LOPOV

Oborožen ropal po Kamniku, izdalo ga je družinsko nasilje

Grozi mu do 10 let zapora.
Fotografija: Policija. FOTO: Igor Zaplatil, Delo
Odpri galerijo
Policija. FOTO: Igor Zaplatil, Delo

KAMNIK – Kamniški policisti so 15. januarja odvzeli prostost 32-letniku, osumljenemu treh ropov decembra in januarju v prodajalnah na območju Kamnika. V okviru kriminalistične preiskave so ugotovili, da je prvi rop izvedel pozno popoldne 19. decembra, ko je na Ljubljanski cesti v Kamniku vstopil v eno izmed prodajaln in od prodajalke zahteval denar. Zahtevo je podkrepil z uporabo telesne sile in večjega noža. V strahu za svoje življenje in osebno varnost mu je prodajalka iz blagajne izročila 100 evrov. Prodajalka med ropom ni bila telesno poškodovana.

Pobasal denar in pobegnil

Naslednji dan v zgodnjih jutranjih urah je moški ropal v prodajalni na Kranjski cesti v Kamniku. Pod pretvezo nakupa je na prodajni trak pri blagajni odložil pločevinko pijače in zavojček žvečilnih gumijev. To mu je prodajalka poračunala in izdala račun. Izročil ji je petevrski bankovec, ona pa je odprla predal blagajne. Tedaj je izvlekel nož in se z njim nagnil proti njej, zaradi česar se je umaknila, on pa je iz blagajne pograbil bankovce, si jih natlačil v žep in zbežal. Med begom je izgubil skoraj ves denar, ostalo mu je le 10 evrov.
Nož, ki so ga našli pri osumljencu, s katerim je domnevno ropal. FOTO: Policija
Nož, ki so ga našli pri osumljencu, s katerim je domnevno ropal. FOTO: Policija

Tretji oboroženi rop je izvršil 14. januarja popoldne, ko je enako kot v prejšnjih primerih z uporabo noža in grožnje od prodajalke v eni izmed trgovin na Ljubljanski cesti v Kamniku odtujil 150 evrov.

Policisti so opravili oglede krajev kaznivih dejanj, zavarovali sledove, opravili informativne pogovore in pridobili posnetke videonadzornih kamer. Opravljene so bile tudi prepoznave oseb po fotografijah, s katerimi pa se identiteta storilca ni zadostno potrdila, saj je med ropi svoj videz prikrival s pokrivali preko glave in obraza.

Sumi potrjeni med obravnavo nasilja

V sklopu preiskave policisti identitete roparja z gotovostjo niso mogli potrditi vse do dne, ko so obravnavali nasilje v družini, pri katerem so ugotovili ujemanje značilnosti (videz, oblačila, obutev) s storilcem kaznivih dejanj ropov. Na podlagi zbranih dokazov in potrditve identitete so mu odvzeli prostost in pridobili odredbo sodišča za hišno preiskavo, med katero so našli in zasegli predmete, ki ga utemeljeno povezujejo z ropi (oblačila v času storitve kaznivih dejanj in nož).

V četrtek so moškega s kazensko ovadbo predali preiskovalnemu sodniku, ta pa mu je po zaslišanju odredil pripor. V preteklosti je že bil obsojen zaradi tovrstnih kaznivih dejanj, torej gre za t. i. specialnega povratnika. Za rop je po 206. členu KZ predpisana kazen zapora od enega do 10 let.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije