PORAST TATVIN

Policisti prosijo sorodnike in sosede, da se pogovorijo s starejšimi o drznih tatvinah

Vedno več je oropanih starejših na njihovih domovih. V hiše ne vabite nepoznanih oseb in jih imejte pod nadzorom.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: PRESS
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: PRESS

V torek okoli opoldneva se je na območju Vrhnike zgodila drzna tatvina. Neznani storilec je na domu zamotil starejša oškodovanca s pogovorom o izvedbi gradbenih del. Drugi storilec je med tem iz hiše odtujili denar in tako lastnika oškodoval za nekaj sto evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z belim vozilom.

Kot so sporočili ljubljanski policisti, je bil storilec moški, visok 180 cm, oblečen v sivo modro jakno, modre kavbojke. Nosil je črno kapo s ščitkom.

Policisti ob tem ponovno opozarjajo, da opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci opravijo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Še enkrat pozivajo ljudi, naj bodo previdni in pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti, ki pa je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policisti zato občanom svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). Če kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, naj takoj obvestijo policijo na 113 ali najbližjo policijsko postajo. V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja.

Prosijo tudi svojce starejših oseb, sosede ali druge, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije