SHOD V PRESTOLNICI

Policisti po sobotnem shodu sprožili številne postopke

Nekateri so v policiste metali predmete, dva sta lažje poškodovana. Sedem oseb so pridržali za čas trajanja shoda.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

V središču Ljubljane je v soboto mrgolelo protestnikov in policistov. PU Ljubljana poroča, da so varovali dva neprijavljena shoda, ki sta se združila. Okoli 15. ure so policisti shod razpustili, a je prišlo do kršitev, zaradi katerih so tudi pridržali sedem oseb. Zabeležili so tri napade na uradne osebe, poškodovana sta bila tudi dva policista.

Prvi shod se je začel okoli 10. ure na Trgu republike, na njem se zbralo okoli 150 ljudi, drugi pa dve uri kasneje. Zbralo se je okoli 1.500 ljudi. Policisti so udeležence opozorili, da sta shoda neprijavljena in v skladu z vladnim odlokom prepovedana ter da so dolžni spoštovati navodila policije.

Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red, zagotavljali varnost udeležencev in cestnega prometa ter izvajali nadzor nad upoštevanjem odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid 19. Policisti so udeležence skladno z zakonom o nalogah in pooblastilih policije opozarjali na vzdrževanje primerne razdalje in nošenje zaščitnih mask, poroča PU Ljubljana. Nekaj pred 14. uro so se udeleženci obeh shodov, ki sta se združila, odpravili po ulicah središča Ljubljane, najprej ob Ljubljanici, nato pa na Slovensko cesto v smeri Gosposvetske ulice. Udeležence so policisti večkrat pozvali, naj ne ogrožajo varnosti prometa. Zaradi ogrožanja varnosti ljudi ter javnega prometa je bil shod nekaj pred 15. uro razpuščen.

Policisti poročajo, da udeleženci niso upoštevali ukazov in so še naprej kršili javni red. Med drugim so v policiste metali razne predmete. Zaradi hujših kršitev javnega reda je bilo sedem oseb pridržanih za čas trajanja shoda skladno z zakonom o nalogah in pooblastilih policije. Okoli 16. ure je bil javni red vzpostavljen, policisti pa so med interveniranjem uporabili prisilna sredstva – telesno silo ter sredstva za vezanje in vklepanje.

Proti 26 osebam vodijo postopke o prekršku zaradi kršitev zakona o javnih zbiranjih, proti 12 pa zaradi kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru. Prav tako so zaznali eno kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa, ki mu bo podan predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Na obeh shodih so do zdaj zaznali po eno kršitev zakona o javnih zbiranjih, kjer vodijo postopek o prekršku proti organizatorju. Zaznani so bili trije primeri kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, kjer vodijo predkazenski postopek proti dvema znanima in enemu neznanemu osumljencu in primer kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, katerega storilec še ni znan.

Po do zdaj znanih podatkih sta bila lažje poškodovana dva policista. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije