IZ SLOVENIJE NEZAKONITO PO EU

Policija in Furs na prste stopila kriminalni združbi s tobakom (FOTO)

Slovenski policisti s pomočjo Europola razbili mednarodno kriminalno združbo.
Fotografija: FOTO: Furs
Odpri galerijo
FOTO: Furs

Policija in Finančna uprava RS (Furs) sta ob pomoči francoskih varnostnih organov in Europola uspešno zaključili eno izmed najobsežnejših akcij na področju nezakonite proizvodnje s tobačnimi izdelki v Sloveniji doslej. Razkrita je bila mednarodna hudodelska združba, ki je na območju Slovenije nezakonito proizvajala tobačne izdelke in jih tihotapila po EU, glavni ciljni trg pa je bila Francija.

FOTO: Furs
FOTO: Furs

Iz Slovenije nezakonito po EU, ciljni trg pa Francija

Zaključne preiskovalne aktivnosti so del širše preiskave, ki je od leta 2020 potekala v Franciji. Francoski varnostni organi so preiskovali mednarodno hudodelsko združbo, ki je iz Slovenije in Poljske na njihovem območju, zaradi nadaljnje nezakonite prodaje, dostavljala ponarejene cigarete. Pri tem so ugotovili, da so najmanj štiri dostave v skupni teži 30 ton cigaret dostavili člani hudodelske združbe iz Slovenije s tovornimi vozili slovenskih podjetij.

O tem so obvestili slovenske varnostne organe in prek pristojnega francoskega tožilstva in sodišča na slovenske pravosodne organe – Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije in Okrožno sodišče v Mariboru, naslovili več evropskih preiskovalnih nalogov.

Obširna akcija mednarodnih razsežnosti

Okrožno sodišče v Mariboru je izdalo več odredb za izvedbo prikritih preiskovalnih ukrepov, na podlagi katerih so kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Maribor zbirali dokaze o navedenih kaznivih dejanjih. Pri tem so bile v tesnem sodelovanju s Fursom zaznane lokacije, za katere je obstajal sum, da se v njih skladišči in nezakonito proizvajajo tobačni izdelki. Na podlagi odredb za hišne preiskave Okrožnega sodišča v Mariboru, so bile v tem tednu izvedene zaključne preiskovalne aktivnosti in opravljene hišne preiskave na 11 naslovih na območju policijskih uprav Maribor, Celje in Ljubljana. Pri teh je sodelovalo več policistov in kriminalistov iz različnih policijskih uprav, več predstavnikov Fursa, pa tudi predstavniki varnostnih in pravosodnih organov Francije ter predstavnik Europola, ki je koordiniral delo različnih organov.

FOTO: Furs
FOTO: Furs
Državo bi oškodovali za 6,8 milijona evrov

V hišnih preiskavah sta bila odkrita dva nezakonita proizvodna obrata tobačnih izdelkov. V skupni preiskavi zoper hudodelsko združbo sta policija in Furs 25. januarja po prvih podatkih zasegla več kot 26 ton tobaka (več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih in več kot devet ton drobno rezanega tobaka), 29 milijonov filtrov za cigarete, dva stroja za drobno rezanje tobaka, en stroj za drobljenje tobačnih listov, en stroj za izdelavo cigaret, 10 ton cigaretnih škatel, en viličar ter elektronske naprave in dokumentacijo.

Delavci Fursa so jim že v novembru 2021 zasegli skoraj 12 ton drobno rezanega tobaka

Na črnem trgu, kamor so bili izdelki namenjeni, bi s prodajo cigaret, izdelanih iz skupne količine zaseženega tobaka, državni proračun prikrajšali za okoli 6,8 milijona evrov, skupno pa bi s prodajo navedenih tobačnih izdelkov pridobili protipravno premoženjsko korist v višini okrog 11,6 milijona evrov.

FOTO: Furs
FOTO: Furs

Na podlagi evropskega naloga za prijetje sta bila v Sloveniji in Hrvaški prijeta dva člana mednarodne organizirane hudodelske združbe. Na podlagi izvedenih aktivnosti so bili zbrani dokazi za kazniva dejanja, ki jih obravnavajo francoski pravosodni organi, v preiskavi pa so bili zaznani tudi razlogi za sum, da so člani hudodelske združbe izvrševali kaznivo dejanja davčne zatajitve po 249. členu KZ-1. Mariborski kriminalisti nadaljujejo zbiranje obvestil in bodo o ugotovitvah obvestili pristojno državno tožilstvo. Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, če je dejanje storjeno v hudodelski združbi pa od treh do 12 let.

FOTO: Furs
FOTO: Furs

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas