POZOR

Reševali moškega, ki je skočil v kanjon in si poškodoval nogo (FOTO)

Ni se zgodilo prvič, da se je pri soteskanju zgodila takšna nesreča. Policisti opozarjajo na previdnost.
Fotografija: Gorsko reševanje FOTO: Pu Kranj
Odpri galerijo
Gorsko reševanje FOTO: Pu Kranj

Letalska policijska enota je v ponedeljek z dežurno ekipo GRZS za helikoptersko reševanje v gorah v popoldanskih urah reševala tujega državljana, ki si je v kanjonu Predelica pri soteskanju poškodoval nogo. Nesreča se je zgodila pri skoku v tolmun, kjer se je 34-letni državljan Nizozemske predvidoma lažje poškodoval.

Policisti PU Kranj še dodajajo, da je bil v organizirani skupini tujcev, ki so se udeležili soteskanja. Dežurna ekipa GRZS z Brnika in posadka policijskega helikopterja je poškodovanca prepeljala na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico na Jesenice. Na kraj so bili s strani pristojne službe napoteni tudi reševalci GRS Bovec. Policisti so glede na vse ugotovitve tujo krivdo izključili.

Nesreča, kot se je zgodila v ponedeljek, ni osamljen primer. Podobna  se je zgodila tudi 15. julija letos, ko se je v kanjonu Sušec, poškodovala 48-letna državljanka Združenih držav Amerike. Pri skoku z manjše višine si je poškodovala ramo. Tudi takrat so bili aktivirani gorski reševalci GRS Bovec, ki so poškodovanko imobilizirali, nato pa so poškodovanko prevzeli člani dežurne ekipe GRS z Brnika in jo s helikopterjem Letalske policijske enote prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center.  V obeh primerih je šlo za vodeno aktivnost brez ugotovljene odgovornosti vodnikov za nesreči.  

Soteskanje ali kanjoning, je med zelo priljubljenimi dejavnostmi na bovškem in tolminskem. Udeleženci se spuščajo po soteskah in koritih, ki jih je voda izdolbla v skale, sodi med nevarnejše rekreacijske športe. Policisti pri svetujejo udeležencem naj pri aktivnosti upoštevajo določena pravila gibanja, drže rok, nog, opreme. »Pozivamo k previdnosti in ustrezni informiranosti pred začetkom aktivnosti. V dejavnosti naj ne gre za izkazovanje poguma, ampak varno športno doživetje. Svetujemo vodene aktivnosti, ki jih izvajajo usposobljeni vodniki.«

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije