ZAVAROVALNIŠKA PREVARA

Policisti prijeli prevaranta: ne boste verjeli, kako sta hotela goljufati

Motorist in voznica osebnega avtomobila sta se dogovorila, da bosta trčenje prikazala kot nesrečo s pobegom.
Fotografija: Po nesreči so policisti goljufoma hitro prišli na sled (simbolična fotografija). FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Po nesreči so policisti goljufoma hitro prišli na sled (simbolična fotografija). FOTO: Getty Images

Policisti prometne policije Koper so v zadnjem obdobju obravnavali dve hujši prometni nesreči s pobegom in hudimi telesnimi poškodbami. Posebnost teh nesreč je, da sta v obeh primerih povzročitelja odpeljala s kraja, v enem primeru pa je bila nesreča prirejena zaradi poskusa zavarovalniške goljufije. S svojim strokovnim delom so izsledili storilce in preprečili storitev kaznivega dejanja zavarovalniške goljufije.

Letos 23. maja so obravnavali prometno nesrečo v Kopru, potem ko je udeleženec obvestil policijo, da je kot pešec udeležen v prometni nesreči, osebni avtomobil pa je odpeljal s kraja. Policisti so opravili podroben ogled domnevnega kraja prometne nesreče ter zbirali obvestila od mladoletnega udeleženca iz Kopra in domnevnih prič. Ugotovljeno je bilo, da je udeleženec hudo telesno poškodovan.

Zaradi sumljivih ugotovitev pri ogledu sledov in neskladja izjav, so policisti nadaljevali ogled okolice, kjer so v bližnjem smetnjaku našli odpadle dele plastike, ki pripadajo mopedu. Zatem so zbirali obvestila od stanovalcev bližnjih blokov in pridobili več izjav o udeležbi mopedista in osebnega avtomobila, udeleženci pa naj bi se med seboj dogovarjali o prirejanju prometne nesreče.

Dogovorila sta se

Policisti so v nadaljevanju prišli do informacije o udeleženi voznici osebnega avtomobila iz okolice Kopra, nakar so na podlagi odredbe sodišča opravili hišno preiskavo na njenem domu. Osebni avtomobil je bil zasežen in po odločitvi sodišča odrejeno izvedenstvo, kjer je bilo ugotovljeno popravilo vozila. Domnevni voznici je bil zasežen mobitel zaradi dokazovanja v postopku, z drugim udeležencem pa je bil opravljen razgovor, kjer je na zapisnik o sprejemu ustne kazenske ovadbe podal predlog za pregon voznika osebnega avtomobila.

Po zaključku preiskave prometne nesreče je bilo ugotovljeno, da sta se udeleženca, voznik mopeda in voznica osebnega avtomobila, o prometni nesreči dogovorila, da to prijavita kot udeležbo pešca in pobeglega voznika osebnega avtomobila.

Policisti so zaradi krive ovadbe mopedista kazensko ovadili in zaradi povzročitve prometne nesreče podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče v Kopru. Voznico osebnega avtomobila so kazensko ovadili zaradi storitve kaznivega dejanja zapustitve ponesrečenca v prometni nesreči brez pomoči.

Ko so mu prišli na sled, se je zglasil na policiji

V drugem primeru pa so policisti 27. oktobra na hitri cesti pri Kopru obravnavali prometno nesrečo z udeležbo dveh osebnih avtomobilov, kjer je povzročitelj odpeljal s kraja. Na kraju so ugotovili, da je oškodovanec, državljan Italije, hudo telesno poškodovan.

Po podrobnem pregledu posnetkov nadzornih kamer podjetja Dars in z lastno dejavnostjo so kilometer od mesta prometne nesreče našli osebni avtomobil, ki je bil udeležen v njej. S preverjanjem lastništva so ugotovili identiteto voznika z območja Divače. Osebni avtomobil je bil zasežen in na podlagi odredbe sodnika opravljena preiskava vozila ter zavarovani sledovi.

Povzročitelj je ob spoznanju, da so policisti zbrali dokaze o udeležbi v prometni nesreči, nato sam prišel na policijsko postajo Koper. Kazensko so ga ovadili zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu in zapustitve ponesrečenca v prometni nesreči brez pomoči.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije