklenicah, zaradi česar je bila na tleh prireditvenega prostora steklovina. Ravnanje gostov je bilo namreč predvidljivo (ker so bili že pred tem primeri, ko so se steklenice na prireditvenem prostoru zlomile) in odvrnljivo (pijače bi lahko točili v plastične ali druge nenevarne kozarce).

Pijače bi lahko točili v plastične ali druge nenevarne kozarce. FOTO: Tomi Lombar
Pijače bi lahko točili v plastične ali druge nenevarne kozarce. FOTO: Tomi Lombar

Sodišče druge stopnje se je zato strinjalo z dekletom, da ji ni mogoče očitati ravnanja, ki pomeni njen soprispevek k dogodku, v celoti pa je zavrnilo navedbe toženke, ki je poskušala sodnike celo prepričati o tem, da je dekletov soprispevek k dogodku oziroma poškodbi višji. Višje sodišče je tako spremenilo odločitev glede soprispevka in višine denarne odškodnine za duševne bolečine zaradi zmanjšanja življenjske aktivnosti v korist dekleta.

Tožnica in prijateljici so se prav zato, ker so videle nekoga vreči steklenico, od tam umaknile in šle v bližino odra, kjer so bili varnostniki, da bi bile na varnem, torej so ravnale skrbno ali kot povprečno razumen odrasel človek – izbrale so najbolj varen del v prostoru. To ravnanje po mnenju sodišča tudi jasno kaže, da tožnica ni bila pripravljena prevzeti niti bremena tveganja možnega nastanka negativne posledice, s tem ko je ostala na koncertu. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas