ODREZANA ROKA

Razkrivamo: Abramov naj bi imel ruski potni list

Objavljeno 11. oktober 2019 07.12 | Posodobljeno 11. oktober 2019 07.12 | Piše: Gordana Stojiljković

Odrezana roka pred sodniki. Sebastien Abramov in njegova Julija se bosta videla v petek.

Naslednji teden bodo na zatožno klop sedli Tinka Huskić Colarič, Sebastien Abramov in Julija Adlešič. FOTO: Osebni arhiv
LJUBLJANA – Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo 18. oktobra odvil predobravnavni narok v najbolj odmevni aferi letošnjega leta, in sicer v zadevi odrezana roka.
image
Sebasten Abramov naj bi v pripor z ruskega veleposlaništva prejel ruski potni list s svojo fotografijo. FOTO: Mitja Derenda

Glede očitkov iz obtožnice se bodo izrekli prvobtožena Julija Adlešič in njen fant Sebastien Abramov, ki sta od 6. marca v priporu, ter njegovi starši Tinka Huskić Colarič in Gorazd Colarič.
 

Spodletel poskus goljufije


Okrajni tožilec Sedin Kičin jim očita, da so iz koristoljubnosti zaporedoma poskusili storiti pet istih premoženjskih kaznivih dejanj, ko so zavestno z lažnivim prikazovanjem dejanskih okoliščin poskušali spraviti koga v zmoto – po domače, pet zavarovalnic so poskušali ogoljufati za več kot milijon evrov.

To naj bi storili na način, da je Tinka Huskić Colarič Julijo, ki je v osebnem stečaju, tako rekoč tik pred kritičnim dogodkom zavarovala na različnih zavarovalnicah, nato pa si je Julija 4. januarja letos v Velikih Laščah, kjer s partnerico živi Gorazd Colarič, s krožno žago odrezala levo roko v zapestju. Julija je predčasno zapustila zdravljenje v kliničnem centru, kjer so ji roko uspešno prišili nazaj, po operaciji pa naj bi jo nalašč še malo »podhladila«, in na zavarovalnice takoj podala odškodninske zahtevke.

Tožilstvo v obtožnici ugotavlja različne vloge obdolženih. Tako naj bi na zavarovalnicah še pred podpisom pogodb imel največ besed prav Abramov – ki je bil v kritičnem času z mamo v ljubljanskem BTC; ker je Julija v osebnem stečaju, je kot zavarovalka nastopila Tinka Huskić Colarič, na njen račun naj bi bila tudi nakazana sredstva zavarovalnic, medtem ko tožilstvu Gorazdu Colariču očita, da je z lažnim prikazovanjem dogodka – spomnimo, »škodni« dogodek se je odvil na dvorišču hiše, kjer živi, in z njegovo krožno žago, v izjavi reševalcem, ki jih je po dogodku poklical, pa je navajal različne informacije, kako se je sploh zgodilo – poskušal drugemu protipravno pridobiti premoženjsko korist.
image
Gorazd Colarič je v televizijsko kamero povedal, da naj bi mu Sebastien in Julija na list papirja napisala, kaj mora povedati reševalcem, ki jih je poklical po tistem, ko si je Julija odrezala roko. FOTO: Marko Feist

Če bi jim operacija odrezana roka uspela, bi bili bogatejši za milijon in 218 tisočakov. Čeprav je tožilstvo prepričano, da za vsem skupaj stoji prav Abramov, ki naj bi bil odličen manipulator, pa nam je Julija Adlešič v pismu zagotovila, da je za vsa dejanja odgovorna sama in da nikakor ni pod vplivom svojega fanta.
 

Mednarodna telefonska kartica


Medtem o Abramovu iz pripora na Povšetovi prihajajo zanimive informacije. Tako nam je vir zatrdil, da naj bi imel precej stikov oziroma telefonskih klicev s tujino, predvsem z Rusijo. Kot pravi vir, naj bi za mednarodno telefonsko kartico – kot je znano, v priporu mobilni telefoni niso dovoljeni – na dva do tri dni porabil približno sto evrov, imel pa naj bi celo ruski potni list s svojo fotografijo, ki naj bi na Povšetovo z uradno pošto prišel z ruskega veleposlaništva.

Se morda pripravlja na beg v trenutku, ko bi mu odpravili pripor, temu primerno si je morda izbral tudi priimek, ki še kako spominja na ruskega? Kako je mogoče, da bi uradne dokumente neke tuje države prejel prav v pripor? Kot smo izvedeli neuradno, pravosodni policisti ne smejo poizvedovati ali preverjati, kakšno papirologijo imajo posamezni priporniki, prav tako ne smejo brskati po njihovih osebnih predmetih.
1
milijon 218 tisoč bi navrgla goljufija.


Kot pojasnjujejo na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij RS, »pisma, ki jih pripornik piše zagovorniku ali ta priporniku, je treba izročiti oziroma odposlati naslovniku še istega dne oziroma prvi naslednji delovni dan. Preiskovalni sodnik določi z odredbo, s katero odredi nadzor pisemskih in drugih pošiljk ter drugih stikov pripornika z osebami zunaj zavoda, tudi način in obseg nadzora.

Nadzor opravlja pristojna oseba sodišča, določena v odredbi preiskovalnega sodnika. Če je preiskovalni sodnik s pisnim sklepom odredil nadzor pisemskih pošiljk, ki jih pripornik pošilja ali so naslovljene nanj, jih zavod takoj po sprejemu izroči sodišču, ki je nadzor odredilo. Če je podan utemeljen sum, da so v pisemski pošiljki, za katero preiskovalni sodnik ni odredil nadzora, predmeti, ki jih pripornik po ZKP in pravilniku ne sme posedovati, lahko direktor zavoda odredi pregled take pošiljke. Pregled opravi pooblaščena uradna oseba, ki jo določi direktor zavoda.

Lahko se opravi s pomočjo ustreznih tehničnih sredstev oziroma tako, da pripornik odpre pisemsko pošiljko v navzočnosti pooblaščene uradne osebe zavoda, pri čemer ta ne sme prebirati vsebine pisemske pošiljke.« Kar zadeva ogled prostora, zakon določa, da pravosodni policist opravi pregled prostora, v katerem obsojenec biva, če obstaja sum, da je v prostoru nedovoljena stvar. Pregled se opravi v navzočnosti obsojenca.
Odprti kazenski postopki
Kot je znano, spodletela zavarovalniška goljufija ni edini greh Abramova, ki je bil še pred koncem leta 2018 Sebastian Colarič, saj je bil že pravnomočno obsojen na pogojno zaporno kazen zaradi goljufije, prav tako zaradi goljufije pa zoper njega poteka kazenski postopek na okrajnem sodišču v Žalcu. Na zatožno klop je sedel po prijavi Nade Veber, ki je zanj dvignila 18.000 evrov kredita, od česar ji je vrnil le tisočaka. Je pa sredi septembra tožilstvo zavrglo še eno prijavo domnevne goljufije, ko naj bi neko mlado dekle olajšal za 12 tisočakov. A te »malenkosti« Abramova zagotovo ne obremenjujejo tako kot sodna preiskava, ki poteka na celjskem sodišču. Po tistem, ko je pristal v priporu zaradi odrezane roke, so namreč celjski kriminalisti s kazensko ovadbo, ki mu očita naklepni umor 24-letne Sare Veber, njegovega nekdanjega dekleta, končali štiri leta trajajočo preiskavo smrti. Sara je v družinski hiši Vebrovih 15. marca 2015 umrla pod strelom iz dolgocevne puške, ki jo je imel v rokah prav Abramov.


»Pregled bivalnih prostorov se opravi po pisni odredbi, ki jo izda vodja oddelka za varnost ali operativni vodja, v dislociranem oddelku pa vodja dislociranega oddelka ali operativni vodja. Odredba za vizualni pregled bivalnih prostorov ni potrebna. Določbe zakona se smiselno uporabljajo tudi za druge varovane osebe (pripornike).«
 

Milijon na banki?


Kot smo v Nedeljskih novicah poročali prejšnji četrtek, Abramov spremlja dogajanje na slovenskih tleh tudi za zapahi. Tako naj bi ga, kot nam je zaupal v pismu, ganila zgodba malega Krisa, ki je potreboval 2,3 milijona evrov za zdravilo, zato je sodišče zaprosil, ali bi lahko v spremstvu pravosodnih policistov odšel čez mejo v Avstrijo, da bi »dvignil milijon evrov, ki »sem jih sodišču ponudil za varščino zase in za Julijo, in jih nakazal malemu fantku«. Sodišče je njegovo prošnjo za odhod na banko zavrnilo. 
Deli s prijatelji