POLOVIČEN USPEH UGRABITVE

Pred smrtjo mučen in 4-krat ustreljen: Ljubljančana naj bi umoril in zakopal kavaški klan

Razveljavljen sklep o uvedbi sodne preiskave za umor Danijela Božića.
Fotografija: Šefi kavaškega klana so Božića osumili, da je sodeloval pri kraji kokaina. FOTO: Arhiv družine
Odpri galerijo
Šefi kavaškega klana so Božića osumili, da je sodeloval pri kraji kokaina. FOTO: Arhiv družine

Oktobra 2019 so najmanj trije zamaskirani moški v hiši družine Čikojević na Okroglem pri Naklem izvedli oboroženi rop ter ukradli kokain, vreden 1,5 milijona evrov. Šlo je za drogo, ki je pripadala slovenski celici kavaškega klana. Zaradi tega so bili doslej umorjeni trije Slovenci, za katere so šefi klana prepričani, da so sodelovali pri tem dejanju.

Ni znano, kdo je januarja letos v Ljubljani likvidiral 34-letnega Ljubljančana Igorja Mančića in kdo leta 2019 v Španiji 20-letnega Davida Šolajo. Maja letos pa je bil izdan sklep o uvedbi sodne preiskave za umor Danijela Božića, a je po pritožbah obrambe zadeva znova na začetku.

Šefi kavaškega klana so Božića osumili, da je sodeloval pri kraji kokaina. FOTO: Arhiv družine
Šefi kavaškega klana so Božića osumili, da je sodeloval pri kraji kokaina. FOTO: Arhiv družine

Polovični uspeh ugrabitve

Petintridesetletni Ljubljančan Božić je neznano kam izginil novembra 2019. S prijateljem Žarkom Tešanovićem in Klemnom Kadivcem se je odpeljal proti Trstu, a mu je domnevni šef slovenske celice kavaškega klana Kadivec naročil, da se spotoma ustavijo v Ankaranu. Tam je bil namreč dogovorjen s pajdaši, da ugrabijo Tešanovića in Božića. Uspela jim je le ugrabitev Božića, ki so ga odpeljali v neznano, njegovo truplo pa so 1. decembra pripadniki posebne policijske enote odkrili zakopano v gozdu pri Okroglem na Gorenjskem. Zanj so bile usodne poškodbe glave in možganov (oziroma možganskega debla), ki mu jih je morilec povzročil s težkim koničastim predmetom. Pred smrtjo je bil mučen in štirikrat ustreljen v telo.

Zaradi protipravnega odvzema prostosti Božića in poskusa tega dejanja v škodo Tešanovića sta bila januarja v Kopru Kadivec in Črnogorec Bojan Stanojević že nepravnomočno obsojena, prvi na šest let in pet mesecev zapora, drugi na štiri leta in devet mesecev zapora.

Klemnu Kadivcu in preostalim članom domnevne slovenske celice kavaškega klana v Ljubljani ta čas sodijo zaradi preprodajanja drog. FOTO: Dejan Javornik
Klemnu Kadivcu in preostalim članom domnevne slovenske celice kavaškega klana v Ljubljani ta čas sodijo zaradi preprodajanja drog. FOTO: Dejan Javornik

Policisti in tožilci pa so prepričani, da vedo tudi, kdo je bil vpleten v Božićevo likvidacijo. Maja je bila na ljubljanskem okrožnem sodišču uvedena sodna preiskava proti Klemnu Kadivcu in njegovemu bratu Blažu, Drejcu Kovaču, Vladu Kljaljeviću, Bojanu Stanojeviću, Savu Čošoviću, Marcu Skerbcu in Semirju Hajderpašiću, ki je osumljen pomoči pri kaznivem dejanju. Na sklep o uvedbi preiskave se je pritožila večina njihovih odvetnikov, sodišču pa so predlagali, da sklep zavrne ali pa ga vsaj razveljavi ter vrne v vnovično odločanje preiskovalni sodnici. In po poročanju Večera je tričlanski senat kazenskega sodišča v sestavi Jasmina Javornik, Ciril Keršmanec in Dejana Fekonja sklep o uvedbi sodne preiskave tudi razveljavil.

Preiskovalna sodnica

Obramba se je v pritožbah sklicevala na različne kršitve kazenskega postopka. Odvetnika Klemna Kadivca, Branko Gvozdič in Dejan Markovič, sta med drugim prepričana, da dejanja, ki se očitajo njunemu klientu, niso kazniva dejanja oziroma da ne obstaja utemeljen sum, da jih je storil. Preiskovalna sodnica naj bi z izdajo sklepa o uvedbi sodne preiskave tudi kršila načelo domneve nedolžnosti in prepoved ponovnega sojenja v isti stvari, saj je proti Kadivcu v Kopru tekel kazenski postopek z istimi očitki, kot mu jih tožilstvo očita zdaj (ugrabitev Božića in poskus ugrabitve Tešanovića). Poleg tega je bil Klemen Kadivec po ugrabitvi Božića aretiran v Ankaranu in je še vedno v priporu.

Senat je po proučitvi pritožb obrambe na uvedeno sodno preiskavo ugotovil, da je v omenjenem sklepu storjenih več bistvenih kršitev kazenskega postopka. Preiskovalna sodnica naj bi se denimo v sklepu o uvedbi sodne preiskave sklicevala na nekatere dokaze, predvsem tiste, ki se tičejo osumljenih Stanojevića in Čošovića, ki pa so bili na sojenju Stanojeviću in Klemnu Kadivcu pred koprskim sodiščem kot nezakoniti izločeni iz sodnega spisa. Zato je že to dejstvo zadosten razlog, da se sklep o uvedbi preiskave razveljavi, in se senat v glavnem ni opredeljeval do drugih pritožbenih navedb osumljenih in njihove obrambe.

Preiskovalni sodnici so naložili, naj zadevo znova temeljito prouči in odloči, ali bo zoper osumljene uvedena sodna preiskava ali ne. Ali bo odločitev senata obveljala, sicer še ni znano, saj se je specializirano tožilstvo pritožilo na višje sodišče. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije