POSLEDICA PROTESTOV

Policija sporočila podrobnosti: helikopter bi lahko strmoglavil, pilot morda nikdar več ne bo letel

Obstaja sum, da je med protesti nekdo vanje namenoma usmeril laser.
Fotografija: Protesti v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Protesti v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel

Policija je zgodaj popoldne sporočila, da je bil med sredinimi protesti z laserjem poškodovan tudi pilot policijskega helikopterja. Zdaj so posredovali nekoliko več informacij o posledicah takšnih dejanj. Osvetljevanje letal in helikopterjev je po njihovih besedah  konstanten problem že vrsto let.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se nemalokrat izkaže, da so upravljavci laserjev mladoletne osebe, ki so jim starši kupili laser kot igračo, verjetno pa se tudi odrasli uporabniki ne zavedajo, da lahko laser, usmerjen v zrakoplov, povzroči trenutno zaslepljenost celotne posadke zaradi odboja žarkov po pilotski kabini. Ker se žarek razprši po celotni kabini, lahko to privede v skrajnem primeru tudi do nenadzorovanega upravljanja helikopterja ali letala ter zato strmoglavljenja zrakoplova.

image_alt
Protestniki ohromili promet, poglejte, kako je tokrat ukrepala policija (FOTO in VIDEO)

Lahko izgubi zdravniško spričevalo, potrebno za letenje

V primeru osvetlitve z laserjem na protestih v Ljubljani po besedah policije obstaja sum, da je bilo osvetljevanje policijskega helikopterja namerno dejanje preprečitve opravljanja uradne policijske naloge ob kršitvah javnega reda na protestih in ne naključna raba laserja.

»Laserski žarek pa lahko na vidu pilota pusti trajne posledice. Pilot, ki je bil poškodovan, je bil napoten na specialistični pregled vida. V primeru, da je njegov vid prizadet, lahko sledi izguba zdravniškega spričevala, potrebnega za letenje. Naši piloti s policijskimi helikopterji opravljajo tako policijske naloge kot tudi naloge reševanja ljudi v gorah, na cestah in prevoze poškodovanih v bolnišnice, zato je pomembno, da je čim več pilotov operativnih, saj lahko to nekomu reši življenje,« še opozarjajo policisti. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas