DELAL V BANKI

Rokometni reprezentant »preko študenta« ukradel 20 tisočakov

Objavljeno 09. julij 2019 20.44 | Posodobljeno 09. julij 2019 21.36 | Piše: Tomica Šuljić

23-letni Grega Okleščen obsojen zaradi kraje denarja in ponarejanja listin. Prek študentske napotnice delal kot operater v poslovalnicah v Novem mestu.

Prav v času, ko je delal na banki, je podpisal za Celje, a zanj ni zaigral. FOTO: Rk Celje
NOVO MESTO – Športniki veljajo za marljive in vztrajne. Njihove uspehe občudujemo, njihov trud in preliti znoj sta pogosto nagrajena s slavo in denarjem. Zato je tolikanj bolj neverjetno, da kljub temu lahko stopijo na kriva pota. Ko je letos na zadnji majski dan na okrajnem sodišču v dolenjski prestolnici pred sodnico Alenko Kobe stopil 23-letni Grega Okleščen, so kot njegov poklic navedli, da je zaposlen pri rokometnem klubu Krka v Novem mestu. Dva meseca pred sojenjem je podpisal pogodbo za rokometni klub Gorenje iz Velenja (čeprav bi sprva moral prestopiti celo v Celje), za katerega naj bi igral od letošnje jeseni pa do leta 2022. A ne glede na to, za koga bo igral, bo moral Okleščen dve leti paziti, da ne stori še katerega kaznivega dejanja, saj bi takrat moral za eno leto v zapor. Po sodbi novomeškega sodišča je namreč pogojno obsojen na leto zapora zaradi poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, trikrat pa je tudi ponaredil listine na banki.

Igral na lastno roko

Okleščen je poldrugo desetletje igral rokomet v mestu ob Krki, lani pa je od februarja do konca avgusta prek študentske napotnice delal kot operater v poslovalnicah Delavske hranilnice v Novem mestu. Zaradi dela je bil pooblaščen za dostop do računov ter izvršitev nalogov za pologe in dvig gotovine bančnih strank. Poleti lani pa je rokometaš študent – glede na utemeljitev iz sodbe – v vlogi bančnega operaterja odigral nekaj iger povsem na svojo roko in za svoj žep.

Najprej je zadnji petek junija 2018 v poslovalnici Delavske hranilnice na novomeški Ljubljanski cesti opravil dva dviga tujega denarja "brez vednosti in pooblastila komitentke ali delodajalca", kot je pozneje zapisalo sodišče. Najprej je 12 minut čez 14. uro dvignil 800 evrov, nato še 800 evrov nekaj minut pred 16. uro. Nato je za dvig še ponaredil (najmanj eno) potrdilo o izplačilu denarja oziroma podpis stranke, ki ji je vzel denar.

image
V središču Novega mesta je strankam jemal denar in ponarejal podpise. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Nadaljeval je 9. julija lani na blagajni številka dve v poslovalnici na novomeškem Glavnem trgu: tam je opravil dva dviga denarja z enega hranilnega računa. Dvignil je dvakrat po 2000 evrov in jih vrnil na račun naslednji dan. A kaj ko je 10. julija lani – torej istega dne, ko je vrnil štiri tisočake – v popoldanskih urah znova posloval po svoje: znova je brez vednosti ali pooblastila stranke najprej dvignil 10.000 evrov in si je protipravno prilastil na blagajni banke.

Računalniki so zaznali, da je bilo to ob 16.24. Samo 20 minut pozneje je na isti blagajni, kjer je neki ženski že vzel deset tisočakov, izbral drugo žrtev, ta moški je ostal brez 4100 evrov. Za 14.100 evrov je ponaredil potrdili in ju predložil za potrebe dokumentacije. A glede na navedbe iz sodbe njegovi dvigi niso ostali dolgo neopaženi, saj je bila ustna ovadba oziroma predlog za pregon sprejeta že 25. julija lani – torej dobra dva tedna po dvigu dobrih 14 tisočakov v enem dnevu.

Utihnil in ne vrača klicev

Iz Delavske hranilnice so odgovorili, da odtujitve denarnih sredstev s transakcijskih računov strank ne morejo komentirati, a so v nadaljevanju pojasnili, da so ob zaznavi izrednih dogodkov "obveščene pristojne strokovne službe in organi hranilnice, ki poskrbijo za ustrezno nadaljnje ravnanje tako, da komitenti pri svojem poslovanju ne utrpijo nobene škode, ki bi jo kakor koli povzročila hranilnica". Tudi na sojenju so za izrek kaznovalnega naloga s pogojno kaznijo ob izpovedih prič zadostovali papirnati dokazi iz bančnih poslovalnic kot izpisi blagajniškega dnevnika (journala) ter listine o dvigih s ponarejenimi potrdili oziroma podpisi.

image
Grega Okleščen je veljal za izjemno obetavnega rokometaša. FOTO: Facebook

Seveda smo ob celotni zgodbi želeli slišati tudi rokometaševo plat, a ko smo mu na družabnem omrežju facebook zastavili nekaj vprašanj, je bil Okleščenov profil kmalu zatem umaknjen. Odgovorov na naša vprašanja nismo prejeli ... Ob klicu na telefonsko številko, ki bi morala pripadati mlademu rokometašu, je moški glas zanikal, da je Okleščen, ter dejal, da bo priskrbel njegovo telefonsko – a zatem ni več dvigal telefona. V stik z rokometašem so poskušali stopiti tudi pri novem delodajalcu, a se po naših informacijah sprva ni oglašal niti njim. Grega Okleščen se je odzval na klic selektorja slovenske reprezentance Veselina Vujovića. Nekoč eden najobetavnejših slovenskih rokometašev ni zmogel moči, da bi se odzval za pojasnila novomeških zablod, ki so se končale na sodišču z obsodbo. 
Povezane vsebine
Deli s prijatelji