MANGART

Pred prijatelji zdrsnil v smrt

Vojaški helikopter ni mogel posredovati.
Fotografija: Mangart.  FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Mangart.  FOTO: Dejan Javornik

BOVEC – V nedeljo ob 10.26 se je med vzponom na 2679 metrov visoki Mangart v občini Bovec smrtno ponesrečil 48-letni italijanski planinec iz Furlanije in Julijske krajine, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Planinec, ki je bil med vzponom ustrezno opremljen, se je ob 8.30 skupaj s tremi prijatelji (vsi državljani Italije) začel vzpenjati na goro z Mangartskega sedla po Slovenski poti. Ko so prišli približno 300 metrov pod vrh Mangarta, so začeli prečiti snežišče, ki v tem delu ni zavarovano z jeklenico in klini. 48-letnik je prvi začel prečenje in pri tem uporabljal dereze ter cepin. Ko je prišel do polovice snežišča, mu je zdrsnilo. Padel je na hrbet in zdrsel približno 20 metrov po snežišču, zadel v skale, zatem pa se je kotalil še okoli 130 metrov po strmem skalnatem pobočju, kjer je nad previsom hudo poškodovan obležal v manjši globeli.

Ni več kazal znakov življenja

Do ponesrečenca, ki že po nekaj minutah ni več kazal znakov življenja, se je spustil eden od njegovih prijateljev. O tragični nesreči so najprej obvestili italijanske varnostne organe, nato pa je bila slovenska policija o tragediji obveščena prek centra za policijsko sodelovanje v Vratih - Megvarjah.

Helikopter ni mogel pomagati

Aktiviran je bil helikopter SV z dežurno ekipo GRS, vendar helikoptersko reševanje zaradi močnega vetra in megle ni bilo mogoče. Na kraj gorske nesreče so ob 14. uri prispeli člani GRS iz Bovca in izvedli klasični način reševanja ter ob 20.45 preminulega prenesli do Mangartskega sedla. Zatem so ga prepeljali v mrliško vežico v Tolmin.
 
Bovški policisti so na podlagi ugotovljenih dejstvih tujo krivdo izključili in bodo o tragičnem dogodku s pisnim poročilom obvestili okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije