ŽRTEV ORKANSKEGA VETRA

Roberta med vožnjo ubila smreka

Objavljeno 11. februar 2020 07.06 | Posodobljeno 11. februar 2020 21.41 | Piše: Aleksander Brudar

Včerajšnji orkanski veter usoden za 52-letnega Roberta Časa. Zjutraj, ko se je odpravljal v Ljubljano, je na njegov avto padla smreka.

Robert Čas.
Le dobrih 15 mesecev zatem, ko je javnost onemela ob tragični novici iz kraja Brezno v občini Podvelka na Koroškem, da sta zaradi skale, ki se je zaradi močnega deževja prikotalila na glavno cesto Dravograd–Maribor in padla na avto, v njem umrla 80-letni voznik in njegova 76-letna sopotnica, se je včeraj le dober kilometer naprej proti Mariboru zgodila nova tragedija.
image
Smreka je padla na Časov beemve. FOTO: PU Celje

Spet jo je zakrivila narava, natančneje jugozahodni veter, ki je v sunkih na izpostavljenih predelih dosegel hitrost od 70 do 100, v višjih legah vzhodne Slovenije pa celo prek 100 kilometrov na uro. Med drugim je podiral drevesa in odkrival strehe, predvsem na severovzhodu države. In seveda v Podvelki. Tam so morali cestni delavci na teren že v zgodnjih jutranjih urah. Z glavne ceste proti Mariboru oziroma Dravogradu so odstranjevali več podrtih dreves. In ravno takrat, bilo je nekaj pred peto uro zjutraj, je mimo z beemvejem pripeljal 52-letni Podvelčan Robert Čas.
 

Drevesa so tam že padala


»Pri Podvelki je veter izruval večje drevo (smreko, op. a.), padlo je na osebno vozilo 52-letnega voznika, domačina, ki je vozil iz smeri Dravograda proti Mariboru,« so pojasnili na PU Celje in dodali, da je voznik na kraju nesreče umrl. »Drevo je poškodovalo tudi vozilo delavcev, ki sta pred nesrečo odstranila prej podrta drevesa. Nihče od njiju ni bil poškodovan,« so dodali. Krajani so ob tem pripovedovali, da že vrsto let opozarjajo na nestabilnost pobočja ob cesti na tem kritičnem odseku.
Zadnjič mi je rekel, da je ponedeljek zanj dan D. Da gre za svojo firmo vse uredit v Ljubljano oziroma podpisat neke pogodbe.


»Žalostno je, da mora očitno umreti človek, da se kaj spremeni,« nam pove šokirana krajanka, njen sosed pa doda, da je o vsem skupaj že opozarjal tako ministrstvo, občino kot tudi direkcijo za infrastrukturo, a zaman. Vedno naj bi se namreč zataknilo pri denarju. Domačini nas spomnijo, da so se drevesa na istem odseku na cesto podrla že pred dvema letoma. K sreči takrat nihče ni bil ranjen. Izpostavijo tudi, da gre za peščeno podlago, ki tako velikim drevesom enostavno ne more omogočiti trdnega obstanka, zato bi jih bilo treba podreti in z opornim zidom ustaviti plazenje tal.
 

Vedno pripravljen pomagati


Robert Čas je bil med domačini zelo znan, četudi se je, kot smo lahko slišali, držal bolj zase. Eden od njegovih dobrih prijateljev, ki ni želel biti imenovan, nam je povedal, da je bil res dober človek. »To je bil človek na mestu. Človek besede. Če je kaj obljubil, je to tudi naredil. Kdor koli bi o njem kaj grdega rekel, je lahko samo pokvarjen,« je bil jasen. Čas je bil vedno pripravljen priskočiti na pomoč, poleg tega je bil zelo delaven. V Podvelki je imel lastno žago in elektrarno. Tam je sicer zadnja leta oziroma od takrat, ko se je njegova hčerka zaradi študija preselila v Ljubljano, živel sam. In prav včeraj se je tudi sam odpravljal v prestolnico. Njegov dobri prijatelj nam razkrije, da mu je Čas pred dnevi dejal, da bo prav ta ponedeljek zanj zelo pomemben.
100 kilometrov na uro so dosegali sunki vetra.


»Zadnjič mi je rekel, da je ponedeljek zanj dan D. Da gre za svojo firmo vse uredit v Ljubljano oziroma podpisat neke pogodbe. Da bo potem lahko delal mirno naprej in da bo lahko v miru živel,« se spominja sogovornik. No, kot še izvemo od domačinov, je bil Čas velik ljubitelj košarke in je bil v preteklosti dlje povezan z ljubljansko Olimpijo, poznal je legendarne slovenske košarkarje. Lani je ob praznovanju prvega maja v naselju Potočnik v Vaški skupnosti Brezno daroval mlaj. Kruta usoda je nesrečnega Časa vzela na vrhuncu njegovih moči. 
Deli s prijatelji