BRUTALNI ROPI

Ropar prostitutko posiljeval s pištolo

Objavljeno 02. marec 2020 19.55 | Posodobljeno 02. marec 2020 19.55 | Piše: Jure Predanič

Mehmedu Mahmutoviću očitajo serijo brutalnih ropov. Leta 2014 je bil obsojen že zaradi poskusa umora.

Mehmed Mahmutović zanika krivdo in se ne želi zagovarjati.
Ob poslušanju dolgega kazenskega lista, ki ga je včeraj na sodišču prebrala predsednica senata, sodnica Polona Herman, in vrste kaznivih dejanj, zaradi katerih je bil že obsojen 35-letni državljan Bosne in Hercegovine iz Doboja Mehmed Mahmutović, je kar težko razumeti, kaj je lani, ko naj bi zagrešil serijo brutalnih ropov in drugih kaznivih dejanj, med njimi tudi posilstvo, sploh počel na prostosti.

Obsojen je bil že v svoji domovini, pri nas pa se je začelo leta 2007 s kaznijo treh let in pol zapora zaradi velike tatvine, prikrivanja, protipravnega odvzema prostosti in grdega ravnanja. Od takrat je reden gost naših sodišč pa tudi zaporov, kjer je pred leti iz protesta celo splezal na streho zapora na Dobu in tam vztrajal dva dni. Pretežno je bil obsojen zaradi precejšnjega števila velikih tatvin, leta 2014 pa v Kopru celo zaradi poskusa umora.
image
Dušan Avdić je priznal in se izgovarjal, da je bil pijan, pod vplivom kokaina in različnih tablet. FOTO: Dejan Javornik

O primeru so poročale Primorske novice: Mahmutović je sojetniku v zaporniški celici aprila 2011 najprej v obraz pljusknil vročo kavo in mu tako preprečil, da bi se branil, nato pa ga je z nabrušenim kuhinjskim nožem dvakrat zabodel v prsi. Vbod pod levo pazduho je prestreglo rebro, vbod pod desno pazduho pa je zdrsnil mimo rebra, zaradi česar je v prsni koš vdrl zrak. K sreči mu rezilo ni poškodovalo vitalnih organov in so ga reševalci s hitro intervencijo rešili pred najhujšim. Obtoženi je z istim nožem nato drugega sojetnika porezal po hrbtu.

Tožilstvo mu je očitalo, da je prvega sojetnika poskušal umoriti, drugega pa je laže poškodoval. Mahmutović je krivdo priznal. In kazen? V zameno za priznanje je tožilka Albina Škapin Počkar po poročanju časnika za poskus umora predlagala vsega pol leta, za lahko telesno poškodbo pa dva meseca zaporne kazni. Sodišče mu je izreklo sedem mesecev zapora in mu kazen združilo s tisto, ki jo je že prestajal, in naložilo enotno kazen petih let zapora.
 

Ropal je prostitutke


Morda tudi zaradi te izkušnje s slovenskim pravosodjem Mahmutovića, ki ga zagovarja odvetnik Dino Bauk, ne mika ponudba tožilstva, ki jo ima na mizi zdaj: 17 let in pol zapora, kolikor naj bi mu jih neuradno ponudili v zameno za priznanje krivde. Seveda je treba poudariti, da gre za zdaj le za očitke tožilstva, ki še niso dokazani. Tožilka Alenka Jesenko je včeraj prebrala obtožbo, ki mu očita, da je lani zagrešil serijo petih brutalnih ropov, za tarče pa si je izbiral ljubljanske prostitutke. Tako naj bi 6. aprila prišel na obisk k prvi in takoj, ko je odprla vrata, izvlekel revolver. Roke ji je potisnil na hrbet in jo poskušal zvezati, a se mu je upirala ter začela kričati. Grozil ji je, da jo bo ubil, in jo udarjal s pestjo. Ko mu je povedala, kje je denar, je iz omare vzel 2000 evrov in odšel, a napravil napako, saj je na hodniku izgubil rokavico. Roparja so namreč pozneje izsledili na podlagi bioloških sledi.
image
Mehmed Mahmutović si je največ pozornosti prislužil leta 2008 zaradi svojega plezalnega podviga na Dobu. FOTO: Pop Tv

Osmega maja naj bi Mahmutović udaril drugič in se naročil k drugemu dekletu. Tudi njej je takoj, ko je vstopil v stanovanje, pokazal pištolo, jo napadel in jo udaril v glavo ter zahteval denar. Izročila mu je 200 evrov, a mu ni bilo dovolj in jo je še naprej pretepal ter brcal. Ko mu je izročila še 1200 evrov, je odšel. Že 24. maja se je naročil k tretji, ki pa je bila med upiranjem tako glasna, da je pobegnil brez denarja.
 

Med ropanjem še posiljeval


Najhujše pa je šele prišlo. Ropa naj bi zagrešil skupaj s komaj 18-letnim državljanom Srbije Dušanom Avdićem. Avdić je v zameno za pet let in pol zapora že priznal, da sta 15. junija prišla k prostitutkama. Usta, roke in noge sta jima zalepila z lepilnim trakom, glavi pa pokrila s posteljnino. Nato sta ju brcala, pretepala in jima grozila. Dekleti sta jima povedali, da je denar v kuhinji, a sta zahtevala še več.
V mislih sem se že začel poslavljati od hčerke.


V nekem trenutku je Avdić eni od deklet na vrat nastavil nož in ji grozil, da jo bo zaklal in razrezal, nato je razrezal njene spodnjice in ji grozil, da jo bo posilil. Zatem je pristopil Mahmutović in dejal, da jo bo posilil on, ter jo vrgel na posteljo. Oškodovanka se je nekako osvobodila in stekla na balkon, vpila in hotela celo skočiti iz prvega nadstropja, a ji je Avdić to preprečil. Tistega dne naj bi Mahmutović eno od deklet, medtem ko je bila zvezana, tudi posilil, drugi pa je to počel s pištolo z dušilcem.

Skupaj z Avdićem naj bi Mahmutović 15. junija zvečer v Šiški prišel domov še k enemu dekletu, pri katerem se je eden od njiju predhodno naročil. O tem, kaj se je dogajalo, je včeraj na sodišču spregovoril njen prijatelj, ki je bil takrat pri njej na kavi. »Ko je dobila klic, sem hotel oditi, a je rekla, da bo z njim hitro opravila, zaradi česar naj počakam.« A ko je pozvonilo, sta vstopila dva roparja. Moški je na sodišču povedal, da ju zaradi šoka sploh ne bi mogel prepoznati, videl je le cev pištole, poleg tega je imel nato večino časa na glavi krpo.
17 let in pol aresta naj bi mu ponudili, če prizna.


»V mislih sem se že začel poslavljati od hčerke,« je povedal moški, ki naj bi ga eden od roparjev – tožilstvo pravi, da Mahmutović – prisilil, da se uleže na tla, mu ob glavi repetiral pištolo, na vrat naslonil nož in zahteval denar, medtem pa se je Avdić brutalno lotil dekleta in z njeno glavo udarjal v tla. Mahmutović je od moškega dobil 650 evrov, mu z vratu strgal verižico in ga zaprl na balkon, kjer se je moral uleči na tla. Ko je ženska povedala, kje ima denar, sta ji roparja vzela 1500 evrov in mobilni telefon, nato pa še njo vrgla na balkon, zaklenila vrata ter odšla.

Ko sta bila prepričana, da sta storilca odšla, sta z balkona poklicala na pomoč sosedo, ki je odprla vrata in poklicala policijo. Sam je sicer ni huje skupil, je še povedal moški, njegova prijateljica pa je bila hudo pretepena in je med čakanjem na pomoč celo izgubljala zavest.
In kaj na očitke pravi Mahmutović? Za zdaj nič, brani se z molkom. 
Deli s prijatelji