STRTO SRCE

Pogreb namesto rojstnega dne: ropar spravil Jolanko v grob

Objavljeno 24. januar 2020 07.12 | Posodobljeno 24. januar 2020 08.11 | Piše: Oste Bakal

Slovo od žrtve brutalnega napada, 86-letnice iz Beznovcev. Zdravniki menijo, da ji je stres strl srce.

Pet dni po ropu je Jolanka umrla. FOTO: arhiv družine
Svojci se bodo danes na pokopališču v Beznovcih poslovili od Jolanke Fujs, ki bi čez nekaj dni dočakala 87 let. Čila domačinka, mati dveh otrok, babica štirih vnukov in prababica sedmim pravnukom pa bi bila zagotovo še živa, če ne bi bilo roparja! V svoji hiši je postala njegova žrtev, pet dni pozneje pa je zaradi strtega srca umrla v rakičanski bolnišnici. Zdravniki so prepričani: to je posledica hudega čustvenega stresa, torej sta smrt in rop vsaj posredno povezana.

Posledica čustvenega pretresa

Zgodilo se je 14. januarja sredi belega dne. Moški je najprej s pajserjem poskušal vlomiti v Jolankin dom skozi zadnja vrata. Ker mu ni uspelo, je vstopil skozi glavni vhod. Zvezal je 86-letno stanovalko in ji ukradel nekaj več kot 200 evrov. S kraja dejanja se je odpeljal s temnejšim vozilom, so poročali iz PU Murska Sobota ter javnost s fotorobotom domnevnega storilca zaprosili za pomoč pri njegovem iskanju.

image
Fotorobot človeka, ki ga zdravniki povezujejo s smrtjo Beznovčanke.
Nesrečna Jolanka pa ne bo dočakala dne, ko ga bodo policisti izsledili in mu odvzeli prostost. Dan po ropu so jo namreč svojci odpeljali v bolnišnico, ker je doživela srčni infarkt. Zdravniki naj bi torej menili, da je infarkt posledica stresnega dogajanja za 86-letnico, saj naj prej ne bi imela težav s srcem. In tudi v rakičanski bolnišnici so nam potrdili, da je bil vzrok smrti strtje srca. »Pacientka je v bolnišnico prispela v dokaj resnem stanju, nakazovale so se težave s srcem, ki jih je bilo treba ustrezno diagnosticirati in takoj začeti intenzivno zdraviti. V obravnavi se je potrdila diagnoza sindroma popuščanja srca oziroma sindrom strtega srca, do česar pripelje stresna kardiomiopatija,« pojasnjuje strokovni direktor rakičanske bolnišnice dr. Daniel Grabar.

200 evrov je ukradel ropar, ki ga še iščejo.

»Lahko torej zaključimo, da so takšna stanja največkrat posledica hudega čustvenega stresa, ki se je zgodil, preden se je to stanje razvilo,« dodaja Grabar, strokovnjaki za drugo področje pa bodo dali odgovor na vprašanje, ali sta bila rop in smrt povezana. Medicina je prepričana, da hud duševni oziroma čustveni pretres predvsem pri ženskah lahko privede do hudega stanja, ki je lahko tudi usodno.

Smrt bodo težko povezali z ropom

Policisti primer še preiskujejo, a za zdaj povezave ne morejo ugotoviti, sodimo po pojasnilu tiskovne predstavnice PU Murska Sobota Suzane Rauš. »Neznani storilec je osumljen kaznivega dejanja ropa v Beznovcih. Kriminalisti in policisti PU Murska Sobota intenzivno zbirajo obvestila, med drugim smo javnost prek medijev in družabnih omrežij pozvali, naj nam sporočijo morebitne uporabne informacije, ki bi nam pomagale odkriti storilca. Po trenutno razpoložljivih podatkih pa smrti pokojne oškodovanke ne moremo povezati z ropom, toda preiskava je še v teku.«

Če ne bi bilo ropa, bi razmišljali o praznovanju rojstnega dne, ne pa o pogrebu.

Vzročno zvezo med ropom in roparjevo krivdo za Jolankino smrt bo torej težko dokazati, čeprav so člani njene družine prepričani nasprotno. »Mama je bila v polni moči, čila, vesela in zadovoljna. Doma je kot običajno opravljala razne stvari, predvsem pa je rada kuhala. In če ne bi bilo ropa, bi razmišljali o praznovanju njenega rojstnega dneva, ne pa o pogrebu,« pravi sin Branko.

image
Najmanj en človek je videl nepridiprava, ko se je odpeljal od Jolankine hiše. FOTO: Oste Bakal

Po ropu se ji je nekako uspelo izviti iz primeža spalne srajce, s katero jo je storilec zvezal, in v mrazu je bosa stekla do prvih sosedov, ti pa so poklicali policijo. Isti dan naj pri njej ne bi opazili posledic, naslednje jutro pa jo je infarkt. V bolnišnici je zbolela še za pljučnico in umrla. Uradne informacije o kaznivem dejanju so kajpak skope, v javnosti pa se je razširilo, da je neznanec potem, ko je ženico zvezal tako močno, da se ni mogla niti premakniti, v hiši prebil vsaj 20 minut, pretaknil vse prostore, sleherni predal, celo vzmetnice je pometal s postelj. Po gnusnem dejanju je pobegnil v neznano, doslej pa ga še niso prijeli, čeprav je pokrajino zelo hitro zavzelo kar več policijskih patrulj, ki so postavile blokade in preverjale voznike. Menda so mu za petami, ne le zaradi domnevnih sledi s kraja kaznivega dejanja, navsezadnje ga je med begom od Jolankine hiše opazil najmanj en človek, s pomočjo katerega so policisti tudi izdelali fotorobota. 

Strto srce

Sindrom strtega srca ali strokovno poimenovana stresna kardiomiopatija v povprečju prizadene več žensk kot moških. Pojavi se ob nenadnem ali šokantnem čustvenem dogodku. Zaradi nenadne večje količine stresnih hormonov se poviša krvni tlak, srce pa se začasno poveča in ne zmore več črpati vse krvi, medtem ko preostale funkcije delujejo normalno naprej. Pojavi se lahko ob katerem koli težkem fizičnem ali čustvenem stresu, ženske pa prizadene drugače, saj imajo moški več receptorjev za adrenalin, zato se tudi v stresnih situacijah po navadi bolje znajdejo.
Deli s prijatelji