NA CESTAH

Pomembno je pravilno razvrščanje, pri reševanju življenj šteje vsaka sekunda

V zastojih na avtocesti je nujno ustvariti reševalni pas.
Fotografija: Če ste obtičali v zastoju, ne pozabite ustvariti reševalnega pasu. FOTO: Zavod Reševalni Pas
Odpri galerijo
Če ste obtičali v zastoju, ne pozabite ustvariti reševalnega pasu. FOTO: Zavod Reševalni Pas

Pri reševanju življenj šteje vsaka sekunda, zato je ne glede na razlog zastoja na avtocestah nujno ustvariti reševalni pas, ki intervencijskim službam omogoči hitrejši dostop do kraja nesreče oziroma drugega izrednega dogodka, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa (AVP) skupaj s policijo in Zavodom Reševalni pas.

Pravilno razvrščanje FOTO: Zx Igd
Pravilno razvrščanje FOTO: Zx Igd

Po oceni direktorja AVP Jožeta Hribarja domači vozniki pomen pravilne vzpostavitve reševalnega pasu poznajo vse bolje, tuje pa je treba ozaveščati še bolj intenzivno. Temu je bila namenjena tudi nedeljska akcija, v okviru katere so med drugim razdelili 5000 magnetnih nalepk, ki opozarjajo na pravilno razvrščanje ob zastoju, ter letake Ustvari reševalni pas s pojasnili v šestih jezikih.

Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajno levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto. Enako velja za vozila na desni strani vozišča, ki naj se umaknejo tudi na odstavni pas. »Tako ustvarimo dovolj široko pot za hiter dostop intervencijskih vozil,« opisuje Hribar.

Kot je opozoril predstavnik Gasilsko-reševalne službe Kranj Žiga Zupan, so del intervencijskih služb gasilci, ki zaradi večjih in manj okretnih vozil velikokrat težko pridejo na kraj dogodka. Ustanovitelj Zavoda Reševalni pas, sicer tudi reševalec in prostovoljni gasilec Anže Albreht, ocenjuje, da bomo letos na cestah videli še ogromno zastojev.

»Naprošam vse voznike, naj se zavedajo, da je vsaka sekunda pomembna in naj ne glede na razlog zastoja ustvarijo pas za intervencijske službe,« je poudaril.

Povečan promet na slovenskem avtocestnem križu opažajo tudi na policiji. Glede na zadnje podatke se je promet od leta 2019 do danes povečal za devet odstotkov, je dejal pomočnik direktorja uprave avtocestne policije Mitja Palčič.

To pomeni, da je avtocestni križ ves čas močno obremenjen, ob tem pa se dogajajo izredni dogodki, kot so prometne nesreče, zdravstvena stanja, požari. Če želimo v kolonah ujetim pomagati, se moramo, kot je dejal, ob zastojih umakniti skrajno levo ali desno. »Nikoli ne vemo, kdo je na začetku kolone, lahko je tudi vaš svojec,« je še poudaril. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas