ZAKLJUČNA AKCIJA

Razkrili združbo kriminalcev, vodji 21- in 27-letnik, 11 so jih pridržali (FOTO)

Zasegli so jim droge in orožje. Sodelovali so z ljubljanskimi hudodelci, nekateri so delovali iz zapora.
Fotografija: Matjaž Štern, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto FOTO: Pu NM
Odpri galerijo
Matjaž Štern, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto FOTO: Pu NM

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so zaključili obsežno preiskavo hudodelske združbe, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. V preiskavi so več osumljencem odvzeli prostost, zasegli so prepovedano drogo, orožje in ukradeno motorno kolo.

Kot je povedal Matjaž Štern, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto, so novomeški kriminalisti v času preiskave zbrali dokaze, da je na območju Posavja od začetka leta 2022 delovala hudodelska združba, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj neupravičene proizvodnj prepovedanih drog, nedovoljenih snovi v športu in predhodnih sestavin za izdelavo prepovedanih drog in prometa z njimi po 1. in 3. odstavku 186. člena KZ-1.

Glavna 21- in 27-letnik

Vodilna člana hudodelske združbe sta bila 27- in 21-letni osumljenec iz Posavja. Prepovedane droge kokain, konopljo, amfetamine in MDMA sta kupovala pri različnih dobaviteljih na območju Slovenije, predvsem v Ljubljani. Drogo sta prodajala končnim odjemalcem prek dveh mrež prekupčevalcev, prav tako članov hudodelske združbe. Na ta način so si člani hudodelske združbe ustvarili veliko protipravno premoženjsko korist.

V zahtevni in obsežni kriminalistični preiskavi, ki je trajala leto in pol, so poleg klasičnih metod dela uporabili prikrite preiskovalne ukrepe.

Zaseženo orožje FOTO: Pu Nm
Zaseženo orožje FOTO: Pu Nm

Včeraj opravili 25 hišnih preiskav

V torek, 23. 5., so novomeški kriminalisti na območju Krškega, Sevnice, Novega mesta, Ljubljane in Maribora opravili 25 hišnih preiskav pri 27 osumljencih. Večina je povratnikov tovrstnih kaznivih dejanj.

Eden izmed osumljencev je na prestajanju večletne zaporne kazni in je kazniva dejanja izvrševal, ko je bil na prostih izhodih. Enajstim osumljencem, starim med 21 in 66 let, so odvzeli prostost in zanje odredili policijsko pridržanje. Med njimi so  štirje osumljenci z območja Ljubljane, od katerih sta vodilna člana hudodelske združbe odkupovala prepovedano drogo. Med izvedbo hišnih preiskav so v zaključni akciji zasegli dva kosa orožja s strelivom, denar, elektronske naprave, okoli 100 gramov heroina, 30 gramov kokaina, 92 tablet ekstazija in 10 gramov konoplje. Pri enem izmed osumljencev z območja PU Ljubljana so našli ukradeno motorno kolo, to bodo vrnili lastniku.

Zasežena droga FOTO: Pu Nm
Zasežena droga FOTO: Pu Nm

Kakšne zaporne kazni se jim obetajo?

Za kazniva dejanja kazenski zakonik določa kazen zapora od enega do desetih let, če pa je bilo dejanje storjeno v hudodelski združbi, kazen zapora od petih do petnajstih let.

Zasežena droga FOTO: Pu Nm
Zasežena droga FOTO: Pu Nm

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije