AFERA ODŽAGANA ROKA

Priprti Abramov bi Krisu doniral milijon

Objavljeno 06. oktober 2019 07.30 | Posodobljeno 06. oktober 2019 07.42 | Piše: Gordana Stojiljković

Milijon evrov, kolikor jih je priprti Sebastien Abramov ponujal za varščino zase in za dekle Julijo Adlešič, je zdaj hotel podariti malemu Krisu, a je sodišče njegovo prošnjo za odhod do banke zavrnilo.

Sebastienu Abramovu grozi 30 let zapora. FOTO: MITJA DERENDA
Zgodba malega Krisa, ki je nujno potreboval kar 2,3 milijona evrov za zdravilo, ki bi mu omogočilo tako rekoč skoraj običajno življenje, ni odmevala le v Sloveniji, temveč tudi v tujini. Tako kot velikokrat do zdaj smo Slovenci stopili skupaj in zbrali več kot 3,4 milijona evrov.
image
Mali Kris FOTO: JAKA IVANČIČ

Eden tistih, ki je želel donirati, je tudi Sebastien Abramov, ki je zaradi obtožnice – v aferi odrezana roka mu tožilstvo očita pet poskusov zavarovalniške goljufije – trenutno v priporu na Povšetovi, medtem v Celju še poteka sodna preiskava v zvezi suma naklepnega umora marca 2015 njegove takratne punce Sare Veber.
 

Abramov: Stroške prevoza do Avstrije krijem sam


Kot nam je zaupal v pismu, ki smo ga prejeli v uredništvo, je 24. septembra na okrožno sodišče naslovil prošnjo, v kateri sodišče prosi, da bi mu omogočilo, da v spremstvu pravosodnih policistov odide v Avstrijo in s svojega računa malemu Krisu nakaže milijon evrov. Kot navaja v pismu, ga je zgodba »malega fantka popolnoma šokirala«.
image
Na sodišču v Žalcu FOTO: DEJAN JAVORNIK

»Kot veste, sem pred meseci zase in za mojo punco Julijo v tej kazenski zadevi ponudil varščino v višini milijon evrov, ki je bila zavrnjena. Zdaj bi ta sredstva želel donirati malemu dečku. Sodišče zato prosim za dovoljenje, da odidem na banko, ki je na avstrijski strani Karavank, deset minut od slovenske meje. Stroške paznikov, varovanja in vsega potrebnega krijem sam! Kot je tudi razvidno iz kazenskih evidenc, nisem človek, ki je begosumen. Če mi sodišče odobri, da lahko pomagam malemu fantku in da se mu reši življenje, pa menim, da boste to uvideli, lepo prosim. Ima samo štiri mesece časa, prosim, ne želim videti, da nekdo, ki mu lahko pomagam, umre,« v pismu navaja Abramov.
image
Neuspešni donator, ki bi stroške paznikov, varovanja in vsega potrebnega za pot do banke v Avstriji, kril sam. FOTO: MITJA DERENDA

Vendar je videti, da njegova gesta oziroma prošnja sodišča ni pretirano ganila. Kot nam je odgovorila Anja Slak z okrožnega sodišča v Ljubljani, »je sodišče prošnjo obdolženca Abramova za odhod na banko v Avstriji zavrnilo«.
 

Sojenje morda že oktobra


Kot je znano, je Abramov v priporu zaradi afere odrezana roka, ko si je njegovo dekle, 21-letna Julija Adlešič, januarja letos s krožno žago odrezala roko v zapestju, pred tem pa se je za več kot milijon evrov zavarovala na petih različnih zavarovalnicah – tudi ona je zaradi petih poskusov zavarovalniške goljufije v priporu na Igu. Obtožena sta tudi njegova mama Tinka Huskić Colarič in oče Gorazd Colarič, ki se bosta v tem postopku branila s prostosti. Obtožnica je že pravnomočna, sojenje pa naj bi se po nekaterih napovedih začelo že zelo kmalu, morda celo v tem mesecu.
30
let zaporne kazni grozi Abramovu.


Oktobra se bo na žalskem okrajnem sodišču nadaljevalo tudi sojenje Abramovu zaradi 17.000 evrov vredne goljufije, ko si je od Sarine mame Nade Veber sposodil 18 tisočakov. Vebrova je septembra 2014 zanj dvignila kredit, on pa ji je vrnil le tisoč evrov. Kot smo že pisali, je sodba v primeru druge goljufije, ko si je od oškodovanca sposodil štiri tisočake in jih ni nikoli vrnil, že pravnomočna.
 

Tožilstvo zavrglo ovadbo za goljufijo


Je pa okrožna državna tožilka Tina Sočan 20. septembra zavrgla kazensko ovadbo zaradi suma še ene goljufije, vredne 12.000 evrov, ki so jo zoper Abramova v začetku leta spisali policisti PP Moste-Polje. Ovadila ga je C. R. P., ki je njegov dolg do nje prijavila že v njegovem osebnem stečajnem postopku. Kot je Abramov zapisal, »sem ponovno dokazal, da od nje nisem dobil nikakršnega denarja«.
Sodišče zato prosim za dovoljenje, da odidem na banko, ki je na avstrijski strani Karavank, deset minut od slovenske meje.«


Medtem na celjskem sodišču še vedno poteka sodna preiskava v primeru smrti komaj 24-letne Sare Veber s Pernovega pri Žalcu, ki je 15. marca 2015 umrla zaradi izstreljenega naboja iz dolgocevne puške. Celjski kriminalisti so preiskavo dogodka pred štirimi leti sklenili kmalu po tistem, ko so Abramova priprli zaradi afere odrezana roka. Takrat naj bi dobili dovolj dokazov, da v tem primeru ni šlo za nesrečni slučaj, kot je Abramov ves čas trdil, temveč so spisali kazensko ovadbo za naklepni umor, za kar mu grozi do 30 let zapora. Tudi sodna preiskava, ki poteka na celjskem sodišču, se lahko v kratkem zaključi.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji