Prostitutke ropala in posiljevala

Mehmed Mahmutović in Dušan Avdić sta se nad dekleti na poziv znašala na skrajno ponižujoče načine. Njihove številke sta našla na spletu, v stanovanju sta jih zvezala in pretepala.
Fotografija: Za žrtve sta si roparja izbrala prostitutke. FOTO: GULIVER/Getty Images
Odpri galerijo
Za žrtve sta si roparja izbrala prostitutke. FOTO: GULIVER/Getty Images

Pol leta po novinarski konferenci, na kateri so se kriminalisti Policijske uprave Ljubljana pohvalili z uspešno preiskavo oboroženih ropov, ki sta jih na območju Ljubljane v več stanovanjih storila 34-letni državljan Bosne in 18-letni državljan Srbije – ropala sta izključno prostitutke in se v nekaterih primerih tudi brutalno znesla nad njimi –, so dvojico povabili na ljubljansko okrožno sodišče na predobravnavni narok.
Predobravnavni narok je bil zaprt za javnost. FOTO: Marko Feist
Predobravnavni narok je bil zaprt za javnost. FOTO: Marko Feist

Na zatožno klop sta tako sedla Bosanec Mehmed Mahmutović, stari znanec policistov, ki je pred leti časopisne strani polnil tudi zaradi svojih plezalskih podvigov v našem osrednjem zaporu na Dobu, in Srb Dušan Avdić.
 

Eden priznal, drugi ne


»Ropi so bili v zasebnih stanovanjih in izvršeni nad ženskami, ki so ponujale plačljive spolne storitve,« je po prijetju dvojice povedal Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, ko je povedal, da so kriminalisti od aprila do sredine junija lani obravnavali pet oboroženih ropov na območju Ljubljane. Osumljena sta po njegovih besedah kazniva dejanja izvajala ves čas skrajno nasilno, žrtvam grozila z orožjem, nasilje pa samo še stopnjevala, saj sta v enem od prijavljenih primerov nad dvema žrtvama izvršila tako posilstvo kot tudi, smo izvedeli takrat, skrajno ponižujoče spolno nasilje. Neuradno naj bi bile tudi oškodovanke večinoma tuje državljanke.
Mehmed Mahmutović si je največ medijske pozornosti prislužil leta 2008 zaradi svojega podviga v zaporu na Dobu. FOTO: POP TV
Mehmed Mahmutović si je največ medijske pozornosti prislužil leta 2008 zaradi svojega podviga v zaporu na Dobu. FOTO: POP TV

Podrobnosti početja dvojice so očitno preveč grozljive, da bi bile primerne za javnost, je te dni ocenila ljubljanska okrožna sodnica Polona Herman in zaradi varovanja zasebnega življenja oškodovank predobravnavni narok zaprla za javnost. Tako nismo slišali, kaj je okrožni državni tožilec Jože Jarc obtoženima ponudil v zameno za priznanje krivde. A kot nam je pojasnila tiskovna predstavnica ljubljanskega okrožnega sodišča Mateja Jazbec, je obtoženi Dušan Avdić krivdo priznal.

Narok za izrek kazenske sankcije bi morali zanj opraviti že v torek, vendar je bil preklican zaradi težav zavoda za prestajanje kazni zapora, kjer očitno zaradi kadrovskih težav priporniku niso mogli zagotoviti spremstva. Ponovno ga bodo na sodišče povabili na začetku februarja. Mehmed Mahmutović pa krivde ni priznal, je še pojasnila Jazbečeva, in se bo konec februarja tako zanj začelo sojenje. Prav Mahmutović naj bi bil tisti, ki naj bi eno od prostitutk tudi posilil. Za rop je zagrožena kazen od enega do deset let zapora, za posilstvo ali spolno nasilje pa od tri do 15 let.
 

Hudo ranjena


Zrinski je še pojasnil, da sta roparja z žrtvami vzpostavila stik po telefonskih številkah, objavljenih na spletnih straneh. Štiriintridesetletnik, torej Mahmutović, je na začetku aprila lani vzpostavil kontakt z žrtvijo in se z njo dogovoril za spolne storitve. Takoj po vstopu v stanovanje ji je zagrozil s pištolo ter od nje zahteval, da se uleže na tla. Nato ji je poskušal zvezati še roke, a se mu je uprla. Najbrž jo je tudi zato tako zverinsko pretepel in zahteval še denar, izročila mu ga je, da bi le bilo izživljanja čim prej konec. Oškodovanko so pozneje zaradi hudih poškodb z reševalnim vozilom prepeljali v ljubljanski klinični center (UKC).

Še več ropov naj bi zagrešila maja in junija, najhujši dogodek pa se je zgodil sredi junija. »Sredi junija pozno popoldne sta osumljenca po telefonu že spet vzpostavila kontakt z dvema žrtvama in se z njima dogovorila za spolne storitve,« je povedal Zrinski. Po vstopu v stanovanje pa se je takoj začela že znana srhljivka: zagrozila sta jima z orožjem, ju pretepala in zahtevala denar. Tega sta v nadaljevanju našla, vendar z najdeno vsoto nista bila zadovoljna, zato sta zahtevala še več. »Ker denarja nista imeli, sta postala samo še bolj nasilna. Oškodovanki sta zvezala, ju pretepla, grozila sta jima z orožjem, z nožem, ter se spolno izživljala na posebno poniževalen način,« je pripovedoval Zrinski. Takrat je Mahmutović eno torej tudi posilil, dekleti pa so pozneje oskrbeli v UKC Ljubljana.


Policisti so roparja in posiljevalca, ki so ju izsledili tudi na podlagi DNK, kmalu prijeli na plaži v Piranu. Ker je obstajal sum, da sta oborožena, in ker sta svoja dejanja izvrševala izjemno nasilno, so pri prijetju poleg kriminalistov sodelovali pripadniki specialne enote. Tako Mahmutovića kot Avdića je preiskovalni sodnik po zaslišanju poslal v pripor.
 

Plezal na streho zapora


Avdić šteje šele 18 let, in je očitno zelo mlad podal na pot kriminala, saj je bil v Srbiji že obravnavan za kazniva dejanja. Mahmutović pa je bil pred zadnjimi gnusnimi zločini že pravi izkušeni zaporniški maček, saj je bil med letoma 2006 in 2017 v Sloveniji kar 11-krat pravnomočno obsojen za premoženjska kazniva dejanja in kazniva dejanja z elementi nasilja, tudi za poskus umora.

Največ pa se je o njem pisalo maja 2008, ko je prestajal triinpolletno zaporno kazen na Dobu. Takrat se je namreč po popoldanskem sprehodu z žogo povzpel na nadstrešek zapora, se sprehajal in razgibaval. To naj bi Mahmutović storil iz protesta, saj naj bi zahteval premestitev v mariborski ali koprski zapor.


Ker so bili podobnih podvigov obsojencev v slovenskih zaporih vajeni, takrat niti niso zganjali panike in so sprva zgolj čakali, da se bo naveličal bivanja na nadstrešku in splezal na tla. To se je na koncu tudi zgodilo, a je trajalo več dni. Nadstrešek so nato obkolili pazniki, da bi protestnika spravili nazaj na tla. Za ukrepanje se je vodstvo odločilo zaradi morebitnih zdravstvenih težav upornika. Med njegovim vztrajanjem na nadstrešku, kjer je prebil polna dva dneva in še četrtino tretjega, je podnevi namreč pripekalo sonce, ponoči pa ni bilo prav toplo. Kot vzrok za obsojenčev protest je vodstvo zapora navedlo izsiljevanje in željo po medijski pozornosti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije