DRAMA V KOPRU

Vera padla z balkona, ker so odstranili ograjo

Objavljeno 07. december 2018 13.52 | Posodobljeno 07. december 2018 14.50 | Piše: Moni Černe

Med prenovo bloka delavci odstranili varovalne ograje, ne da bi obvestili stanovalce. 87-letna Vera Topolov se je ob padcu med čiščenjem oken zelo hudo ranila.

Gradbišče FOTO: Moni Černe
KOPER – V soboto zjutraj, nekaj pred deseto uro, je pred stanovanjski blok v Ulici Istrskega odreda 2 prišel delavec, podizvajalec gradbenega podjetja, ki obnavlja njegovo fasado. Hotel si je ogledati štirinadstropno, 16 metrov in pol visoko stavbo, zgrajeno leta 1972, saj nameravajo zamenjati okvirje oken oziroma vrat. A na desni strani bloka ga je čakal pretresljiv prizor. Na tleh pod gradbenim odrom, prostemu očesu skrita zaradi žive meje, drevesa in ograje, ki označuje gradbišče, je negibno ležala ženska. Kako dolgo je ležala tam, ni znano. Stanovalci ali mimoidoči je zaradi naštetih okoliščin niso mogli videti.
 

Iz drugega nadstropja v globino


Kot je zapisala tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec, so bili policisti ob »9.53 obveščeni, da je v Ulici Istrskega odreda v Kopru ženska padla z balkona. Ugotovljeno je bilo, da je 87-letna ženska padla skozi balkonska vrata (francoski balkon) iz drugega nadstropja. Okoli hiše je namreč postavljen oder, ker obnavljajo fasado. Zaradi del so odmontirali ograjo z balkonskih vrat. Ženska je huje poškodovana, odpeljali so jo v SB Izola.«
image
Tu je delavec našel Vero FOTO: Moni Černe

Gospa, ki jo je doletela huda nesreča, je vdova Vera Topolov. V stanovanju živi sama, imela naj bi sina in hčerko, ki jo po pripovedovanju sosedov redno obiskujeta. Topolova je izjemno vitalna, zase naj bi zelo lepo skrbela sama. Glede na poškodbe, ki jih je utrpela, in stanje, v katerem je zdaj, je žal težko pričakovati, da bo popolnoma okrevala.
 

Vsak vikend je čistila


»Pred časom je imela gospa Vera operacijo kolka, po njej je kar dolgo okrevala, a je sčasoma začela hoditi sama brez bergel, zdaj pa to ...« pove sosed in doda, da kolikor ve, gospa v bloku živi, odkar je zgrajen, torej 46 let. »Vera je po smrti svojega moža oficirja v stanovanju živela sama. Ugibali smo, kaj se je sploh zgodilo, se pogovarjali tudi s kriminalistko in policisti, in menimo, da je soseda čistila stanovanje, kot je to počela sleherni vikend.

Vsak konec tedna je stepala blazine, čistila, pa tudi stekla je pomivala. Morda je odprla vrata balkona, da bi tudi tokrat očistila balkonsko steklo, pri tem pa ni vedela ali videla, da so delavci odmontirali varovalno ograjo z balkona, se nagnila in padla ....« ugibajo sosedje. Zanesljivo je le, dodajo, da je bila, ko so prišli policisti, ena polovica balkonskih vrat v njenem stanovanju odprta, druga zaprta.
 

Brez opozorila izvajalcev


Padla je najmanj 10 metrov globoko, najverjetneje v prostor med delovnim odrom in balkonom, širok najmanj 50 krat 70 centimetrov, ki je nastal po odstranitvi balkonske police. Najprej na železno konstrukcijo, na delovni oder in nazadnje na tla.« Zanimalo nas je, ali je izvajalec del stanovalce opozoril, da je snel varovalno ograjo s francoskih balkonov, a sosedje pravijo, da ne, da tega niso vedeli.
image
Gradbišče FOTO: Moni Černe

Najmanj dva lastnika stanovanja z enakima balkonoma sta kriminalistom povedala, da so demontirali tudi njihove varovalne ograje z balkonov, a jih o tem ni nihče obvestil. Pripomnijo, da so odstranili tudi kamnite police pod oziroma nad balkoni in polkna, a za te odstranitve so vsaj vedeli. Kdaj pa so police in varovalno ograjo namestili nazaj? »Šele v ponedeljek zjutraj, dva dni po nesreči,« odgovarjajo.

Klicala tudi upravitelja blokaDevetinpetdesetletna Renata De Andrea, ki živi nadstropje nad Vero Topolovo, je po izobrazbi pedagoška delavka, v stavbi živi že 36 let. Dogodek jo je vidno pretresel, pove nam, da je gospa prijazna, skrbna, snažna. »Močno obžalujem hudo nesrečo, ki jo je sodeč tudi po preiskovanju policije morda povzročila nemarnost.« Da preiskujejo prav to, je v torek potrdila tiskovna predstavnica policije in dodala, da policisti še vedno zbirajo obvestila in preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. »Ko bo preiskava zaključena, bomo z javnostjo lahko delili tudi bolj konkretne podatke.«

De Andreova je še dodala, da je upravitelja bloka, stanovanjsko podjetje Dom Koper, dva tedna pred dogodkom opozarjala na nekatere nevarnosti zaradi gradbenih del, tako po telefonu kot tudi osebno. »Gradbeno podjetje je obesilo na oglasne deske obvestila o delih. Toda da so odstranili varovalne ograje, nisem vedela niti jaz, ki imam francoski balkon nad gospo Vero. Lahko bi se zgodilo komur koli. Pomislite, v stanovanju bi lahko bil otrok.«
 

S svinjarijo ni nič narobe


Ko jo vprašamo, na katere nepravilnosti je opozarjala, pove, da so delavci delali od jutra do popoldneva, sobote in nedelje ne. »Pred padcem gospe, vse do ponedeljka zjutraj, so vsi delali brez zaščitnih čelad. Upravitelja bloka sem poleg tega opozorila, da stavbe in njene okolice niso primerno zaščitili. Ob polaganju, rezanju stiroporja drobni delci letijo povsod, v stanovanja, na ulico, v potok, raznaša jih burja. Ko bi dali zaščitne zavese okoli grušta, te težave ne bi bilo.« Dodaja še, da je pristojne opozorila tudi na odpadni material in kupe nesnage, ki ležijo pred stanovanjsko stavbo in okoli nje. Menila je, da je izjemno nevarno, da bi se kdo spotaknil ob železo ali drugo, kar je ležalo po tleh, starejši ali otroci bi se zlahka poškodovali. »No, predstavnik upravitelja bloka mi je dejal, naj malo potrpimo, da s svinjarijo okoli bloka ni nič narobe, saj da tako rahljajo zemljo. Kot denimo vrtnarji.«
10 metrov globoko je padla stanovalka.


Folije, na katerih je po padcu stanovalke ostalo precej krvi, so odstranili šele tretji dan, v ponedeljek zgodaj zjutraj. Obrnili smo se tudi na lastnika gradbenega podjetja Admirja Makića, ta pa je dejal, da ne želi dati izjav. Na naše vztrajanje, ali se čutijo odgovorne za nesrečo, je le odgovoril. »To v vsakem primeru. Kdo se ne bi počutil odgovornega? Vsi, ki so tam, se morajo počutiti odgovorne za ta dogodek.« Med našim obiskom so bili na kraju dogodka tudi predstavniki vodstva upravitelja stavbe Dom Koper, ki je izvajalca gradbenih del najelo. Na vprašanje, zakaj upravitelji niso upoštevali opozorila o nevarnostih med gradbenimi deli, na katere jih je večkrat opozorila stanovalka bloka, niso želeli odgovoriti. Izgovorili so se, da do zaključka policijske preiskave ne dajejo nobenih izjav.
 
Deli s prijatelji