»DAJ DENAR«

Pošto oropal v 31 sekundah

Objavljeno 28. maj 2020 14.52 | Posodobljeno 28. maj 2020 14.52 | Piše: Aleš Andlovič

Sumljiv avto je padel v oči župniku v Trnovski vasi. Na sodišču priče niso prepoznale obtoženega Damjana Jerebica, a ga bremenijo sledi DNK.

Damjana Jerebica so pripeljali iz pripora. FOTO: Aleš Andlovič
»Daj denar,« so bile besede roparja poštne poslovalnice, ki je 12. decembra lani v Trnovski vasi, majhni občini med Lenartom in Ptujem, od uslužbenke zahteval dnevni izkupiček. Moški srednje postave, so njene besede, je stopil v poslovalnico nekaj minut pred zaprtjem in ji zagrozil s pištolo, ki na posnetku varnostne kamere sicer bolj spominja na vžigalnik za plinski štedilnik. Preden je uslužbenka dojela, kaj se dogaja, je skočil na pult, prestopil stekleno pregrado, jo s stolom vred odrinil, iz predala pobral denar in izginil v temno noč.

Veržejski rop vprašljiv

Po aretaciji Damjana Jerebica so se policisti pohvalili, da so prijeli storilca, ki ima poleg ropa v Trnovski vasi na vesti še rop v poštni poslovalnici v Veržeju, ta se je zgodil slab mesec prej, 20. novembra lani. Ovadbo zanj so vložili murskosoboški kriminalisti, a je vprašanje, ali bo Jerebic zaradi ropa v Veržeju sploh sedel na zatožno klop. Na ptujskem procesu se je namreč razkrilo, da je primer še vedno v predkazenskem postopku, saj sodišče v Murski Soboti še ni odločilo, ali je tožilska zahteva za uvedbo preiskave sploh utemeljena. Do morebitnega sojenja za rop, pri katerem je izginilo 6800 evrov, pa je tako ali tako še daleč.

Vsega 31 sekund se je zamaskirani ropar zadrževal v poslovalnici, odnesel pa borih 1278 evrov plena. Policisti so ga prijeli povsem naključno, zaradi informacij, ki so jih že dneve prej dobili od občanov. Tako je župnik Franc Mlakar že sedem dni pred ropom opazoval na parkirišču pred cerkvijo v Trnovski vasi parkiran temno moder avtomobil, v katerem je sedel možakar, ki se je vedel nadvse nevsakdanje. Podoben avtomobil, čeprav ni prepoznal znamke, je opazil tudi dva dni pred ropom.

Delavec si je zapomnil registrsko

Toda številke registrske tablice sumljivega avta si Mlakar ni zapomnil. Zato pa je bil bolj pozoren delavec, ki je v cerkvi tedaj popravljal orgle. »Med kosilom pri župniku je beseda tekla o moškem, ki se je dan pred Miklavžem zadrževal v bližini cerkve. Ko smo se okoli dveh popoldne vrnili na delo v cerkev, sem na makadamskem parkirišču videl parkiran avto. Bilo me je strah za varnost, saj je tam stal od dveh do petih popoldne,« je na sojenju domnevnemu roparju razlagala priča.

image
Pošta v Trnovski vasi FOTO: Aleš Andlovič

Zaradi strahu za svojo varnost so se delavci kmalu poslovili, med njihovim odhajanjem pa je odpeljal tudi sumljivi avtomobil. »Zapomnil sem si registrsko številko, poklical prijatelja, ki je povsem naključno policist, in ga naprosil, naj preveri, kdo je lastnik avtomobila. Mislim, da me je naslednji dan poklical. Ni mi povedal imena, samo opozoril me je, naj vendarle zaklepamo vrata svojih avtomobilov,« se spominja priča.

Policistom se niti sanjalo ni, da bo povsem naključno preverjanje njihovega kolega, zaposlenega na Policijski postaji Lenart, glavni indic za prijetje domnevnega roparja. Vsega poltretjo uro po ropu pošte v Trnovski vasi so murskosoboški policisti v Malih Bakovcih aretirali 32-letnega Damjana Jerebica, čeprav proti njemu niso imeli niti enega materialnega dokaza razen izpovedi priče, da naj bi bil njegov avtomobil na kraju ropa. Ker je šlo za starega znanca policije, ki so ga možje v modrem obravnavali zaradi premoženjskih deliktov in mamil, so bili prepričani, da imajo pravega.

Tega gospoda še ni videl

Toda na sojenju na ptujskem sodišču nihče ni prepoznal Damjana Jerebica ne kot roparja ne kot moškega, ki je sedel v avtomobilu na parkirnem prostoru. »Kar koli bi lahko rekla, ne bi bila sigurna v svoje besede,« je dejala poštna uslužbenka, ko je obtoženega gledala v oči. Tudi župnik Franc Mlakar ni bil prepričan, da je Jerebic sedel v avtomobilu pred pošto: »Videl sem ga v hrbet, delno s strani, ko se je obrnil. Nikoli direktno v obraz. Ne morem se opredeliti. Višina je podobna, ocenjujem.«
Še bolj neposreden pa je bil odgovor delavca, ki je v cerkvi popravljal orgle in je moškega, ki naj bi si tri dni pred ropom ogledoval okolico poštne poslovalnice, edini videl iz neposredne bližine: »Jaz tega gospoda nisem še nikoli videl. Človeka sem desetkrat videl sedeti avtu, ko sem v svoj avtomobil hodil po orodje. Vedno sem pogledal in po mojem mnenju ta gospod v tistem avtomobilu ni sedel. To sem ne sto-, ampak dvestoprocenten.«

image
Preiskovalci so izdelali fotorobot osumljenca. FOTO: Pu Murska Sobota

Četudi ga priče ne prepoznajo, pa so policisti dan po ropu zbrali kar več dokazov, ki namigujejo, da je Jerebic tako ali drugače povezan z ropom pošte v Trnovski vasi. Med begom je odvrgel oblačila, ki jih je uporabljal med zločinom. In prav ta so preiskovalci našli dva dni po ropu. Povsem naključno in s pomočjo Googlovega računa Damjana Jerebica. Sledili so koordinatam, kje naj bi se usodnega dneva gibal Jerebičev telefon, in v Zavrhu na travniku našli kup oblačil. Pozneje so ugotovili, da so po videzu pripadala roparju, v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju pa so na njih našli biološke sledi (beri DNK) obtoženega Damjana Jerebica. Podobno velja za cigaretni ogorek, ki so ga našli na parkirišču poleg cerkve v Trnovski vasi. Tudi sledi na ogorku cigaret znamke Chesterfield so jih vodile do obtoženega. In prav na slednjem temelji obtožba, po kateri Jerebicu grozi do osem let zapora. 
Deli s prijatelji