NAJDBA

Podirali bar, našli granato

Delavci na Fazaneriji so imeli veliko srečo. Pravilo šestkrat ne.
Fotografija: Granato so našli delavci. FOTOGRAFIJI: Oste Bakal
Odpri galerijo
Granato so našli delavci. FOTOGRAFIJI: Oste Bakal

MURSKA SOBOTA – V torek popoldne so v Murski Soboti gradbeni delavci med podiranjem znamenitega bara Gol, ki je stal med glavnim nogometnim igriščem, kjer NK Mura igra prvenstvene tekme v Prvi ligi Telekom Slovenije, ter osrednjim mestnim zunanjim bazenom našli neeksplodirano granato.
Našli so jo med podiranjem lokala med nogometnim igriščem in bazenom.
Našli so jo med podiranjem lokala med nogometnim igriščem in bazenom.

Na omenjenem območju, tako imenovani Fazaneriji, se zbira na tisoče ljudi, poleg nogometašev in obiskovalcev na nogometnih tekmah na drugi strani ograje tudi kopalci, kar pomeni, da bi bila ob morebitni eksploziji ogrožena življenja na tisoče ljudi. To se vendarle ni zgodilo, veliko srečo so imeli tudi delavci, da med podiranjem starega objekta niso poškodovali granate. Za njeno varno odstranitev so poskrbeli strokovnjaki.

Kot so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje, kjer so v torek prejeli obvestilo o najdeni granati, je na ozemlju Republike Slovenije veliko ostankov različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev, predvsem ostankov prve in druge svetovne vojne, pa tudi vojne za Slovenijo.


Med najdbami je največ ročnih bomb, različnih vrst streliva za pehotno orožje, vžigalnikov, protipehotnih in protioklepnih min ter letalskih bomb. Največja verjetnost, da bomo naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva, je na območju severnoprimorske regije, kjer je med prvo svetovno vojno potekala soška fronta. Pomurje ne spada med posebno nevarne, se pa tu in tam najde kakšna neeksplodirana granata ali drugo ubojno sredstvo.

Na upravi za zaščito in reševanje opozarjajo, da se je treba, v primeru, da bi naleteli na takšno ali drugačno neeksplodirano ubojno sredstvo, najprej umakniti na varno, nato pa nemudoma poklicati na katero od interventnih številk 112 ali 113.

»Zapomniti si je treba pravilo šestkrat ne, in sicer: ne dotikaj se, ne prijemaj, ne premikaj, ne udarjaj, ne razstavljaj in ne meči v ogenj,« sporočajo na upravi za zaščito in reševanje in dodajajo, da je pri nekaterih najdbah dovolj že mali premik, da eksplodirajo in zanetijo požare, porušijo objekte, povzročijo hude telesne poškodbe ali celo smrt. 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas