OPROSTILKA?

Pravi, da ni storil nič narobe

Robert Časar trdi, da ni zagrešil kaznivega dejanja. Njegov zagovornik želi oprostilno sodbo.
Fotografija: Robert Časar je bil lani obsojen na dve leti in tri mesece zapora. FOTO: BORIS ŠULIGOJ
Odpri galerijo
Robert Časar je bil lani obsojen na dve leti in tri mesece zapora. FOTO: BORIS ŠULIGOJ

KOPER – Na koprskem višjem sodišču je konec septembra potekala pritožbena seja v zadevi Beltinci, v kateri je prvostopenjsko sodišče nekdanjega prvega moža Luke Koper Roberta Časarja junija lani obsodilo zaradi zlorabe položaja, prislužil si je dve leti in tri mesece zapora.
Okrožno sodišče je ugotovilo, da je pri projektu logističnega centra Luke Koper v Beltincih prišlo do zlorabe položaja in pridobitve premoženjske koristi družbi Graj ob hkratnem oškodovanju Luke Koper. FOTO: Tomi Lombar
Okrožno sodišče je ugotovilo, da je pri projektu logističnega centra Luke Koper v Beltincih prišlo do zlorabe položaja in pridobitve premoženjske koristi družbi Graj ob hkratnem oškodovanju Luke Koper. FOTO: Tomi Lombar

A na odločitev prvostopenjskega sodišča so se pritožili tako tožilstvo kot vsi obtoženi, poleg Časarja so bili to še nekdanji izvršni direktor v Luki Koper Milan Pučko, podjetnik Robert Graj, Jožef Pavlinjek in Mevmed Šerifovski. Časarjev zagovornik Daniel Planinšec je v pritožbi prvostopenjskemu sodišču očital kršitve zakona in napačno ugotovitev dejanskega stanja.
Se bo moral Časar vrniti za rešetke? FOTO: Guliver/getty Images
Se bo moral Časar vrniti za rešetke? FOTO: Guliver/getty Images

Po njegovih besedah Časar s pranjem denarja ni imel nič pa tudi izračun zneska domnevno povzročene škode naj ne bi bil jasen. Kot je dodal odvetnik, je sodišče zavrnilo zaslišanje več prič in izvedencev, ki jih je predlagala obramba, in predlagal izrek oprostilne sodbe, podrejeno pa razveljavitev sodbe prvostopenjskega sodišča.

Tožilstvo se je na sodbo pritožilo zaradi po njihovem napačno izračunane višine protipravne premoženjske koristi, poleg tega naj bi bile izrečene zaporne kazni Časarju, Pučku in Graju prenizke. Slednja sta bila obsojena na zaporni kazni, Pavlinjek in Šerifovski pa sta jo zaradi pranja denarja odnesla s pogojno zaporno kaznijo.
 

Trdi, da ni dokazov


Okrožno sodišče je v sodbi, kot je bilo povzeto na pritožbeni seji, ugotovilo, da je pri projektu logističnega centra Luke Koper v Beltincih prišlo do zlorabe položaja in pridobitve premoženjske koristi družbi Graj ob hkratnem oškodovanju Luke Koper. Vpleteni naj bi to dosegli z medsebojnim dogovorom, po katerem so bodisi izdali višje račune za opravljene storitve, bodisi se ni preverjalo dejanskega stanja opravljenih del. Obtoženi so si tako pridobili protipravno premoženjsko korist v višini dobrih 237.000 evrov. S pranjem denarja naj bi vpleteni poskušali prikriti izvor tako pridobljenega denarja.


Časar je na pritožbeni seji, na katero je prišel s prostosti, saj je po treh četrtinah prestane kazni v zadevi Orleška gmajna na pogojnem izpustu, poudaril, da očitano mu kaznivo dejanje ni bilo storjeno oz. da to, kar se mu očita v tem primeru, sploh ni kaznivo dejanje. Prav tako ni nobenih dokazov o povzročeni premoženjski škodi Luki Koper. Kot je navedel, so vse pogodbe in anekse v zvezi z logističnim centrom potrdili njegovi sodelavci v Luki, v družbi pa niti po njegovi razrešitvi s položaja predsednika uprave niso ugotovili nobene škode, ampak so dela pri logističnem centru celo nadaljevali.


Podobno so se zagovarjali preostali obtoženi. Pučko je pojasnil, da je deloval zgolj v okviru svojih zadolžitev znotraj Luke Koper, Grajev zagovornik Igor Vinčec pa je spomnil, da je imel Časar za projekt Beltinci tudi soglasje nadzornega sveta Luke. Poleg tega je končni obračun po njegovih besedah pokazal, da Graj ni pridobil nobene premoženjske koristi. Sodba višjega sodišča bo izšla pisno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije