VELIKA HUDODELSKA ZDRUŽBA

Požar razkril drogo, orožje in eksploziv

Objavljeno 25. september 2020 13.55 | Posodobljeno 25. september 2020 13.55 | Piše: Aleš Andlovič

V kleti najete hiše sredi Maribora 44-letnik kradel elektriko, da je gojil konopljo. Med preiskavo policisti prijeli še pajdaša iz Beltincev in Šmartnega ob Paki.

Hiša, v kateri je 44-letnik gojil konopljo. FOTO: Aleš Andlovič
Ko so mariborski gasilci sredi marca gasili požar, ki je izbruhnil v kletnih prostorih hiše v Klemenčičevi ulici v Brezju, mirnem predelu drugega največjega slovenskega mesta, se jim še sanjalo ni, da bodo razkrinkali veliko hudodelsko združbo. Gasilci so morali posredovati, ker se je iz spodnjega nadstropja valil gost dim. Med gašenjem niso mogli verjeti svojim očem, ko so v sedmih prostorih v kleti odkrili več sto sadik konoplje. O nevsakdanji najdbi so obvestili kriminaliste, ti so začeli iskati nelegalnega pridelovalca.

Še istega dne so potrkali na vrata lastnika hiše, ki jo je podedoval in s svojo družino prebiva le nekaj metrov stran. Preiskovalcem je dejal, da je dal nepremičnino v najem 44-letnemu Slovencu, za katerim pa so se od požara izgubile vse sledi. Kraj požara so policisti skrbno varovali dan in noč, saj so želeli, da osumljeni pridelovalec konoplje sodeluje pri hišni preiskavi. A ker ga tudi teden pozneje ni bilo na spregled, neuspešne pa so bile tudi vse iskalne akcije, so se jo odločili izvesti v osumljenčevi odsotnosti.

image
Med gašenjem požara v hiši sredi Maribora so gasilci našli več sto sadik konoplje. FOTO: PU Maribor

Ob pregledu prostorov so ugotovili, da je 44-letnik prideloval konopljo na veliko. »Z neznanim sostorilcem sta v sedmih prirejenih prostorih vzgojila 722 sadik oziroma skoraj 13,5 kilograma konoplje in tam hranila še poldrugi kilogram posušene konoplje,« je včeraj sporočil Miran Šadl iz mariborske policijske uprave. A to še zdaleč ni vse, kar je zakrivil 44-letnik.

Domine padajo

Kriminalisti so pri ugotavljanju vzroka požara ugotovili, da je možakar dovod električne energije speljal mimo števca. Ker se je tega lotil nadvse amatersko, je na prirejeni napeljavi zagorelo. Sprva je želel 44-letnik požar pogasiti sam, ko je ugotovil, da so zublji že preveč razširjeni, pa jo je popihal. »Nezakonito je pridobil elektriko v vrednosti skoraj 8500 evrov,« je še dodal Šadl.
Sredi junija so osumljenca izsledili in prijeli. »Privedli so ga na zaslišanje k mariborskemu dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ta je zanj odredil pripor,« se je pohvalil Miran Šadl. Če bo obsojen za očitana kazniva dejanja, mu grozi do 14 let zapora.
Kriminalisti so z dodatnim zbiranjem obvestil ugotovili, da je osumljenec s 26-letnikom konopljo gojil tudi na območju Lendavskih goric. Tam je bilo v prirejenem prostoru 107 sadik oziroma nekaj manj kot štiri kilograme droge ter še dobrih 40 gramov posušene droge.

Ob tem 26-letnega slovenskega državljana utemeljeno sumijo še, da je še nedavno konopljo gojil tudi na območju Beltincev, kjer so našli 95 sadik in nekaj več kot 20 gramov konoplje pa tudi nekaj malega konopljine smole ter amfetamine.

image
Orožje, ki so ga med preiskavo našli pri drugem osumljencu v Beltincih. FOTO: PU Maribor

Pri preiskavi so kriminalisti zasegli tudi večjo količino sestavin za izdelavo eksploziva, smodnika, več kosov orožja (tudi raketomet ruske izdelave) in streliva. Moškega sumijo tako nedovoljene proizvodnje mamil kot orožja ali eksploziva, saj je nezakonito pridobil in hranil večjo količino strelnega orožja in streliva.

Tudi njega so kriminalisti 9. septembra privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, tudi zanj je odredil pripor.
Preiskava pa še ni končana, saj so ugotovili, da je osumljenec iz Beltincev sodeloval še s 26-letnim državljanom Slovenije iz Šmartnega ob Paki. Ta mu je namreč v nakup ponujal večjo količino kalijevega perklorata, potrebnega za izdelavo eksploziva.
V torek so kriminalisti v hišni preiskavi pri osumljenem na območju Šmartnega ob Paki zasegli večjo količino omenjene snovi in predelano puško, zdaj pa tudi njega čaka ovadba zaradi nedovoljene proizvodnje orožja ali eksploziva in prometa z njim.
8500 evrov je vrednost ukradene elektrike.
Deli s prijatelji