NAČRT SINDIKALISTOV PROPADEL

Policisti lovili pijanega ministra

Objavljeno 13. april 2019 20.40 | Posodobljeno 13. april 2019 20.40 | Piše: Boštjan Celec

Boris Koprivnikar je zvrnil le kozarček ali dva. Načrt sindikalistov spodletel, zdaj jim bodo sodili.

Minister po tem, ko so ga ustavili in mu ponudili alkotest: »Pa vendar imam čuden občutek, ker nisem storil nič narobe.« FOTO: MAVRIC PIVK
LJUBLJANA – Slovenskemu policistu, ki je 28. novembra 2015 zvečer v zaprti skupini na facebooku sodeloval v kovanju zarote proti tedanjemu ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju, se je skoraj izpolnila želja. Napisal je namreč, kakšen naslov bo v Slovenskih novicah: »Policisti ujeli pijanega ministra za javno upravo.« Tudi podnaslov nam je ponudil: »In to dan potem, ko se je na TV norčeval iz njih.«
image
Minister po tem, ko so ga ustavili in mu ponudili alkotest: »Pa vendar imam čuden občutek, ker nisem storil nič narobe.« FOTO: MAVRIC PIVK

Za ne najbolj izviren naslov, ki niti ne ustreza najbolj resnici, saj je minister napihal v mejah dovoljenega, je zaslužen novomeški funkcionar Sindikata policistov Slovenije (SPS) Dušan Raj, ki si zdaj še s štirimi nekdanjimi kolegi deli zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča, vse je namreč doletela krivdna odpoved delovnega razmerja na policiji. Na njej so še Zoran Petrovič, v času očitanega jim greha predsednik SPS, sindikalni zaupnik za ljubljansko regijo Vojko Marguč, kranjski predstavnik Denis Kadirić in namestnik koprskega predstavnika Miha Sakač.

Dogajalo se je v času žolčnih pogajanj med policijskimi sindikalisti in vlado Mira Cerarja, ki jo je zastopal ravno Koprivnikar. Prvi so zahtevali 35 odstotkov višje plače za policiste, minister pa jim je sporočal, da lahko na to kar pozabijo. Jezni policisti so se zato odločili, da ga poskušajo s pomočjo svojih pooblastil »spametovati«, če ne celo vreči z ministrskega stolčka.
image
Petrovič: Ta avto je njegov.

Marguč je namreč izvedel, da ima Koprivnikar v Škofji Loki koncert s svojo glasbeno skupino OF. Beseda je dala besedo in začele so padati ideje, da bi ga lahko ujeli pijanega za volanom, in to v na videz rutinskem policijskem postopku. Vsi do zadnjega so očitno verjeli, da se ga bo minister na koncertu pošteno nacedil. »Probaj Ločane (policiste PP Škofja Loka) v zasedo poslat, zihr bo pihnu ... Če ga ujamejo in napiha, dam za večerjo patrulji. Vsi damo za večerjo ... Klanjam se temu, ki ministra zjebe ... Patrulja naj vrže oko na sovražnika ... To bi bilo najlepše darilo za obletnico SPS.«

In ko je Petrovič priskrbel še fotografijo ministrovega avtomobila, je akcija lahko stekla. Škofjeloška policista David Oblak in Dejan Kelemen sta nekaj minut pred drugo uro zjutraj ustavila Koprivnikarja, ko se je peljal s koncerta, in ga po pravilih službe vprašala: »Je bilo kaj alkohola?« Njiju sicer ne najdemo med obtoženimi.
image
Policisti, ki jim preti celo zaporna kazen (z leve): Kadirić, Sakač, Raj, Petrovič in Marguč.

Naslednje jutro pa na strani na facebooku veliko razočaranje. Sakač je namreč objavil fotografijo opravljenega alkotesta, na katerem je bila izpisana številka 0,12 (v mg/l, kar je 0,25 promila.) »Nimamo sreče ... 0,12? Kaj pa droga? Ker ni glih gladek ... Škoda, da je bilo premalo ... Je na muhi ... Jebe nas, zdaj pač naj razmišlja.«
 

Nagrada: vikend paket v termah


Na družabnem omrežju se je oglasil tudi minister Koprivnikar, ki je očitno zvrnil le kozarček ali dva ter napihal zelo malo: »Korekten postopek, preverjanje dokumentov, alkotest ... nobenih problemov ... pa vendar imam čuden občutek, ker nisem storil nič narobe, s čimer bi pritegnil pozornost.« Za njim naj bi namreč pripeljali na popolnoma prazni stranski cesti s prižganimi modrimi očmi in ga ustavili.
Policista ministra nista ustavila zaradi prekrška, temveč zaradi interesa sindikatov.


Kdo ve, kakšne načrte so imeli policisti z njim za v prihodnje, a so potonili v tistem hipu, ko je nekdo, ki se je podpisal kot Jezni policist, v občila razposlal fotografije njihove korespondence v zaprti skupini na facebooku.
Mojca Gruden s specializiranega tožilskega oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili (preiskujejo tudi kazniva dejanja, ki jih storijo policisti) je kovalce zarote včeraj posadila na zatožno klop pred ljubljansko okrožno kazensko sodnico Špelo Koleta. Prepričana je namreč, da je bil minister zaustavljen nezakonito, »saj ga policista nista ustavila zaradi zagotavljanja varnosti cestnega prometa ali prekrška, temveč zaradi interesa sindikatov«.

Marguču in Petroviču očita kaznivo dejanje pomoči pri sprejemanju koristi za nezakonito posredovanje, Sakaču in Kadiriću kaznivo dejanja sprejemanja te koristi, Raju pa dajanje oziroma obljubljanje daril za nezakonito posredovanje.
0,25
promila je bil rezultat alkotesta.


Na kratko iz obtožbe: Marguč je torej objavil, da ima minister koncert v škofjeloškem pubu, ki bo trajal do enih zjutraj, in predlagal, da v zasedo pošljejo škofjeloško patruljo, ki naj ga ustavi in mu odredi preizkus alkoholiziranosti. Petrovič je s fotografijo ministrovega avtomobila odločilno prispeval k temu, da sta Sakač in Kadirić lahko krenila v akcijo. Prvi je namreč poklical Oblaka, mu opisal avto in mu naročil, naj s Kelemenom ustavita Koprivnikarja in mu data pihati. Kadirić je za vsak primer enako naročil patrulji PP Kranj. Raj je policistoma, ki jima uspe ujeti Koprivnikarja pijanega za volanom, na facebooku obljubil, da jima bo sindikat plačal vikend paket v termah.
Niso vredni zaupanja
Pet obtoženih policistov je doletela odpoved iz krivdnih razlogov, dva sta se izvlekla z opominom. "Odločilni element je bil izguba zaupanja v delo policije," je razloge za odpovedi pospremil tedanji generalni direktor slovenske policije Marjan Fank. In čeprav so odpuščenci iskali svojo pravico na delovnem sodišču, je nazadnje tudi vrhovno sodišče potrdilo odpoved za štiri od petih. Je pa višje sodišče ugodilo pritožbi Sakača, da mu je bila kršena pravica do zagovora, zato je prvostopenjsko sodbo, da je upravičeno dobil odpoved, razveljavilo in odredilo ponovno sojenje.


Včerajšnji predobravnavni narok se je začel z vprašanjem sodnice, ki je obtožence pobarala, ali krivdo po obtožbi priznavajo. V odgovor je slišala pet prav po policijsko strumnih odgovorov: »Ne!« Datum začetka sojenja pred tričlanskim kazenskim senatom še ni določen. 
Deli s prijatelji