STRAH MED LJUDMI

Ravnatelj ljubljanske OŠ: Moški vabil otroke v svoj avto, prijeli so ga

Ljubljano pretresa nova zgodba o domnevnem poskusu ugrabitve otroka. Ljubljanska policija pojasnjuje ...
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Delov arhiv
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Delov arhiv

Na družbenem omrežju se je pojavil zapis uglednega Slovenca iz Ljubljane, ki je zapisal, da je ravnatelj poslal obvestilo staršem, da je neki »moški v bližini bližnje OŠ vabil otroke v svoj avto. Menda so ga prijeli.«

Za podrobnosti smo se obrnili na PU Ljubljana, kjer so nam odgovorili, da so bili v začetku tedna popoldne res obveščeni o dogodku prek enega izmed vzgojno-izobraževalnih zavodov na območju Viča, kjer naj bi takrat neznana oseba ogovarjala otroka, ko je ta hodil po cesti.

Policisti so stopili v stik s starši otroka in vzgojno-izobraževalnim zavodom, identiteto moškega, ki naj bi otroke vabil v svoj avto, pa so ugotovili že naslednje jutro. Z zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da v konkretnem primeru ni šlo za sum storitve kaznivega dejanja, torej poskus ugrabitve, je pa moški ogovoril otroka na vsiljiv način. Kot smo izvedeli, policisti proti osebi vodijo postopek o prekršku zaradi kršitve določil zakona o javnem redu in miru, pri tem pa med drugim preverjajo, ali so bili podani vsi elementi glede odgovornosti osumljenca za podano kršitev v skladu z 8. členom Zakona o prekrških.

image_alt
Slovenijo pretresa zgodba z belim kombijem: zapeljal na pločnik in vabil deklico

V preteklosti so moškega že obravnavali za premoženjska kazniva dejanja in prekrške po javnem redu in miru, »ne pa za tovrstne dogodke«, kot so poskus ugrabitve, spolno nadlegovanje in podobno.

Policisti sporočajo staršem in otrokom ...

Z ljubljanskem policije sporočajo, da vsak primer obravnavajo individualno in preverijo vse okoliščine dogodka: poskušajo ugotoviti identiteto osebe, predvsem pa ugotoviti namen oziroma motiv ogovarjanja otrok oziroma to, ali je do dogodka sploh prišlo.

image_alt
Ugrabitve otrok v Sloveniji: starše je strah, policija odgovarja

Otroke je treba naučiti, da se nevarne situacije lahko zgodijo, čeprav v Sloveniji še ni bilo primera, ko bi neznana oseba ugrabila otroka. Vseeno pa je treba otroke naučiti, naj ne vstopajo v tuja vozila in ne sprejemajo daril neznanih oseb ter naj ne sedajo obljubam. Otroke je, tako PU Ljubljana, treba naučiti, da komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. «Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovorijo na vprašanje, vendar naj se v pogovor ne zapletajo in ostanejo na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive,« svetujejo.

Policisti v okviru preventivnih predavanj po šolah opozarjajo otroke na okoliščine, ki so lahko v takšnih primerih zanje nevarne, in kako naj se odzovejo. Tudi starši lahko v pogovoru z otroki pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci. »Zelo pomemben je pogovor. Starši razmišljajo, da otrok ne bi obremenjevali v najnežnejšem obdobju njihovega življenja, vendar je ravno ta začetek zelo pomemben. Starši naj se ne pogovarjajo z otroki, kadar gre za odmevne primere, kadar so pod vplivom čustev, ampak ob pomoči pripomočka, lahko bi bil to strip ali knjiga in predvsem v mirnih situacijah na način, ki je sproščujoč in ne ogrožajoč,« še svetujejo.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas